Descent Freespace 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 ное. 1999

Напоследък появата на качествени космически симулатори се превръщат в едно твърде рядко срещано явление. В общи линии единствено фирмите Lucas Arts и Origin успяват да предложат по нещо хубаво, което да зарадва почитателите на този екзотичен и почти изчезващ жанр. За жалост фирмата Origin лека-полека отпада от от бранша, тъй като нейната сага Wing Commander започва да става леко досадна Колкото и да е тъжно всяка нова серия от поредицата излиза на пазара все по-трудно и по-трудно. И ако тази неприятна тенденция се запази, скоро Lucas Arts ще властват еднолично на този пазар. За щастие все още се намират компании, които са склонни да изпробват възможностите си в сферата на космическите симулатори. Една от тях е не особено популярната фирма Volition, създала двете части на Descent Freespace. Колкото и странно да звучи играта няма нищо общо с популярната тунелна пукотевица Descent, която е докарала световъртеж на не един и двама геймъри. Това е по-скоро един отличен хибрид между Wing Commander и Star Wars-симулаторите. Лично на мен играта дори ми понрави повече от оригиналните Wing Commander-и, тъй като и графиката, и усещането за реалистичен космически полет, са на много по-високо ниво. Когато летите на борда на вашите изтребители с измумление ще флагманските кораби са направени абсолютно реалистичен мащаб и са наистина огромни. В играта ще се сблъскате с над 70 различни вида космически кораби, нарисувани един от друг по-красиво. Най-странното е, че изображението изглежда убийствено, въпреки че играта работи на единствено в разделителна способност 640Х480. Въпреки това обаче Descent Freespace 2 може да накара дори най-мощния видеоускорител да запуши и ще ви напомни неприятния факт, че е време за поредния ъпгрейд.

Действието на новия Descent Freespace се развива 30 години след войната между земляните и расата на Васуданите. След дълги кръвополития враждуващите цивилизации са принудени да образуват галактически съюз срещу новопоявилите се Шивани. Това са същества, които се намират на доста по-високо технологично ниво от двете раси взети заедно. В първата част на играта съюзниците успяват да прекопират част от оръжитята на вероломните нашественици и благодарение на тях разрушават дори техния флагмански кораб. При експлозията обаче точката за хиперпространствен преход към Земята се оказва блокирана. Така новоколонизираните планети се оказват изолирани от Слънчевата система и земното правителство.

Неприятностите обаче не приключват с това. Както обикновено става в човешката история, на сцената веднага се появяват и сепаратисти, които искат да постигнат собствените си цели със силата на оръжието . В случая става дума за реваншистката фракция на Неотераните, които са против съюза на хората с Васуданите и се борят “за възраждането на старата Земя и нейното величие”. Така започва действието на новата игра. Със серия от изненадващи атаки Неотераните успяват да завземат няколко звездни системи и да поведат широкомащабна космическа кампания срещу съюзническите сили.

Вие се появявате на сцената като новобранец, който току що е напуснал школата за обучение на звездни пилоти със завние ефрейтор. Нашият герой получава първото си назначение в славната 53-та ескадрила “Хамърхед”, която в първата част на играта е изиграла ключова роля в разрушаването на шиванския суперразрушител. Първите мисии са сравнително безобидни – нашият човек трябва да защитава конвои от бежанци, които се опитват да напуснат окупираните от Неотераните планети. Отцепниците не признават много-много военния кодекс на честта и в общи линии избиват всичко, което се движи. Колкото и странно да звучи, още в началото на играта се натъквате на един от главния си душмани – флагманския кораб на Неотераните Икени, който кара на борда си вражеския върховен главнокомандващ адмирал Бош.. Поради грешни данни на стратегическото комадване обаче вашата ескадрила не успява да го залови.

След крупния провал нашият новобранец демонстрира твърде шумно недоволството си и порди тази тази причина е преместен в 107-ма ескадрила Рейвънс. Планирания като локален конфликт с Неотераните пък прераства в кръвопролитна позиционна война. Изведнъж на сцената се появяват изневиделица и вашите стари познайници Шиваните. Те нахлуват в космическото пространство на земляните през неизвестния до момента подпространствен портал Кносос. Както и при предишната инвазия целта на извънземните е предлено проста – тоталното унищожение на всички останали живи същества. Така вашият съюз е принуден да се бори на два фрона – срещу земляните-ренегати и срещу Шиваните. В хода на кампанията израствате във военната йерархия, трябва да заловите флагмаския кораб на предателя адмирал Бош и по някакъв да попречите на многократно превъзхождащата ви шиванска флота да помете съюзническите поселения.

Освен в стандартните мисии ще можете да участвате в така наречените “черни” операции на разузнаването, където действате под прикритие и понякога трябва да се сражавате дори срещу собствените си колеги от звездния флот. Цялото действие е разделено на над 30 мисии и макар че действието се развива почти линейно, то е достатъчно засукано, че да ви погълне поне за няколко дни. Все пак ще спра със сюжета дотук, за да не ви отнемам удоволствието да откриете сами каква е интригата. Ако сте поклоник на космическите симулатори, Descent Freespace 2 няма как да не ви допадне. Истинско щастие е, че все още са останали фирми като Volition, които да пазят жива магията на космическите симулатори.

Автор: Морган Кроу