Death by Degrees

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 мар. 2005

Игра, посветена само и единствено на най-страхотното парче в Tekken – Нина Уилямс?! Как подобна идея би могла да не се превърне в хит, вероятно се пита мъжката агитка на безспорно най-известната тупалка в света на видео игрите. (Е, аз лично си падам доста повече по Кристи Монтеро, но пита ли ме някой…) При това не просто поредната доза от ритници и шамари, а по-скоро нещо като екшън приключение със стелт елементи. Иии-хааа! На кого да видим сметката, за да се докопаме до това нещо?!!

Добре де… по същество. Историята на Death by Degrees стартира с излежаващата се в жезлонг Нина, облечена в един от най-минималистичните бански, които можете да си представите. Всичко това се случва на палубата на презокеански лайнер, собственост на престъпна организация. Оказва се, че на кораба се провежда незаконен турнир от типа “Кървав спорт”. Естествено, Нина има планове да нарита всички във въпросния турнир. Това обаче е само прикритие за нейната секретна мисия в рамките на съвместна операция на ЦРУ и британските тайни служби МИ 6. Достатъчно за историята.

Сещате се, че огромна част от геймплея на Death by Degrees се изчерпва с раздаване на пердах. Нека обаче феновете на Tekken не затаяват дъх – управлението този път е тотално различно. Става въпрос за използването на десния аналогов стик за насочването и изпълнението на атаките. Просто чуквате стика в към противника, който искате да атакувате, и Нина тутакси го наритва или шамаросва по-особено ефектен начин. Точно така – като в Rise to Honor. Звучи добре, но в действителност омръзва бързо-бързо, за разлика от споменатата по-горе, наистина страхотната игра с Джет Ли.

Поредната добра идея (уви, отново не оригинална – видяхме я вече реализирана във Fight Club) е тази за т.нар. “critical strike”. Слабите точки на вашите противници пулсират в червено и когато насочите десния стик към някоя от тях, това задейства “рентгеновия” режим, в който виждате тялото на горкия нещастник като на скенер. Удар! – и ето че костта на ръката е счупена. Удар! – и ребрата стават на парчета, оголвайки на показ туптящото сърце. Удар! – и черепната кутия е разбита, а под нея се вижда беззащитния мозък. Вероятно по-коравосърдечните измежду вас вече потриват доволно ръце, но… Я чакайте малко! Защо тоя пич с разбития череп още не е мъртъв?! Не стига това, ами и продължава да налита в атака! Какво да кажа освен – без коментар…

Ще учудя ли някого тогава, ако спомена, че т.нар. “стелт” на Death by Degrees е далеч, далеч под нивото на класики като Metal Gear Solid? Или пък, че адвенчър елементите в играта са “гола вода”? Едва ли. Е, добър опит Namco, но по-добре продължавайте да опитвате, а? Между другото, какво ще кажете за една игричка с Кристи в главната роля?

Автор: Ивелин Иванов