Desperados 2: Cooper’s Revenge

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Всичко започна преди около пет години, когато германците от тогава не особено популярното геймстудио Spellbound създадоха Desperados: Wanted Dead or Alive. Една тактическа стратегия с преобладаващи екшън елементи, която особено силно напомняше на първенеца в този жанр – Commandos. Действието се развиваше в далечната 1881-ва година. Основният персонаж на име Джон Купър – най-добрият ловец на глави в цял Тексас – бе решен да грабне наградата, осигурена от компанията Twinnings & Co, за арестуването на някои бандити, които неспирно тормозеха влаковите й композиции.

Много време измина откакто Джон и неговите приятели галопираха по прашните пътища на Ел Пасо, но, както всяка история за Дивия Запад, така и тази си има продължение. Ако ви интересува в какво се е забъркал този път безстрашният ловец на глави и как производителите от немското студио са му вдъхнали сили за втори живот, то определено трябва да хвърлите по един зъркел на следващите редове.

Отмъщението на Купър

Историята на харизматичния ловец на глави, притежаващ изострено чувство за справедливост и усет за приключения, започва отново в прашлясалия Ел Пасо. Минута след стартирането на играта поемаме управлението на Джон Купър, който е по петите на известен бандит, за чийто арест има обявена голяма награда. Още с навлизането в пустинния град обаче ловецът на глави се натъква на бившата си любовница – добре познатата ни от Desperados: WDA прелъстителка Кейт О’Хара. Не след дълго двамата партньори срещат и трети член от групата – Док МакКой – едноокият ветеран от Гражданската война, която така му е промила мозъка, че той не спира да ръмжи като животно, а през определен период от време изпада в пристъпи на истеричен смях. Малко след това тримата другари откриват умиращия брат на Джон Купър. Оттук насетне започват приключенията, които ще преживеете по пътя на отмъщението.

Странни отклонения

от основната сюжетна идея – личната вендета на главния герой, изникват с развитието на историята. Вместо събитията да се завъртят около преследването и умъртвяването на виновника за гибелта на купъровия брат, сюжетът ни тласка към разрешаването на други проблеми. Поемайки управлението на различни комбинации от герои, ще трябва да се справите с най-разнообразни ситуации – да защитавате безпомощни селяни от индиански набези, да спасявате стари другари като например постоянно пияния, добродушен здравеняк Пабло Санчес или пък да избивате купища разбойници.

Общо взето основната идея за отмъщение се изгубва някъде сред прекалено хуманистичните пориви на дружината, която помага на всеки изпаднал в беда индивид. Така например в няколко последователни мисии, чието изиграване ще ви отнеме поне няколко часа, ще се опитвате да спасите индианеца Ястребово око – вожд на племето Белите Вълци. Това всъщност е новият персонаж, който ще можете да използвате за сметка на отпадналите от титулярния отбор образи на дръпнатата Миа Юнг и нейната малка маймунка г-н Лео. За малко да пропусна шестия персонаж, който ще бъде на ваше разположение – женкарят Самюел Уилямс, известен в цяла Америка с уменията си да борави с динамит и други взривни вещества.    

Като се абстрахираме от

малките пропуски

в развитието на сюжета, Desperados 2: Cooper’s Revenge е напълно достойно продължение на Desperados: WDA. Новият свят, изграден от немските дизайнери, е напълно триизмерен, а локациите, които ще посетите по време на приключенското си пътешествие, са особено разнообразни: пустинен град, смъртоносен каньон, индиански селища и съвсем истински форт, създаващ невероятна атмосфера. Освен това, благодарение на новия енджин, е добавена опция за смяна на гледната точка – във всеки един момент можете да избирате между изометричната перспектива и изглед от трето лице. Тази екстра определено добавя повече разнообразие и разбира се възможност за по-добра преценка в определена ситуация, когато наблюдавате събитията зад гърба на героя.

Ако си спомняте, взаимодействието с околната среда в Desperados: WDA беше на изключително високо ниво. Тази традиция е запазена и тук като, разбира се, е значително усъвършенствана. Можете да използвате сенките, хвърлени от сградите, за да се прикривате; да сменяте гледната си точка, за да преценявате по-добре ситуацията и траекторията на изстрелите; да се възползвате от всеки детайл, включен в заобикалящия ви свят.

В общи линии геймплеят не се различава коренно от този на Desperados: WDA. Отново се откриват редица елементи, които напомнят за поредицата Commandos, но преобладаващи са екшън усещанията. За съжаление обаче някои от мисиите са леко

досадни и еднообразни

Например в една от тях ще трябва да отстраните повече от двадесет войника, без да ги убивате. Това ще се случи в гориста местност с помощта на три персонажа. Кейт О’Хара ще се възползва от невероятно дългите си и сексапилни крака, за да привлича вниманието на един или повече противници, след което ще ги повежда към затънтени кътчета в гората, а там ще ги чака коравосърдечния Док МакКой. Той ще се включва в операцията посредством добре премерен удар с тежкото си черно куфарче. След това палавата мадама ще завързва старателно жертвите си, а Джон Купър ще ги пренася далеч от мястото на събитието и съответно от очите на техните “будни” събратя. Всичко звучи интересно и приятно, но имайте предвид, че упражнението, което описах, ще трябва да повторите поне петнадесет пъти, а бързината, с която персонажите извършват действията си, не е от най-сериозните. Така че няма да е зле да се въоръжите с особено голяма доза търпение, преди да се захванете с играта.

Не просто осъвременено продължение, а по-добра игра

Ако дълбоко в себе си пазите спомена за приятни изживявания, свързани с Desperados: WDA, то несъмнено трябва да се сдобиете с нейното продължение. Desperados 2: Cooper’s Revenge съчетава основните качества на първата игра с нововъведенията, наложени от съвременните гейм изисквания. Резултатът е на лице – една история за Дивия Запад, която изключително силно контрастира на постоянно налаганите теми за фентъзи светове и до болка повтаряни постановки, свързани с основни събития от Втората световна война. Визуални характеристики пък са просто страхотни – триизмерният свят и изключително детайлни основни персонажи ще радват окото ви през цялото време. Към това можем да добавим и качествения сюжет (разбира се като вземем предвид леката му хаотичност) и естествено – страхотния, зарибяващ геймплей. Освен всичко друго Desperados 2: Cooper’s Revenge е и чудесен пример за качествено продължение – а именно как да се преплетат най-ценните качества на първообраза със съвременните геймтенденции. 

Автор: Асен Георгиев