Crysis

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 дек. 2007

Какво е Crysis? Със сигурност нещо повече от просто един технологично съвършен шутър, който изглежда меко казано великолепно на онези супергъзарски видеокарти на бъдещето, които малцина имат удоволствието да притежават. Това е една от онези игри, които връщат вярата в доброто старо PC, потискано от масовата популярност на конзолите. И макар между нейния геймплей и почти перфектна визия да няма пълен знак за равенство, Crisys все пак си остава един изключително зарибяващ шутър. Така че няма какво повече да ви занимавам с безсмислени въведения, да преминем по същество!

Особено амбициозна

Още самото интро ще ви размаже тотално, демонстрирайки ви на какво е способна тази игра. Само за няколко минути ще станете свидетели на невероятно зрелищни сцени, в които главният герой прави на кайма няколко групички нещастни севернокорейци. Тук ще усетите високите амбиции, които авторите са имали и които, с ръка на сърцето мога да кажа, са реализирали, ако не перфектно, то изключително добре.

Божествено красива

Щом стартирате сингълплейър кампанията пък, ще бъдете буквално шамаросани от визията на Crysis. В добрия смисъл на думата. Едва ли ще е преувеличено, ако наречем новата игра на Crytek най-красивото нещо, излизало досега на геймпазара. Без преувеличение. Дори под DX9 изглежда поразително, да не говорим за какво иде реч, ако имате някоя добра DX10 карта.

Подобно на Far Cry, и тази игра ще ви отведе на един изключително живописен фотореалистичен тропически остров, обграден от кристално чистите води на Филипинско море. Рай, който за нула време ще се превърне в поразяващо опасно бойно поле.

Не веднъж и два пъти ще ви се наложи да събирате ченето си от пода, когато слънцето бавно се извиси над хоризонта и погали местността с топлите си лъчи. Или пък докато си проправяте път из гъстата джунгла, когато по-късно в играта започне и истинската война и настанат масовите престрелки. Със сигурност ще онемеете, когато видите всевъзможните дребни специални ефекти, като например пушек, движещ се по посоката на вятъра и т.н..

История и още нещо

Като член на елитен Делта отряд от воини, вие и вашите съекипници сте изпратени на това място, за да разберете какво точно се е случило с местния археологически екип, занимаващ се с изследването на мистериозен метеорит. Какво толкова странно има в едно парче космическа скала ли? Работата е там, че вместо да се разпадне в атмосферата на Земята, както си му е редът, то достига до повърхността цяло-целеничко. По незнайно каква причина обаче силите на Северна Корея, която по това време се превърнала в държава с внушителна мощ, щурмуват острова и пленяват американските археолози. Точно тук се намесвате вие с първоначално ясната и простичка мисия да ги откриете и евакуирате. Както и сами се досещате, мисията едва ли ще протече по план…

Докато конфликтът между вас и корейците назрява с всяка изминала минута, метеоритът ще се разтвори и пред очите ви се появява огромен, почти два километра висок, извънземен космически кораб. От неговия стомах ще започват да излизат най-различни ужасяващи машини, които нападат както вас, така и дръпнатите ви противници. Още преди да сте се усетили какво става, извънземната раса покрива част от острова в ледена сфера, замразявайки абсолютно всичко, намиращо се в нейния обсег.

Инвазията започва

В момента, в който установите контакт с извънземната раса, става наистина интересно. Ако в първите един-два часа Crysis изглежда просто като поредния обикновен шутър, в който се борите срещу постоянно множащите се жълтурски войници, то впоследствие тя се превръща в същински екшън, достоен за „Война на световете”.

Така, освен из божествено красивия тропически остров, ще имате щастието да се разходите из гореспоменатата ледена сфера, където единствено нанокостюмът ви ще успее да ви предпази от минусовите температури. Разбира се, ще поскитате и из самия кораб майка на пришълците, който изглежда особено покъртително.

Войници на бъдещето

Едно от основните неща, които отличават Crysis от Far Cry е вашият герой. Той е наричан с кодовото название Nomad и е екипиран със специален нанокостюм, който му дава четири умения, подходящи за оцеляване във всякакви ситуации. Действието се развива през 2020 година, така че военните технологии са дръпнали доста напред. С едно натискане на средния бутон на мишката на екрана се появява малко и добре организирано меню, от което бързо и лесно може да изберете режима, в който да работи костюмът, с плавно придвижване на мишката към желаната от вас иконка.

Нанотехнологии

Cloak е умението, което най-често ми се наложи да използвам. Подобно на култовото извънземно от филма „Хищникът”, то ви прави невидими за кратък период от време, което ще ви позволи да се прокраднете незабелязано покрай по-опасните места в играта, да изненадвате враговете си по фланговете или да се промъкнете тихичко към някого и да го бутнете в някоя пропаст или просто да му прекършите гръкляна.

