Conquiztador

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 29 фев. 2008

Походова стратегия „Стани богат“? Има такова животно. Конквистадор е онлайн-игра на български език, която изключително много ми допадна. От една страна тя провокира, първо, патриотичното ни чувство, второ завоевателския дух, който дреме във всеки геймър, и накрая – общата ни култура. Играта е безплатна и достъпна през браузър за всеки, който обича интелектуалните главоблъсканици. Намира се на адрес www.conquiztador.bg. Conquiztador е част от международен проект на САЩ, Германия, Унгария, Румъния, България и Русия и е разработена на базата на унгарската игра Honfaglalo.

Геймплеят на Конквистадор се случва върху карта на България, разделена на области, които вие трябва да завладеете. Участват трима играчи, а битките се водят чрез отговаряне на въпроси вместо с оръжия. Започвате ситуиран в една от географските области на Родината. Всеки въпрос, на който отговорите вярно, ви дава възможност да разширявате владенията си. Има два вида въпроси – познаваеми и избираеми. Познаваемият е от типа „Кога е роден Айнщайн“? Ако отговорите 1877 г., а опонентите ви примерно 1871 и 1905, то победител ще сте вие, тъй като сте най-близко до верния отговор – 1879 г. Освен фактора верен отговор, резултатът се формира и от бързината – ако двама играчи примерно дадат два еднакви верни отговора, ще спечели този, който е отговорил по-рано.

Избираемият въпрос пък се състои от въпрос с четири възможни отговора – както в „Стани богат“. При него имате 15 секунди за реакция, като, ако и двамата играчи дадат верен отговор, следва познаваем въпрос.
Ако успеете да отнемете територия на някой от вашите противници, точките, които получавате, са 200. Ако обаче той успее да си я възвърне от вас, получава за нея 400 точки. Крайният резултат се формира от броя точки, които сте натрупали в хода на играта. В началото и за тримата играчи те са по 1000. Ако накрая двама или трима от тях завършат с равен брой точки, се провежда битка с познаваеми въпроси, която определя крайния резултат.

Интересна е възможността

да превземете цялата територия

на някой от противниците ви. Това става, когато нападнете столицата му. В нея има крепост с три кули, като с всеки верен ваш отговор и грешен негов той губи по една. Това означава, че с три верни отговора практически можете да превземете всичките му земи и съответно – да заграбите всичките му точки. Това, както се оказа, далеч не е невъзможно. Случи ми се на няколко пъти да бъда последен по точки и да успея да стана пръв, като ударя столица.

Можете да търсите друг играч и заедно с още двама приятели да се борите кой ще стане лидер на България. От 14 февруари функционира опцията „Играй с приятели“, като така можеш да водиш битки с хора, които познаваш.

В играта има три вида рангове. Най-високият дневен ранг е седем звезди, а най-ниският – 7 черепа. Звезда получавате при всяко първо място. След всяка партия, в която сте на трето място, ви се отнема звезда, а когато броят им падне под нулата – получавате по един череп за всяка издънена игра. Така най-ниският възможен дневен ранг са седем черепа.

Съществува и ранг за сила на играча, който се визуализира с различен кръст и се равнява на точките, които той е натрупал до момента.
След всяка игра получавате пари, с които можете да участвате в т.нар. търгове. Към приключването на броя в играта имаше 11000 въпроса, а хубавото е, че те постоянно се увеличават, тъй като всеки има право да праща свои идеи какво да се пита. Разбира се, въпросите трябва да бъдат достоверни и към тях да има линк за проверка (примерно статия в Уикипедия). След това администраторите удостоверяват верността им и ги включват в играта, а ако са грешни – ви ги връщат за корекция. Под одобрените въпроси, изпратени от вас, излиза и името ви, като целта е другите играчи да могат да ви нахокат на форума, ако питането ви е неточно или глупаво.

Радвам се, че Конквистадор се появи на български език, защото, откакто попаднах на нея, играя ежедневно и с голямо удоволствие. Убеден съм, че тя ще допадне на много от вас, за което свидетелства постоянно увеличаващият се брой на участници. Приятно мислене.

Автор: Свилен Енев