Deadlight

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 05 ное. 2012

Жестоката истина е, че освен ако не сте от онези хора, които се чувстват принудени да изиграят всяка една игра със зомбита, по-добре стойте настрана от Deadlight – поредният пример за това как една солидна идея може да бъде опропастена от слабо изпълнение.

Годината е 1986-а 

Изминали са няколко месеца от началото на зомби апокалипсиса, настъпил вследствие на Пациент 0. Вие сте Рандъл – начумерен тип, който се опитва да открие своето семейство и приятели. Трудно ще се привържете към него, нито пък наистина ще му повярвате, че е отчаян в желанието си да се добере до своята съпруга и дъщеря през останките от света. Това се дължи до голяма степен както на слабо поднесения сюжет, така и на изключително аматьорски озвучените реплики.

Е, тук-таме историята си има и своите силни моменти – например когато Рандъл разбира защо незаразените хора искат да го убият. Но като цяло няма да ви изненада особено много така, както The Walking Dead успява и вълнува вече четири епизода подред.

Що се отнася до геймплея,

Deadlight въвежда една доста любопитна идея – вие не трябва да се биете със зомбитата, а да ги отбягвате всячески. Да се катерите нависоко, да подскачате от покрив на покрив и т.н. Можете дори да ги вкарвате в капан. Всичко това звучи добре и първите няколко нива определено ще ви се понравят. Впоследствие обаче ще осъзнаете, че това е основното нещо, което ще трябва да правите през абсолютно цялата игра, а плоските пъзели, които ще се изпречват на пътя ви, няма да стават и капчица по-трудни от първоначалните.

Често ще се изпречвате и срещу задачи, които противоречат на здравия разум. Може да скочите и да се хванете за отсрещния ръб. Но ако се изправите срещу ограда, която е със същата височина, но част от конкретен пъзел, това е невъзможно.

Не по-малко дразнещ е и фактът, че Рандъл не може да плува, така че дори и да нагазите в нея до колене, пак ще умрете буквално за секунди.

Deadlight обаче има един огромен плюс

и това е нейната стилна визия. Светлинните ефекти й придават особено уникален вид и я отличават от масата заглавия, посветени на зомби апокалипсиса. Мъглявата й визия обаче е и нож с две остриета – често тя ще ви пречи при преодоляването на дадени препятствия или пъзели.

В края на краищата – ако искате зомби игра, по-добре си намерете нещо друго. Съществуват достатъчно добри алтернативи както на въпросната тематика, така и на жанра, в който Deadlight се опитва да пробие. Ако все пак можете да преглътнете постната история и не особено задоволителните пъзели, ще попаднете на игра, в която ще бъдете под постоянно под напрежение, бягайки и криейки се от множеството зомбита.

Автор: Петър Йорданов