D-Link ShareCenter DNS-320L

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 12 сеп. 2012

D-Link Sharecenter 2-Bay Cloud Network Storage Enclosure (или за кратко DNS-320L) е NAS (Network Attached Storage) устройство, благодарение на което може да съхранявате и споделяте документи, снимки, музика и видео файлове в рамките на домашната или офис мрежа.  С размери 90х144.3х193.3 мм и тегло от едва 114 грама устройството е изключително компактно и леко, а в същото време външният му дизайн е и доста елегантен.

Отваряйки кутията, вътре откриваме самото устройство, надеждно закрепено между два удароустойчиви панела, а до него в самостоятелно отделение е разположена цялата необходима документация и кабели (един стандартен LAN кабел и един захранващ такъв). В малко пликче се пазят скобите и винтчетата, с които трябва да закрепите двата твърди диска в кутията.

Самата кутия е черна на цвят и когато не е пълна е изключително лека. Контролният панел е разположен на лицевата страна и се състои от бутон за пускане и такъв за USB активация, както и два индикатора за двата диска. На гърба е входа за захранващия кабел и по един USB и LAN порт. Над тях пък през решетката се вижда малкия, но мощен вентилатор. Капакът, под който е отделението за дисковете е отгоре.

Пускането на устройството в експлоатация е невероятно лесно. Sharecenter DNS-320L може да приеме два 3.5-инчови твърди диска от практически всяка една марка, а инсталацията им се свежда просто до плъзгането им на двете шейни и застопоряването им. На гърба на Sharecenter DNS-320L е разположен доста удобен USB порт, през който може да включите принтер или още един външен диск за бекъп процедури.

Закачените два диска могат да бъдат експлоатирани в един от четирите налични режима по начин, който отговаря най-добре на нуждите на потребителя. При Standard двата диска са напълно самостоятелни и отделни, а при JBOD те се комбинират в един общ обем. При RAID 0  дисковете отново се комбинират, но при облекчена конфигурация, която осигурява максимално висока производителност през гигабитовия порт. Накрая, RAID 1 режимът е за максимална защита и при него единият диск играе ролята на бекъп за информацията на другия, като данните ви автоматично се копират на него.

Sharecenter DNS-320L разполага с гигабитов порт за изключително бърза връзка с домашната мрежа, а RAID1 технологията осигурява надеждно съхраняване на вашите данни като проектира съдържанието на единия диск върху другия. Това означава, че ако с първия възникне проблем, файловете ви са в пълна безопасност на втория диск. По отношение на сигурността системата позволява да задавате различни права за достъп на отделните потребители или на цели групи, като позволявате само четене на файлове, записване или и двете. Тази функция е еднакво приложима както при домашни условия, където ограничавате достъпа на подрастващите членове на семейството само до подходящо съдържание, така и в офиса, където няма как някой небрежен колега да изтрие данните ви.

Новите NAS устройства определено са едни от уредите, които се възползват най-добре от т.нар. облачни услуги и Sharecenter DNS-320L не е изключение. Собствената облачна платформа на D-Link се нарича mydlink и чрез нея споделянето на съхраняваните документи надхвърля ограниченията на локалната мрежа. През портала mydlink може да сваляте и качвате файлове, да управлявате наличното съдържание и да проверявате стойностите на вашето NAS устройство от разстояние. D-Link предлага специално приложение както за iOS (iPhone и iPad поддръжка), така и за Android, с което да разглеждате снимки, да стриймвате музика и да гледате клипове директно от вашия смартфон или таблет. Отново през mydlink може да ъплоудвате файлове, които да съхранявате в облака, така че да не страдате от загуба на място на мобилните си устройства. В случай, че имате по-сериозни познания и преди всичко нужди, може дори да управлявате съдържанието през всеки един FTP клиент.

В допълнение вграденият UPnP медиен сървър позволява стриймването на мултимедийно съдържание директно на домашна конзола като PlayStation 3 или XBOX360 или пък към някой „умен” телевизор. Още по-интересно е, че възможностите на Sharecenter DNS-320L позволяват едновременно стриймване на две неща, което на практика означава, че вие спокойно може да гледате филм на системата си за домашно кино, докато някой друго стриймва любимия си музикален албум в другата стая.

В съответствие с последните еко тенденции при офис оборудването, Sharecenter DNS-320L е сертифициран по програмата D-Link Green, което гарантира икономичен режим на работа и намален разход на електроенергия. Ако твърдите дискове не работят известно време (точният период се задава ръчно от потребителя) или няма трансфер на данни, устройството влиза в режим на готовност, за да пести ток. В допълнение и без това безшумният вентилатор непрекъснато се адаптира спрямо актуалните температури на дисковете, за да не консумира излишна енергия. Тихият и саморегулиращ се вентилатор е полезен и с това, че по този начин удължава живота на самите твърди дискове.

Всичко това превръща D-Link ShareCenter DNS-320L в отлично мрежово решение за дома и офиса, благодарение на което имате множество възможности за достъп до съдържание, надеждност на съхранената информация и дори минимализиране на консумацията на електричество.

Автор: Филип Станиславов