CSI: Dark Motives

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Около година след излизането на първата игра, посветена на сериала Crime Scene Investigation (дават го по Нова телевизия), авторите най-накрая решиха да пуснат продължение. Казвам “най-накрая”, защото в първата версия на CSI имаше само 5 престъпления. Зарибеният геймър нямаше друг избор, освен да очаква следваща част на играта. Тя не е под формата на add-on, както предполагаха повечето маниаци. За радост или съжаление, продължението се помещава на цели 3 диска и се продава отделно от оригиналната версия.

Играта е озаглавена Dark Motives и всъщност не е нищо повече от няколко нови убийства и още четири-пет часа тръпка пред мониторите. Естествено, авторите са решили, че щом ще правят нови 3 диска с приключения, ще е тъпо да пуснат само нови престъпления (както може би беше редно, но на едно CD под формата на add-on). Те са омазнили леко графиката, вкарали са нови гласове на някои от персонажите, сменили са част от инструментите за изследване на местопрестъпленията и са направили още куп козметични корекции в геймплея.

Начинът на игра не се е променил особено от оригиналния Crime Scene Investigation. Целта на Ubi Soft и 369 отново е била да направят компютърна симулация по сериала на Джери Брукхаймер. Така геймърът едновременно взима решенията вместо любимите си герои и наблюдава развоя на събитията. Този факт прави Dark Motives

адски линейна

Но пък си мисля, че феновете не CSI са свикнали с това.

Друг концептуален проблем на геймката е краткото време за игра. Оригиналният CSI се минаваше за не повече от 4-5 часа, а този ще ви отнеме с около час-два повече. Сигурен съм, че всеки уважаващ сериозните приключения геймър ще бъде раздразнен от този факт.

Друг леко озлобяващ елемент е нестабилността на енджина. След като поиграете час-два, всички надписи по менютата изчезват и ще ви се налага да рестартирате. Най-неприятното е, че това обикновено се случва в момента, когато сте супер близо до разплитане на престъплението. Приятното пък е, че играта се запазва всеки пък, когато извършвате манипулации със заподозрени лица, улики и др. Така че няма да се налага да започвате от нулата.

Геймплеят отново е свързан с обикаляне по различни местопрестъпления. Трябва да ги оглеждате много добре за улики, след което да им правите обстоен анализ в лабораторията и на базата на резултатите да продължавате да търсите нови доказателства срещу заподозрените. Целият този филм не свършва, докато не успеете да привикате някого за разпит. Тогава ще можете да му задавате неудобни въпроси и да се опитате да достигнете до истината. В тази част на CSI престъпленията по нищо не отстъпват на злодействата от първата част. Ще се сблъскате с финансово закононарушение, в което е забъркан мениджър на известен каскадьор, ще трябва да разплетете мистерията около

труп на клошар в изоставен приют

ще търсите виновника за смъртта на актриса и т.н. Както вече споменах, разследванията са общо 5. Всеки път вие ще сте “новакът в отдела” и ще работите с асистент. Единственото нещо, което ме подразни в играта, е следното: в част от престъпленията нашият CSI отряд решава да започне разследване просто ей-така. Може да ви звучи леко нелогично, но ще подкрепя твърдението си с пример.

В първото престъпление се оказва, че известен каскадьор е паднал при изпълнение на опасен трик. В резултат на инцидента той получава леки наранявания. Неговият технически директор твърди, че този тип падания са обичайни и всичко е наред. Самият пострадал съобщава, че няма проблеми, чувства се добре и че и друг път е изпадал в подобни ситуации. Лично според мен тук няма проблем – от къде на къде елитен криминален отряд ще разследва такова безсмислено псевдо-престъпление. И двете страни сигнализират, че няма проблем и всичко е наред. И все пак нашите момчета от отряда решават да си набутат носовете, където не им е работата, въпреки че няма никакви индикации да се е случило нещо нередно. За съжаление, това не е единственият случай в Dark Motives, при който се подразних. Мисля, че вие ще усетите и другите.

Лека недомислица в играта е и моментът, в който зацикляте при разследването на някое престъпление и не се сещате за нищо. Тогава винаги можете да попитате асистента си, което обаче ще намали крайната ви оценка за разплитането на дадения случая. За радост е достатъчно само да прочетете въпроса към асистента си, без да му го задавате, като така отново ще получите доста информация. Например прочитате: “Как да разбера дали караваната е била местена?” и веднага отивате при въпросната каравана и издирвате доказателствата сам.

Няколко думи и за промените

Основните промени са няколко: лабораторията, уликите и края на всеки случай.

В лабораторията ще се сблъскате с чисто новия си компютър, който вече анализира по различен алгоритъм отпечатъците, пробите от ДНК и прочее неразличими с просто око доказателства. Новият микроскоп също вече сканира по различен начин.

Промените в уликите са няколко. Първо: вече ще ви се налага доста да обработвате намерените предмети с инструментите за събиране на доказателства – по тях вече има немалко следи, които могат да ви насочат към различни неща. Второ: когато претърсите едно местопрестъпление и намерите ВСИЧКИ улики, бъдете сигурни, че има и още. За разлика от първата част, тук след определени ваши действия ще се активират различни нови неща на местопрестъплението. И тъкмо когато сте го огледали добре и сте намерили торба с улики, изведнъж се оказва, че се е отключило още нещо. Това може да ви накара да се връщате на едно и също място по няколко пъти с надежда да откриете нови и нови доказателства в подкрепа на вашата следствена хипотеза.

В CSI: Dark Motives ще приключвате всеки случай с 5 допълнителни въпроса, които са предизвикателство за вашата наблюдателност. Те са доста объркващи и са от типа: “Колко коли имаше на местопрестъплението?” или “Какво се виждаше зад гърба на шефа на ресторанта?”. За ваше улеснение, ще разполагате с 5 варианта на отговор. Ако успеете да не сгрешите, финалната ви оценка ще бъде повишена. Така, дори и да сте си позволили да попитате асистентите за нещо, ще можете да подобрите своя резултат. За съжаление, обективно погледнато всичките престъпления, се минават лесно и с най-високата оценка.

Преди тя беше представена в проценти, а сега е с рангове: Rookie, Investigator, Master….

Техническата страна

Персонажите в играта са озвучени перфектно, почти реалистично. Всеки един от актьорите във филма е дал гласа си на персонажа си и така му е придал доста по-голяма автентичност. Част от екипа, взел участие в озвучаването, е съставен от актьори като Уилям Питърсън, Марг Хелгенбергер, Пол Гилфойл и Джорджа Фокс. Графично CSI: Dark Motives е леко подобрена спрямо предшественика си. Сега човешките фигури са по истински – мърдат своите устни, клепачи и т.н.

В заключение ще повторя само, че Dark Motives може да се появи просто като пакет с допълнителни убийства към първата част. И все пак Ubi Soft са решили, че ще е по-добре да пуснат нова игра. А и тук решаваща роля играят парите…

Автор: Орлин Широв