Щом активирате режима Strength пък, по наномускулите на костюма ви ще потече енергия, която ще ви направи в пъти по силни. Ще може да скачате нависоко и върху покривите на постройките, ще мятате тежки предмети към противниците си, а оръжията ще ви дават по-малък откат, което от своя страна ще увеличи точността им.

Що се отнася до Speed, то ще ви позволи да тичате с бясна скорост, но ще ви направи особено нараними. В този режим можете да достигнете до някое безопасно място за нула време и да презаредите оръжието си с една идея по-бързо и дори да скачате от покрив на покрив.
И накрая идва ред и на Armor. Това умение прави нанокостюма мега здрав. Освен че абсорбира част от щетите, които ви нанасят, то ви помага да си възстановявате кръвта по-бързо. Това е особено полезен режим по време на престрелки, но имайте предвид, че ви прави малко по-тромави.

Естествено, нито една от тези благинки не е безплатна. И четирите режима се захранват с помощта на специална енергия, чиито резерви са крайно ограничени (но се възстановяват по-бързо, докато сте активирали Armor).

Пълна свобода на действие

Огромните нива са с едно много, много голямо “О” отпред. Crysis ви позволява да изпълните задачите си по какъвто начин намерите за добре. Няма предначертан път, по който да минете, или конкретни средства, благодарение на които да се преборите с врага.

Предпочитате да се промъкнете тихо и кротко, без да вдигате много-много шум? Готово, просто включете режима Cloak и започнете да пълзите към целта си бавно, но славно, сред пищната флора. Любители сте на грубата сила? Въоръжете се с всичко, което намерите по пътя си, и изринете противниците си до един. Искате да стигнете по-бързо до целта си? Намерете някое превозно средство, било то джип с монтирана на него картечница, моторна лодка, паркирана край някой кей, или просто обикновен пикап, и дайте газ, накъдето душа ви иска.

В една от мисиите дори ще имате възможност да пилотирате и американския VTOL. И бъдете благодарни за това, защото управлението на подобно чудо е същински трън в задника. Въпреки всичко удоволствието да се издигнеш малко над бойното поле, малко или много си заслужава.

Жив, динамичен, променящ се свят

Прави силно впечатление и фактът, че всеки обект, който срещнете по пътя си, може да бъде манипулиран по един или друг начин. Листата по клоните се огъват нежно, когато минавате през тях, дърветата падат под напора на тежките експлозии, въжените мостове се късат, бетонът се рони при екстремни условия, газовите цистерни се взривяват, малките животинки бягат от вас, а ядрените заряди създават ударни вълни, които помитат всичко по пътя си. Извадете снайпера си, прицелете се в гумата на насочил към вас се с бясна скорост джип и тя ще се спука.

Направете същото с тубата бензин, закачена на него, и се пригответе за едно голямо и зрелищно „Бум!”. Така ако някое от превозните средства се заклещи из нивото за n-ти път (уви, такива неща в Crysis не са рядкост), знаете как да си изкарате яда отгоре му.
По пътя си ще се натъкнете и на най-различни представители на фауната. Във водата плуват акули и малки плашливи рибки, на брега се тътрят лениви костенурки и дребни рачета, птици прелитат от време на време над главите ви, кокошки кудкудякат в хорските градини, а малки пеперудки прелитат из божествената джунгла на тропическия остров.

Чудовище, поглъщащо ресурси

Доскоро си мислех, че машината ми е мощна. Вярно, не съм си правил ъпгрейд от около година, но е прекалено с тригигахерцов процесор PIV, два гигабайта памет DDR2 и 7900GT карта Crysis да ми твърди, че “Low” на всички графични параметри е най-подходящо за моята система. Уви, на “Medium” играта се задъхва на по-напрегнати престрелки, а на “High” става почти непоносима. Затова имайте предвид, че ако искате да се насладите на пълната мощ на енджина на Crysis, ще ви трябва същинско хардуерно чудовище, което да успее да я захрани.

С толкова страхотни игри, наизлезли през последните месеци, е доста трудно да определиш онези заглавия, която по някакъв начин успяват да променят наистина лицето на гейминдустрията. Crysis обаче определено е едно от тях. След Bioshock не мислих, че е възможно да се появи нещо толкова добро. Но ето, че едно малко и амбициозно немско студио успя да ме опровергае.

Ако сте чакали подходящото заглавие, заради което да изрънчите вашите родители за ъпгрейд, чакането приключи. Crysis е геймката, заради която си заслужава да изпаднеш от 400 долара и да си купиш висок клас видеокарта, която да успее да захрани това технологично чудо.

Автор: Владимир Тодоров