Cossacks II: Napoleonic Wars

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

След една особено успешна игра и последвалите я два експанжъна, е напълно логично да се появи втора част, която да затвърди успеха. Братушките от GSC Gameworld не изневеряват на логиката и след известно забавяне (около три години) ни поднасят продължението на стратегията Cossacks: European Wars, озаглавено просто Cossacks II: Napoleonic Wars. За по-нетърпеливите фенове на играта ще вметна още тук, че чакането си заслужаваше и че тази стратегия е сериозно подобрена, а времето, което е нужно за изиграването й, е относително понятие, защото надали може да бъде изчислено. С други думи Cossacks II е огромна и качествена.

За незапознатите с поредицата ще спомена, че първата част, заедно с разширенията, покриваше времевия континиум от XVI до XVIII век и пресъздаваше най-ожесточените военни конфликти на Стария континент, малка част от Азия и една идея от Африка. За разнообразие в Cossacks II: Napoleonic Wars този период е малко променен – събитията ще се развиват в началото на XIX век, а военните действия ще се водят от шест велики сили – Русия, Франция, Англия, Прусия, Египет и Австрия.

За да покорите Европа…

ще се наложи първо да се справите с предизвикателството, което се явява под формата на кампания, без чието преодоляване не можете да продължите напред. Тя се състои от шест карти, в които трябва да изпълните множество различни мисии и да осуетите опитите на злосторници, които се опитват да осъществят преврат в Англия. Ако успеете в тази нелека задача, ще получите възможност да изпробвате следващия режим на игра. Той се нарича Battle for Europe и представлява същността на Cossacks II: Napoleonic Wars. В него ще се срещнете лице в лице с някои от най-гениалните военачалници, раждани някога на майката земя, като Наполеон Бонапарт, Мурад Бей, Александър Романов и Франц I. Разбира се, целта ви е да покорите Стария континент и да създадете велика империя. Но за да постигнете това, се изискват не само голям опит в стратегическите игри и силно желание, а и талант и поглед върху военната карта, каквито са притежавали и гореспоменатите пълководци.

…са ви нужни икономика, дипломация и…

В основата на играта отново залягат силната икономика, добрата дипломация и, разбира се, военната тактика и стратегия. За да можете да осъществите успешна военна кампания, трябва първо да се подсигурите с нужните за нея суровини. Те не са променени и биват храна, дървесина, злато, желязо, въглища и камъни. Най-добрият начин за осигуряване на приток на ресурси е превземането на селища. Всяко едно населено място, след като мине под ваше командване, ще започне да снася определен вид от тях в хазната ви. И когато чрез няколко успешни военни маневри успеете да осигурите приток на най-важните суровини, можете да се заловите с подготвянето на вашата армия. За тази цел са ви необходими определени сгради като казарма, академия, ковачница, конюшня и т.н. Постройките в играта са около 160 различни типа и бъдете сигурни, че сега няма да седна да ви ги изреждам една по-една.

И така… Вече разполагате със средства, казармите ви бълват войници, които вие старателно подреждате в различни по брой и вид бойни формации, но това въобще не е гаранция за победа. Именно тук идва един от най-интересните (поне за мен) моменти от Cossacks II, а именно

…тактика на бойното поле

която има огромно значение за постигането на победа. Всяка една от приблизително стоте различни единици има свои характеристики и особености, които трябва да се имат предвид по време на битка. Като за начало ще ви запозная само с няколко основни неща, които трябва да следите.

Първото – формацията, която сте заели. Всеки път, когато ще влизате в битка, тя трябва да е линейна, защото иначе ще берете много ядове. Ако врагът е по-многоброен от вас, трябва отново да се подредите по същия начин, но без да се движите. По този начин войниците ви ще придобият определен статус, който ги прави по-силни в защита. Ако се придвижвате от едно място на друго, използвайте формацията куб и задължително вървете по пътищата.

Също така не забравяйте, че най-важният елемент е нивото на морала на вашите подчинени. Ако той е нисък, те просто ще се разпръснат в паника и ще загубите сражението. Този адски необходим показател се покачва едновременно с нарастващата бройка на убитите от вас хора, така че гледайте да оставяте повече трупове зад себе си.

В Cossacks II: Napoleonic Wars е добавена нова система за водене на битки, която значително ги улеснява. Тя се състои от маркирането на обсега на оръжията на войниците ви в три различни цвята. Червен, където пушките ви са най-смъртоносни, жълт, където вероятността да улучите противниците е по-малка, и зелен – ако враговете ви се намират в зеления участък по-добре въобще не си хабете патроните по тях.

А визията оставете на играта

Благодарение на новия енджин, разработен от GSC Gameworld, е възможно на бойното поле да се появят десетките хиляди единици, които, от своя страна, изпъкват със своята детайлност и историческа достоверност. Освен това сградите са направени в красив архитектурен стил, който придава особена атмосфера. Картите са обширни и изпълнени с малки градчета, много източници на ресурси, плюс всякакви дръвчета, дребни растения и други подобни елементи от околната среда, които правят битките сред тях още по-атрактивни. Добавени са изключителни дребни детайли, които вървят като фон по време на игра. Например, когато наредите на пехотата да презареди, на малко прозорче ще протече филмче, на което виждате как в действителност войниците са зареждали своите пушки с барут. Тази екстра направо ме шашна.
За съжаление мястото ми привършва, а имат да се споменат още купища неща за играта. В оставащото пространство просто ще ви кажа, че всеки себеуважаващ себе си стратег трябва да разцъка Cossacks II: Napoleonic Wars. Това е възможност да преживеете историята такава, каквато е била, дори да се намесите в нея. Не пропускайте тази игра, защото ще съжалявате.

Автор: Асен Георгиев