Delta Force: Task Force Dagger

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 авг. 2002

Кой не е играл поредицата Delta Force? Ако има такива хора, те със сигурност са изпуснали адски много. Още през мрачните ноемврийски дни на 1998-ма програмистите от Novalogic дадоха своя първи принос за каузата на шутърите от първо лице, вкарвайки в своята нова игра силни елементи на тактическо мислене. До този момент всички останали триизмерни патаклами залагаха предимно на мелетата и бурните престрелки. В Delta Force ударението бе поставено върху дебненето, промъкването и снайперистките умения на играча, защото около деветдесет процента от битките се водеха на огромен открит терен, а повечето точни попадения гарантираха бърз летален изход за жертвата.

Естествено, тази първа игра бе последвана от множество продължения, add-on-и и т.н. Днес на наше разположение е един самостоятелен mission pack към Delta Force: Land Warrior и това е една отлична новина за всички антитерористично настроени геймъри.
 
“Талибани – на купона, да взривиме Пентагона…”

Но да оставим настрана грубите шеги и сарказма. Нека бъдем сериозни, тъй като темата го изисква. В момента САЩ се намират във фактическо състояние на война с почти всички терористични групировки по света. Имайки предвид нестабилната обстановка в Централна Азия през последните месеци, програмистите от Novalogic са решили да пресъздадат кризисната ситуация в Афганистан, последвала трагичните събития от 11 септември 2001 година в Ню Йорк и Вашингтон.

Преди намесата на специалните отряди Афганистан е бил почти изцяло под контрола на талибаните. След кампанията от средата на март тази година обаче територията вече не е под контрола на терористите от Ал Кайда. Мисиите на Delta Force: Task Force Dagger пресъздават някои от действителните военни операции на съюза срещу Осама Бен Ладен. Както в предишните части на играта, вие заставате начело на един от специалните екипи и се впускате в поредица от тайни операции по границите на Пакистан, в Кабул, Кандахар и т.н. Вашата основна цел е да “омиротворите” територията на Афганистан. Предвид деликатното положение – все пак това са реални събития – авторите са променили имената на участниците, ограничили са насилието и прехвърчането на крайници и, разбира се, са вкарали и по нещо от себе си.

Нека борбата с тероризма да започне сега!

В началото на играта ще бъдете подканени да изберете един от десетте специални отряда, с помощта на които ще се налага да оцелявате във враждебните територии, контролирани от талибани, пущуни, муджихидини, узбеки, таджики и всякакви подобни главорези. На ваше разположение са ударни части на ЦРУ, зелените барети, тюлените, 75-ти рейнджърски полк, австралийският, канадският и британският елитни отряди… Естествено, накъде без Delta Force. Така че поемате управлението на лидер, ръководещ група от въоръжени до зъби мъжаги. Освен че се различават на външен вид, всеки един от екипите ще трябва да допринесе по свой собствен начин за уникалното преминаване през отделните мисии. Все пак всички те са взели и продължават да взимат дейно участие във военните мисии, разиграващи се на територията на Централна Азия.

Новите екстри в Task Force Dagger

Много от операциите на Съединените Щати в Централна Азия са осъществявани благодарение на намеса от въздуха и по-точно чрез бомбардиране на определени обекти. Това е и един от новите елементи в Delta Force: Task Force Dagger. С помощта на едно кликване ще можете да давате нареждания за масивни унищожителни въздушни нападения над избрани цели, а ударите се осъществяват от самолети F-18. Това нововъведение е настина ценно и не на последно място – ефектно анимирано.

Друга приятна новост в играта е възможността да скаутвате територията пред вас и да научавате подробности за вашия противник. По този начин ви се удава възможност внимателно да планирате действията си, за да не се окажете в един момент с куршум в главата. Изследването става благодарение на автоматично управляеми летящи приспособления, пресъздадени под формата на свободно движеща се камера над терена, който искате да шпионирате. Може би става дума за разузнавателни самолети U-2, а може би не. Кой знае… Но без съмнение екстрата ви дава доста голямо преимущество в нападение. Използвайки умело тази функция, вероятността да попаднете в засада или в неизгодно положение за атака се свежда до минимум.

Къде и с какво ще се млатите

Task Force Dagger предлага арсенал от цели трийсет оръжия, повечето от които са съвсем нови. Измежду тях са карабината Diemaco C8, пушките M60, M60E3, снайперите M24, M40A3, AW и още много други. Двадесет и петте мисии, в които ще се наложи да приложите пуцалата, са разнообразни (имайки предвид, че са действителни) и доста сложни. Те се развиват на територията на реално съществуващи местности из Афганистан. Така например ще трябва да изравните със земята въздушна база в Калдахар, да асистирате в нападенията срещу щаб-квартира в Харакат, да атакувате сгради с химически оръжия в Абу Кабаб и т.н. Всеки, който е следил отблизо антитерористичните операции на янките, ще бъде приятно изненадан от факта, че може да попадне на мисия, която е била показвана и коментирана по кабелната телевизия.  

В графично отношение Task Force Dagger е почти непроменен. Играта ползва енджина на Land Warrior, който е леко оптимизиран за нуждите на новия Delta Force. Не можем да очакваме кой знае какви промени в това отношение, тъй като това все става дума за mission pack. Въпреки това графиката е все още в крак с времето. С нейна помощ дори можете почти да усетите напрежението, което лъха от задушния летен въздух в пустинята. В мултиплейър ще можете да се помлатите на десет нови карти, играейки на DeathMatch, Capture-the-Flag и King of the Hill. Без никакво съмнение мрежовата игра е най-интересната част от подобен тип заглавия.
 
Тероризмът и комерсиализмът

Терористичните нападения в последно време май не са само наболял проблем. Те, така да се каже, явно са излезли на мода сред геймдизайнерите. Все повече и повече игри се опитват да експлоатират темата по един или друг начин и с една единствена цел – комерсиализъм. Не са малко и тези, които са се провалили в пресъздаването на военните операции. След 11 септември обаче истинският дъжд от “патриотични игри” (разбирай потенциални издънки) тепърва предстои. За щастие Delta Force: Task Force Dagger умело успява да поднесе събитията, които не само че са действителни, но и силно актуални. Операцията в Афганистан приключи буквално преди около три месеца. Казано с други думи: това е поредният качествен тактически триизмерен шутър, създаден от Novalogic. Препоръчвам го силно на всички антитерористично настроени типове и американофили.

Автор: Асен Георгиев