Cossacks II: Battle for Europe

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Cossacks II: Battle for Europe е самостоятелен експанжън, което значи, че е ненужно да си купуваш оригнала, за да го подкараш. Това е добре, макар че феновете на реалновремевите стратегии едва ли са се разминали с него, тъй като заглавието е класика в жанра. Battle for Europe е изградена на основата на своя предшественик Napoleonic Wars, в която ставаше дума за Наполеон Бонапарт и политиката на Франция при неговото управление, поражението му, заточването му на остров Елба, по-късния му опит да си върне властта през стоте дни, поражението при Ватерло през 1815 г. и накрая изгнаничеството му на остров Света Елена, където остава при най-строг режим до смъртта си. Динамичният живот на великия френски деспот предполага и създаването на една исторически достоверна и интересна игра, каквато е Napoleonic Wars.

Какво обаче добавя Battle for Europe? Сигурно ще се изненадате, но

цели три знаменити сражения

са били пропуснати досега в Cossacs II – при Ватерло, при Лайпциг и при Бородино. Именно там ще можете да мерите милитаристичните си способности в настоящия експанжън. Увеличени са и броят на нациите (вече са девет), има десет нови бойни полета, четири нови кампании и въпросните три нови исторически битки.

Всяка индивидуална кампания предлага от 5 до 7 мисии, цялата сингълплейър кампания е конструирана като реално-времева, но има и възможност за походова битка. Картата на Battle for Europe е разделена на 24 провинции. Методите ви за доминация са чрез дипломация, мир, война, договорености, съюзи, търговия и всичко, за което можете да си помислите, би могло да допринесе за пълна победа над противниците. Позволено ви е да се съюзите с най-много 7 от своите съседи, като извън този кръг остават само 2 противника.

Играта, разбира се, има и мултиплейър. Освен стандартен режим, има скърмиш кампания, която е бърза битка от типа “всеки срещу всеки”. Тя е предвидена и за сингълплейър и е базирана или на реални исторически събития, или на случайно избрани от играча.

Скърмиш кампанията е реалновремева. В началото започвате само със селяни, които трябва да съберат ресурси, с които да построят казарми за войниците. Както и в други Cossacks игри, ще трябва да се грижите за морала на своите войски, и да следите нивото на умора и изтощение. Лидерите на войските могат да поведат в битка големи армии и единично. По-добре е да съберете колкото се може повече опит за тях, така че да можете да управлявате по-бързо гигантски легиони.

Сингълплейър кампанията пък е концентрирана около историческите битки и събития, и позволява на играчите да контролират народите на Германия, Полша, Испания и разбира се Франция. Старите нации също присъстват – включени са и Австрия, Русия, Прусия, Британия, Египет. Като цяло всяка нация има свои

способности или пък недостатъци

но трябва да се признае, че Battle for Europe е добре балансирана.

Когато двете армии се срещнат, играта се премества върху карта на бойното поле, където и двете страни се движат в реално време. Картата представлява голяма част от някаква територия с различни села и градове, свързани със система от пътища, като всяко едно поселение снабдява с различен ресурс – примерно руда или въглища. Ако овладеете такова поселение, придобивате достъп над съответния ресурс.

Прави впечатление, че AI-то на играта е значително подобрено в сравнение с оригинала. Преди изкуственият интелект се задоволяваше да изпраща към играещия армии на периодични вълни и толкова. Сега той изглежда далеч по-притеснен примерно да пази усвоените ресурси, които се намират далеч от неговата територия или да напада, докато твоите хора са заети с презареждане на оръжието, грижи се за подредбата на формациите и използва кавалерия за разузнаване.

Малко е странно, че разработчиците са решили да нарекат този експанжън Battle for Europe, след като това е името на друга съществуваща кампания, която е част от Napoleonic Wars.

Графично детайлите и околната среда не са лоши, но според мен са далеч от модерните RTS-игри. Експанжънът

не е особено подобрен

в сравнение с оригинала. Всъщност разликите доста трудно се виждат. Все още няма 3D гейминг, тоест ако искате за приближавате или завъртате камерата, няма да ви огрее. Музиката е наистина качествена и емоционална, има добри звукове и ефекти.

Въпреки че играта е много назад в сравнение с най-новите стратегии, тя има едно безспорно предимство – богата е на исторически данни. Ако сте фен на историята, това е вашата игра, тъй като е изпъстрена с достоверни факти, детайлизирани мисии и освен това се развива с бавни темпове и няма да ви стресира. През 18-и и началото на 19-и век войната се е водела именно така – обмислено, претеглено, на подходящ терен и в подходящо време. Чак тогава хиляди мъже са се изправяли един срещу друг, подредени в редици, марширували са по бойното поле, а след това са стреляли по противника, докато едната страна не се удави първа в море от кръв. За да усетите класиката на подобен род битка, не пропускайте Cossacs II: Battle for Europe.

Автор: Свилен Енев