Conflict: Vietnam

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 окт. 2004

Кой от вас не е попадал поне на един филм, който по един или друг начин изобразява безсмислието на войната във Виетнам? Съмнявам се, че има такива хора. Аз лично съм гледал предимно най-хубавите – “Взвод” и “Апокалипсис сега” (“Бяхме войници” определено не е сред тях). Американците десетки години се опитваха да тушират последствията от глупавата си постъпка, но ми се струва, че вече започва да се подхожда по-спокойно и по-иронично към тази тема. И типичен пример за това са компютърните игри, които отскоро започнаха да

разорават нивата“войната във Виетнам”

Може да се каже, че Conflict: Vietnam е сред добрите геймзаглавия на тази тема (поне докато не излезе Man of Valor). И само за няколко минути то ще ви накара да се почувствате като истински пленник на влажните, мрачни и смъртоносни виетнамски джунгли.

Малцина вероятно знаят, че настоящата игра е част от не особено популярната, но достатъчно прилична поредица Conflict. Преди години излязоха Conflict: Desert Storm и Conflict: Desert Storm II – Back to Baghdad.
И двете разполагаха с що-годе добър геймплей и бяха прилично зарибяващи. Но имаше какво още да се иска от тях, особено по отношение на управлението на вашия отряд. И ето че две години по-късно Conflict се освежи с най-новото попълнение в редиците си, а действието в него е изместено на съвсем различен фронт от този в Ирак. Благодарение на Conflict: Vietnam поредицата е придобила различен облик – станала е доста по-мрачна, ”влажна” и е с неколкократно подобрени визия и геймплей.

Историята в тази игра не се основава на някакви истински случки, но пък за сметка на това се развива на фона на реални събития от 1968-ма. Хеликоптерът на вашия отряд бива свален насред вражеската територия и съответно – откъснат от всякаква възможност да се свърже с приятелски части. Играта проследява вашето тридесетдневно пътешествие из джунгли, малки селца, развалини и свещени храмове, чак до град Хю. От вас не се изисква да спечелите някоя грандиозна историческа битка, а чисто и просто

да оцелеете в ада наречен Виетнам

Както и в предишните Conflict-игри, и тук ще поемете управлението на четирима души, всеки от които си има собствени специални умения. Първият от новите командоси е сержант Франк Уайър с прякор “Регман”. Той е командир на екипа и се справя отлично с всякакви ситуации. Най-добре обаче борави с десантни пушки и леки картечници. Ефрейтор Брус Леш, а.к.а. “Младши”, е следващият в групата. Той е 23-годишен негър, никога не заспива без снайпера под възглавницата си и се чувства най-добре, когато замеря с гранати противниците. Следващият от екипа ви е ефрейтор Уил Шафър. Той се е специализирал в използването на тежка картечница. Неговият прякор е “Хос”, а външният му вид е внушителен заради неговото огромно тяло и адски изпъкналите мускули.
Последното момче в екипа се води за нещо като главен герой на играта и се казва редник Харълд Калер (“Черешката”). Той е много млад, все още няма двадесет години и изпълнява функциите на медик. И все пак той може да борави с всякакви оръжия, когато обстоятелствата го притиснат в ъгъла. 

В самото начало

играта ми се стори малко несериозна. Общо взето първата мисия си е чист трейнинг. Единственото хубаво нещо в нея е, че ще успеете да се научите да ръководите екипа си. Ако не сте джиткали предишните части или сте играли, но сте забравили как, това ниво ще ви бъде много полезно.
В управлението има леки изменения. То е много удобно и с него се свиква за нула време. Има някои новости – вече може карате отряда да ви прикрива, да охранява еди-кой-си цивилен или пък да заповядате на някого да направи превръзка на свой ранен другар. Между другото, всеки, който се нуждае от лечение, ще пищи и ще ви уведомява своевременно, така че няма да се налага да дирите останките му из бойното поле като ненормални.

Освен задължителните задачи, които получавате и трябва да изпълните, за да продължите напред, ще имате възможността да поемате и незадължителни бонус поръчения. По пътя си ще се срещате с всякакви NPC-та – цивилни, съюзници, потенциални предатели… На края на всяка мисия пък ще получавате точки в зависимост от това това колко допълнителни задачи сте изпълнили, как сте се справили с главните си задължения и т.н. Всеки един от четиримата ви войници ще получава различно количество от тях. Чрез тези точки

моделирате отряда и подобрявате неговите умения

както си пожелаете. Например възможно е да направите от всичките си войници снайперисти или пък да ги специализирате в стрелбата с пистолет, картечница, пушка, в мятане на гранати… Опцията за формиране на различен тип отряд ми легна най-много на сърцето, защото влива в Conflict: Vietnam по-голямо усещане за свобода.

Арсеналът се дели на четири основни групи. Първо, естествено, са хладните оръжия. Ще можете да използвате два различни ножа.
Във втората група влизат шест модела пистолети. Измежду тях ще срещнете и съветските “Макаров 9.5мм”, “Токарев 7.62мм” и др.

След пищовите идва ред и на раздел “Rifles”, където попадат всички автоматични пушки, снайпери, карабини и каквото друго се сетите без тежките оръжия, които представляват последната четвърта група.
Освен всичко това, разбира се, ще можете да използвате и гранати, с които да обезвреждате по-сериозните пречки по пътя си от типа на танкове. Ако щете вярвайте, но

може да стреляте дори и с арбалет!

Той е идеален за безшумното елиминиране на всички дръпниочковци. За малко щях да пропусна, че е добавен компас, който ще ви върши много полезна работа. На него ще се появяват две стрелки – едната по-голяма, а другата по-малка. Когато двете сочат в една посока, значи сте нацелили правия път и няма нужда да пускате картата, за да се ориентирате.

Музиката на играта ми направи много силно впечатление. Тя е динамична смесица от тихи и приятни мелодии, но от време на време, когато стане по-напечено, звукът става доста по-хард. Визуално играта не е претърпяла кой знае какви коренни промени. Изглежда малко по-добре от предишните части и е много по-тъмна от тях.

Game Over

За финал ще ви издам една обществена тайна – Conflict: Vietnam не може да ни впечатли с нищо революционно ново, но на мен ми беше доста приятно да поджиткам на нея. Не е изключително трудна, мисиите се минават сравнително бързо и без много обикаляне из нивата. Атмосферата на моменти е малко потискаща, но това е нормално при положение, че ще шарите почти през цялото време сред тъмната, мрачна и враждебна джунгла на Виетнам. Така, че няма да ви навреди, ако хвърлите един поглед на тази игра.

Автор: Асен Георгиев