Crime Scene Investigation

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Ако редовно стоите пред телевизорите около 21-22 часа (в което се съмнявам), то със сигурност трябва да сте попадали на сериала, излъчван по Нова телевизия всеки ден по това време. Той се казва Crime Scene Investigation (CSI) и играта, която сега ще ви представя, всъщност е негов компютърен вариант.

Това ме навежда на мисълта, че съвсем скоро се появи игра и по сериала Largo Winch и както изглежда компютърното пресъздаване на телевизионни филми е на път да се превърне в тенденция. Още по любопитно е, че и двете игри (тази по Largo, и тази по CSI) влизат в жанровите параметри на Quest-а. От това пък ми идва наум, че преди куестовете се правиха с предимно с фентъзи герои и фантастични персонажи, а сега нещата и тук отиват към реализъм. Дори по-лошо – към комерсиалните сериали! И се питам аз защо трябва да се прави игра по някакъв сериал (за реклама, естествено), като примерно решаването на криминални случаи изобщо не е проблем да се направи с много повече фантазия и да не е обременено със съществуващи вече персонажи и прочее. Общо взето, колкото и да си задавам този въпрос, гейм индустрията едва ли ще ми обърне особено внимание. Затова си мисля, че ще е по-добре да ви разкажа за CSI.

Crime Scene Investigation е куест с много аналитични елементи. Действието се развива от първо лице, а вашата роля е криминалист, току-що приет в отдела. Респективно бивате изпратен да разследвате първото си убийство от шефа на отдела Грисъм. Общо взето така започва CSI, а, повярвайте ми, играта продължава по много як и заплетен начин. Вашата цел е да разкриете пет големи престъпления, а самият процес на разследването е направен много любопитно. Най-вече целият геймплей е сведен до следния принцип:

намиране на доказателства + анализа им + разпити = присъда

В началото на всеки случай бивате изпратен на местопрестъплението заедно с един помощник. Асистентите ви ще ви оказват неоценима подкрепа, в случай че се затрудните някъде и как да продължите. Това обаче си има и негативни страни, за които ще ви спомена малко по-късно.
След като вече сте на местопрестъплението, вашата цел ще е да съберете всички налични улики, да направите всички нужни проби и общо взето да огледате обстановката адски обстойно. След като си свършите работата там, идва ред на тежкото разследване. В лабораторията имате на разположение микроскоп и компютър. Те са неоценими при анализа на отпечатъци, досиета, следи и сравнение на доказателства. В лабораторията винаги има и един много умен младеж – Грег Сандърс. Той е отговорен за ДНК пробите и анализа на половината от уликите. На неговата помощ можете да разчитате по всяко време и във всяка мисия. Ако този анализ ви доведе до интересни изводи, със сигурност ще получите възможност да направите оглед и на други места, откъдето също ще трябва да съберете доказателства или да си поговорите я с приятел на жертвата, я с някой заподозрян.

Когато съберете достатъчно данни срещу някого, можете да го привикате на разпит в районното или да получите разрешително за обиск. Общо взето ще ви се налага да анализирате и оглеждате, докато не намерите сигурни доказателства, уличаващи даден човек. В хода на действието ще виждате кратки възстановки под формата на филмчета, които ще ви улесняват във визуализацията на престъплението. Винаги ще можете да поглеждате в

списъка с потенциалните извършители

както и да получавате информация защо е заподозрян даденият човек, какви са мотивите му и дали има някакво алиби. В общи линии във всеки един момент ще можете да си припомняте натрупаните данни в хода на разследването.

Когато се пренесете на мястото на престъплението, което трябва да оглеждате, ще можете да си служите с два вида инструменти – Detection и Colection. С първите ще можете да намирате отпечатъци, да търсите топлинни следи, да откривате кръв и др. Уредите за събиране на доказателства пък дават възможност за ДНК анализи, прибиране на едри улики с ръкавици, взимане на фини предмети с пинсета, събиране на проби от плат или копиране на отпечатъци от гуми. Общо взето всичко, с което може да си служи един истински криминалист, присъства и тук.
След като сте натрупали достатъчно информация по даден случай, действието по разкриването на случаите върви напред, но ако се затрудните някъде и не можете да продължите, пак има начин за измъкване. Вашите асистенти (във всяка мисия са различни) ще могат да отговарят на въпроси, свързани със съответното убийство и така да ви дават идеи и насоки, но… Разбира се, има едно “но”. Всеки път, когато попитате вашите хора за нещо, коефициентът за успеваемост на разкритията ви ще спада. За всяка пропусната улика или неанализирана вещ също ще губите точки. Ако минете всички 5 убийства със 100% успеваемост, ще можете да се захванете с раздиплянето на шесто, бонус убийство. Затова – умната,

решавайте загадките сами и не търсете помощ

Графично Crime Scene Investigation е на страшно добро ниво. Всичко е изградено от предварително рендерирани обекти, ефектни фонове и професионални филмчета. Поради тази причина околната среда изглежда адски красиво, но затова пък се побира на три диска. Основният проблем с тези 3 диска е друг и много потресаващ – играта се превърта адски бързо, ако сте печен куестаджия. На мен ми отне един ден и то непълен. Когато видях, че няма повече убийства, много се разочаровах. Crime Scene Investigation е страшно зарибяваща, но безумно кратка. Освен това фактът, че графично е на невероятно добро ниво, също обяснява нуждата от голям обем за разследването на петте убийства. Единственото нещо, на което се надявам, е, че авторите от 369 Interactive да пуснат още 5-10 (може и повече) престъпления. Ако CSI предлагаше още приключения, със сигурност щеше да пожъне много по-голям успех. Но и в този случай обаче представяте ли си как някой би си купил игра на 10 диска примерно?
Накрая, въпреки всичко, ще ви препоръчам CSI много горещо. Това е задължителна игра за всички фенове на криминалистиката, както и за любителите на качествените приключения. Тя наистина е и дразнител, защото в момента, когато се зарибите много, изведнъж свършва. Но загърбвайки факта, че е зверски кратка, и сещайки се, че е супер красива и много интересна, си припомням, че имам да минавам още 2 престъпления на 100%, за да се добера до последната мисия… 🙂

Автор: Орлин Широв