Curse you! Red Baron

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 авг. 1999

Проклет да си, Червени Бароне! Проклети да сте и вие, скъпи колеги! Това беше първата ми мисъл, когато избягах от компютъра си след 2-3 часа насилствено занимание с тази имитация на самолетна игра. Ето че задружният екип на PC mania изпълни своята отдавнашна закана и ме принуди да пиша за симулатор на селскостопанска авиация. Това е единственото нещо, на което мога да оприлича Curse you! Red Baron. Не ме разбирайте грешно – играта е сносно нарисувана и реалистично пресъздава полет на двуплощник. Просто на карането на самолетите от Първата световна война се покрива почти едно към едно с управлението на летящите бракми, които провеждат химически геноцид срещу колорадските бръмбари и другите вредители по пролетните и есенните посеви. С майтапа обаче беше дотук.

Curse you! Red Baron ще ви качи на борда на най-първобитните самолети от зората на авиационната ера. Попадате в епоха, в която въздушните битки все още са нещо непознато и екзотично, а ракетите, радарите и многофункционалните дисплеи все още съществуват само в мечтите на най-дръзките изобретатели и фантазьори. Ще се срещнете с първите бойни пилоти, които отиват на война в откритите кабини на своите паянтови самолети, направени предимно от жици, дърво и плат.

Ще можете да воювате с осем различни старовремски изтребителя – четири съюзнически и четири германски. Ще се сблъскате и с германския самолет Halberstadt CL.II, който е нещо средно между изтребител и бомбардировач, притежава добра маневреност и има смъртоносна картечница за обратна стрелба. Ще можете да отстреляте и някой друг английски разузнавателен FE-2, тежък германски бомбардировач Gotha или пък негов събрат Handley-Page от Британските кралски ВВС.
Curse you! Red Baron ви предлага три вида игра Dogfight!, Red Baron Challenge и Hot Seat Competition. При първия вариант просто кликвате веднъж с мишката и се впускате в люта въздушна битка. Във втория случай можете да предизвикате кои от най-известните асове на Първата световна война. Третият ви позволява да предизвикате до петима други играчи и да се сражавате за определено време. Този, който има най-много точки, печели. Шокиращото в случая е, че в Curse you! Red Baron липсва сюжетна линия и дори няма отделни кампании. Освен това отсъства и елементът на битките с наземни цели. Просто играчът трябва да се върти във въздуха като муха без глава със своя старовремски самолет.

В графично отношение Curse you! Red Baron е общо взето гола вода. Самолетите изглеждат като хартиени модели, теренът е адски еднообразен (с изключение на някое заблудено дръвче), пилотът е принуден да седи в абсолютно двуизмерна кабина. Тази игра може би нямаше да е чак толкова лоша, но ако беше излязла преди 2-3 години…
Иначе моделът на полета е сравнително реалистичен. Веднага ще усетите, че не можете да правите каквото си искате с вашите витлови самолети. Те твърде лесно губят мощност и височина, когато се опитвате да правите различни маневри, характерни предимно за реактивните изтребители. Единственият значителен пропуск в реализма може би е фактът, че в действителност архаичните машини от тази епоха дори са се трошили във въздуха, когато някой луд пилот започне да си прави експерименти в сферата на висшия пилотаж.

Може би някои от вас вероятно вече се питат какво общо има някакъв си “Червен Барон” с въздушните битки на Първата световна война. Все пак не всички са длъжни да знаят в подробности историята на военната авиация. Всъщност това е прякорът на легендарния германски благородник Манфред фон Рихтхофен, който е един от най-великите асове не само на своята епоха, но и на всички времена. По-принцип голяма част от пилотите на бойни самолети в зората на въздушните битки са били хора със “синя кръв”, а авиационните сражения са се превръщали в нещо като небесни рицарски турнири и са водели по неписан, но железен, кодекс на честта.

Манфред фон Рихтхофен е преместен във Военновъздушните сили от елитна кавалерийска част в началото на Първата световна война. В началото той управлява наблюдателен самолет на източния фронт. Там той е открит от “бащата” на германската военна авиация Освалд Бьолке. Младият благородник е избран за пилот на изтребител в елитната изтребителна ескадрила на германските ВВС. След смъртта на своя учител и наставник Фон Рихфхофен се превръща в най-добрия ас на войната с официално признати 80 въздушни победи.

Благородникът е бил великолепен пилот, но неговите най-силни качества са лидерството във въздушните битки и брилянтната тактика. След като е признат за главнокомандващ на германският въздушен юмрук и за командир на най-елитната бойна част по време на войната, Фон Рихтхофен дори боядисва своя самолет-триплощник в тъмночервено, за да се вижда от по-далечно разстояние и за да знаят противниковите пилоти с кого си имат работа. Оттам идва неговият прякор “Червеният Барон”.

Когато се изправите срещу него във въздушно сражение, не забравяйте нито за миг, че това е един от най-великите пилоти, които някога са сядали в кокпита на самолет. Той познава отлично възможностите на своя и вашия самолет, анализира действията ви всяка секунда и стреля с картечницата си като жив дявол. Прави малко грешки и превръща в смъртоносно предимство и най-малкото объркване, което може да ви сполети в небето. Все още дори се спори, дали той е бил свален от вражески изтребител или от наземно базирана противовъздушна картечница… Така че ако трябва да се биете срещу германската авиация, отваряйте си очите на четири за тъмночервения триплощник на Фон Рихтхофен.

В Curse you! Red Baron ще се сблъскате с още една прочута личност – с близкия Хитлеров съратник Херман Гьоринг. Той поема командването на германското Луфтваффе след смъртта на Фон Рихтхофен. Както може би се досещате, Гьоринг е описан като не толкова добър, но затова пък дистанциран и студенокръвен боец. В играта той е представен като компетентен, но безскрупулен пилот, който няма рицарско поведение във въздуха и е опериран от чувство за “феърплей”…

Но нека не задълбавам много в историята и се върна към Curse you! Red Baron. Лично на мен тази игра не ми се понрави особено, защото е твърде шаблонна и еднообразна. Мисля си, че човек трябва да е твърде голям маниак на тема “симулатори” или наистина да няма с какво да играе, за да се захване нея.

Автор: Морган Кроу