CSI: Hard Evidence

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2007

Ако гледането на сериали вече не ви носи старата тръпка, опитайте това.

CSI или известния още като “От местопрестъплението” сериал е една от модерните сапунени опери, които продължават безконечния си живот на малкия екран и събират все нови и нови почитатели. Не знам точно колко сезона има CSI, но бих налучкал някаква цифра около 10. Това означава, че ако имате желание и не сте гледали този сериал преди, можете да се отдадете на 9600 минутен (160 часов) маратон, в които да наблюдавате престъпници, престъпления, следователи и т. н..
Естествено, когато една филмова продукция насъбере значителна популярност, идва моментът, в който да се пусне мърчъндайзинг, като пластмасови кукли на Гил Грисъм, значки с надписи CSI и разбира се компютърни игри.

Четвърти пореден път

CSI: Hard Evidence наистина е четвъртата поредна компютъризация на телевизионния сериал. Тя е възложена на студиото, което създаде предишната част 3 Dimensions of Murder, TellTale Games, които според мен определено не са сред компаниите с най-оригинални и запомнящи се идеи. Накратко, в CSI: Hard Evidence ще се сблъскате с пет нови престъпления, които няма да предизвикат въображението и интелекта ви нито за стотна, като тази година за първи път можете да направите това и на XBox360! Единственото, което ще трябва да правите, е да кликате с мишката (джойстика) по екрана и да оставите сюжета да ви води напред. А ако случайно сте пропуснали някоя улика по пътя, няма място за притеснение.

Винаги можете да огледате всяко местопрестъпление повторно и да покликате по екрана, докато не намерите липсващото звено. Истината е, че CSI: Hard Evidence не се различава значително от предшествениците си (които, ако видите в по-стари броеве, получават системно все по-ниска и по-ниска оценка). За най-голямо съжаление познатата ни от предишните 3 части игра

не се е променила нито на сантиметър

и това според мен си е абсолютно недопустимо. Ако триковете на евреина Джери Брукхаймер минават сред зомбираната американска телевизионна публика, то на нас, заклетите геймъри, той не може да пробута едно и също нещо 4 пъти (а бъдете сигурни, че ще се опита да продължи в този дух). Не само, че оригиналността на CSI: Hard Evidence е нулева, ами и реализацията не е дори сред посредствените в бранша. Графиката е невзрачна, въпреки че е 3D (кой ли се впечатлява от такива неща вече), като героите определено не стоят реалистично на екрана. Синхронизацията на говора е направена адски куцо и никой от играта не може да ви заблуди, че наистина говори (за разлика от други части, в които поне това беше свършено).

Иначе средствата, с които ще разрешавате престъпленията си, са досущ същите, като в предишната част и няма да ви изненадат, ако сте играли CSI преди това. Друго нещо, което поне мен издразни много, е, че няма начин да не успеете да разкриете някое престъпление. Самият сюжет просто така ви води, че в повечето случаи се чувствате, че гледате долнокачествена версия на сериала CSI и от време на време натискате бутоните на мишката си.

Накрая бих препоръчал тази игра само на най-захласнатите по сериала CSI фенове, които със сигурност ще й се изкефят. Всички останали, които искат сериозно предизвикателство, да стоят далече – CSI: Hard Evidence определено не е за тях.

Автор: Орлин Широв