Cruise Ship Tycoon

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 13 авг. 2003

В летните горещини идеята за море, за прохладен бриз и всичко, свързано с вода, се отрази благотворно на попресъхналия ми организъм. Оттук идва и ентусиазмът, с който подходих към играта. Има тайкуни, за които не искам и да си спомням, но-о-о има и такива, за които бих ви говорил надълго и широко, даже с риск да стана досаден. Ето такъв е случаят с Cruise Ship Tycoon – прекрасен икономически симулатор на тема “океански пътешествия”.

Играещият застава начело на туристическа компания, чиято основна цел е организирането на морски приключения за хора от всички възрасти. Но не мислете, че работата ви ще е да продавате билети с отегчена физиономия в някой задушен офис. Отговорността е значително по-голяма и има креативност в цялата тая на пръв поглед сухарска дейност. На вашите рамене се стоварва задачата да аранжирате кораб и да създадете атмосфера така, че веднъж озовали се в нея, пътешествениците да се чувстват възможно най-комфортно. Трябва да им осигурите занимания, с които да запълнят дългите морски дни и нощи, и не на последно място – да направите така, че има къде да похарчат парите си. И, разбира се, като теглите чертата на финала, трябва да видите, че крайният резултат е успешен бизнес, базиран на печеливша стратегия.

Cruise Ship Tycoon предлага

три режима на игра

Instant Action  – Тук няма предварително зададени цели, които да гоните в определен срок. Свободният стил на игра позволява да изберете какъвто кораб си поискате и да го изпратите на произволен маршрут. Разполагате с четири групи плавателни съдове и с шест зададени дестинации.

Career Mode – Започвате с малък кораб, чрез който да развиете бизнеса си така, че след време да можете да го замените с по-голям и луксозен лайнер. Ще разберете, че сте станали истинска туристическа хиена, когато паричният поток, с който оперирате, достигне космическата сума от един милион долара.

Challenge Mode – Предлага десет готови сценария. Във всеки има определени цели за постигане. Нека малкият брой не ви разочарова – трудността е напълно достатъчна, за да се поизпотите здраво, докато се окажете победител във всеки един от тях.

Казаното до момента би трябвало да е достатъчно, така че тайкун-феновете да се чувстват в свои води. Сега е време да разгледам средствата, посредством които аранжираме своето плавателно средство. Разполагаме с десет групи елементи. В първата от тях са събрани различните видове каюти. Най-простата от тях позволява само някой да се пъхне вътре и да спи с опряни във вратата крака. Следват подобни на нея, но с илюминатор, и такива, в които да се настанят двама души. Постепенно навлизаме в групата на луксозните помещения, в които на разположение на пътниците има и телевизор. Накрая достигаме до шикозните апартаменти, състоящи се от четири отделни стаи, в това число и санитарен възел. За останалите пътници трябва да изграждаме допълнително тоалетни и бани. Удобствата обаче се отразяват на цената, която предлагаме на желаещите да пътуват. Но така и би следвало да бъде.

Нека ви обърна внимание на един важен факт – на долните палуби е шумно заради моторите, затова не слагайте помещенията за отмора там. Запълнете огромните пространства с барове, ресторанти и магазини, при които шумът не е от съществено значение. По-обикновените каюти разположете по средата, а на горните палуби нека бъдат луксозните апартаменти за тузари – с добра гледка, максимално оправдаваща кожодерската цена.

Следват

атракциите

които са тематично обособени. Местата за хранене са повече от разнообразни – кафенета, fresh juice и sushi барове, заведения за бързо хранене, малки или луксозни ресторанти с интернационално меню. Спортните съоръжения също са примамливи – тенис кортове, плувен басейн, джет вани, изкуствени стени за катерене. За децата има осигурени развлекателни комплекси, гейм зали с дартс и аркадни автомати. На най-претенциозните може да предложите масаж, сауна, дори театър. Имайте предвид, че всеки от пътуващите иска да се сдобие със сувенир и подарък, така че нека има в изобилие и търговски центрове.

Туристите са жадни не само за уют и атракции, но и за напитки – били те алкохолни или без спиртно съдържание. Колкото и да им предлагате места за повдигане на духа, разхлаждане и развеселяване, те ще искат още и още, докато не започнат да се въргалят по палубите, пияни като прасета.
Оттук идва и нуждата от лекарски персонал за оказване на първа помощ. Не подценявайте и  чистотата – за да няма боклуци и мръсотии, осигурете нужния брой хигиенисти.

Необходимо е да разполагате и с адекватен брой работници за поддръжка на търговските обекти. Те ще са ви необходими и при изграждането на нови атракции в открито море. Наистина пътниците са най-ценния ви товар, но не пренебрегвайте и обслужващия персонал. Не е нужно да слагате помещенията за почивка на най-хубавите места, но нека все пак да има такива оазисчета. С тях ще запълните свободното време на подчинените и така ще избегнете конфликти между тях и туристите.

Общото при всяка мисия

е, че започвате с ограничен капитал, позволяващ ви да осигурите каюти и няколко основни търговски обекта. Следва период на изчакване, за да може вложените пари да се върнат обратно при вас. Когато се отбивате на междинните спирки, съветвам ви да строите нови каюти – ще привлечете туристи и ще пълните касичката си. Освен това развиването на нови обекти в открито море е доста по-продължително, но ако се направи по време на престоя, ще ви спести време и нервни туристи, които искат поредната кръчма или магазин.

Освен че ангажира съзнанието ви с устройството и поддръжката на плавателното средство, играта изисква и още нещо – следене на запасите от гориво, необходимо за придвижване от едно пристанище на друго. Има и още една любопитна подробност – следете съобщения от навигационния център. Ако по зададения маршрут има препятствия под формата на подводни скали, то вие трябва да промените курса и да ги заобиколите. В противен случай корабът ви ще се разбие и трудът ви ще отиде за храна на рибите.

Ето и най-голямата изненада – графиката е неочаквано добра. Activision винаги са ми били симпатични, но след Cruise Ship Tycoon се нареждат сред моите фаворити при производителите на тайкуни. Колкото и да се доближавате до кораба, качеството на детайлите не се влошава.
Триизмерната навигация и опростен интерфейс допълнително ме изкефиха. Който не е разбрал до момента – Cruise Ship Tycoon е новият ми любим тайкун. Заявявам го с чувство на геймърска отговорност и призовавам почитателите на икономическите предизвикателства да се убедят сами в правотата на казаното по-горе.

Автор: Васко Чаворски