Darkstone

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 сеп. 1999

Не знам дали Blizzard наистина ще успее да пусне до края на  годината така чаканото Diablo 2, но за сметка на това цял куп компании изобщо не се колебаят да създават клонове на оригиналната игра. За съжаление, много от тези игрици са пълни недоразумения, но пък отвреме навреме се появява и нещо, което със сигурност си струва да се играе!

Именно такава добре направена имитация е и играта Darkstone на Delphine Software (надявам се, помните Fade to Black отпреди няколко години?). Интересното в случая е, че авторите явно добре са разучили силните и слабите страни на Diablo-то и са успели да направят много удачни изменения както като gameplay, така и по интерфейса.
За сметка на това едва ли ще откриете нещо особено оригинално в сюжета – след хилядолетия мирен живот под покровителството на богинята Kaliba страната Uma е нападната от огромна армия undeads и най-кошмарни демонични същества. Странното е, че тази армия на смъртта се предвожда от огромен и могъщ дракон – The Drakon Lord… Но легендите и старите книги разказват, че това е същият дракон, създаден преди хилядолетия от Kaliba да закриля и предпазва хората? Не минава много време и манастирът на богинята Kaliba е нападнат и опожарен, а монасите – пазители на божественото познание, загиват в неравна битка. Малко по-късно загадката се изяснява… Преди повече от десет години Drakil Tanan, един от монасите на богиня Kaliba, започва да изучава древното и забранено изкуство на некромансерите! Тайната му не остава скрита задълго и той е прогонен завинаги от манастира – но познанията, които вече е получил, са достатъчни, за да може да продължи напълно сам изучаването на черните магии! След няколко години Drakil Tanan става навярно най-могъщият маг в страната на Uma… но истинската сила получава, едва като се сдобива с артефакта Astral Hand! Този артефакт има наистина божествена мощ, тъй като е направен с помощта на най-черна магия от китката на самата Kaliba! Въоръжен с познанията си по некромансия и с помощта на артефакта, Drakil съживява и се вселява в тялото на умрелия преди хилядолетия крал – дракон и така на мястото на някогашния смирен служител на богинята Kaliba се появява страшният и всемогъщ дракон Draak! Единственото нещо, което все още може да го победи, е един друг артефакт – направеният от седем сълзи на богинята Time Orb… само че преди 1000 години седемте кристални сълзи са били разделени и укрити от различни хора! Те могат да се намерят само от безстрашен adventurer с “pure heart” – и това е единствената надежда на страната Uma!

Предполагам, че не е трудно да се досетите – тази безстрашна личност с “чисто сърце” и единствената надежда на Uma сте вие!

Преди обаче да започнете да доказвате дали наистина сте толкова храбър и дали сърцето ви е точно толкова чисто, колкото е необходимо, ще трябва да си създадете персонаж. Това е доста елементарен процес – все пак играта не е истинско RPG от ранга на Baldur’s Gate; освен това ще трябва да си изберете и другарче – спътник! Можете да избирате между осем male и female класове и в single play ще управлявате пряко единия от двамата герои, докато другият ще изпълнява предварително зададените му команди. Спокойно можете да вземете за челен боец един як fighter (или амазонка), а отзад да ползвате безценната подкрепа на някой дърт магьосник и при това не е проблем да оставите на компютъра да управлява магьосника и да мята разрушителни магии, като при нужда можете светкавично да превключвате директното управление на който от двата персонажа си пожелаете (и всички магии са player-friendly, т.е. не е възможно да ви нанесат вреда, дори да се окажете в самия център на някой fireball).

Първата ви стъпка в ролята на безстрашен герой с чисто сърце е в централния град на Uma, където ще можете да преминете един кратък tutorial. Ще обиколите наличните магазини – armory, healer, кръчма (героите ви трябва редовно да похапват), magic shop, ще можете да потренирате (безплатно) и да се научите как да се биете с melee weapon, с магии и с метателни оръжия, и особено важно – ще се срещнете с местната учена глава – дългобрад плешив професор, който срещу стабилно заплащане ще ви научава на различни допълнителни умения.
Всеки от персонажите ви може да научи до осем skills и сред тях ще има някои, които са наистина безценни – като например “trade” и “identify”. Уменията имат различна степен на владеене и като трупате experience points, ще можете да напредвате и да ставате все по-добри в избраната област! Разбира се, за всяка степен ще трябва да се връщате при професора и да си носите по няколко добре натъпкани кесии със жълтици!
Въобще старата несправедливост – вие им спасявате живота, а пък те през това време ви скубят яко портмонето – съдейки по цените, този професор и собственикът на magic shop-а сигурно са най-богатите хора в страната!!!
А, за малко да забравя – в града има и банка, където може да си внасяте натрупаните жълтици, за да не ви се пречкат и да ви заемат мястото в inventory-то (което не е малко, но пък се запълва удивително бързо!). За да завършим с натрупването на experience points – покачването на нивата също е организирано на принципа на Diablo – създадените герои се запазват със наличните си предмети и показатели и след превъртането на играта можете да продължите да играете по-нататък (трябва ви поне 20-то ниво за средна степен и 35-то ниво за най-тежката трудност). Освен това при всяка нова игра доста от елементите (например многобройните куестове) са различни, както и възможността да комбинирате нови двойки персонажи от различни игри; добавете и нелинейността на играта – наистина трябва да търсите седемте кристални сълзи на Kaliba, но имате доста голяма свобода как и кога да го правите… естествено не бива да забравяйте и многобройните магии и магически предмети… Въобще дори и след неколкократното превъртане на играта сигурно все още ще ви е интересно и ще намирате все нови и нови особености! Освен това на мен страшно много ми хареса и музиката – има много игри с добра музика, която обаче след първите десетина минути ми омръзва и си я изключвам – а в Darkstone мелодиите са извънредно приятни и ненатрапчиви и създават отличен фон за развитие на действието!

Изобщо  –  ако си падате по игри тип Diablo и ви се играе нещо подобно, леко и не ангажиращо, но интересно и с добра 3D-графика, то Darkstone на компанията Delphine Software със сигурност ще ви хареса!

Автор: Ник Мортимър