Conflict Global Storm

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2005

Този месец на пазара се появи последната част на популярната поредица Conflict. Създателите на играта от Pivotal Games я анонсират като най-доброто и напредничаво нещо, което са създавали. Издателите от Eidos също обещават, че новата геймка ще притежава изключителни качества. За да разберете дали са изпълнили всичко това, прочете следващите редове.

Ще започна с

един любопитен факт
  
Оригиналното заглавие на играта е Conflict Global Terror, но от уважение към жертвите на терористичните атентати в Лондон, в Европа тя ще се разпространява под името Global Storm. От думите ми дотук предполагам сте се досетили, че сюжетната линия се върти около международния тероризъм.

Действието ни пренася в бъдещето. Наистина, в съвсем близкото – годината е само 2006-та. На сцената е излязла нова екстремистка групировка – Март 33. Явно за неин прототип е послужила небезизвестната Ал Кайда на Осама. Новото формирование работи на същия принцип като ислямистите. Има мрежа от “подстанции”, опасала целия свят. Основно финансирането идва от големите колумбийски територии, засети с кока.

Приликите обаче свършват тук. Идеологията на Март 33 е напълно противоположна на арабската. Те са неонацисти и мечтаят да създадат Четвъртия Райх. Изгревът на тази организация е в края на Втората световна война, когато видни националсоциалисти успяват да избягат в Южна Америка. Приютени в Аржентина, те запазват жив пламъка на фанатизма си години наред. И ето че в края на 90-те години те съзират подходяща ситуация да започнат активна дейност. Основната им цел е да дестабилизират световната икономика, което ще доведе до хаос и бунтове по цял свят. Компрометирайки по този начин правителствата, Март 33 се надява да наложи

нов световен ред

с помощта на своите съмишленици. За целта терористите се занимават с всякаква нелегална търговия. Естествено основното е продажбата на наркотици, но те не се спират дотук. Чрез връзките си в бившите съветски републики успяват да се сдобият с голямо количество леко въоръжение, радиоактивни материали, биологически и химически оръжия. Разбира се, всичко това веднага отива на черния пазар и е на разположение на всеки желаещ бунтовник, споделящ тяхната идеология.

Задачата да се спре тази интернационална заплаха е поверена на вас – John Bradley. Под ваше командване са трима добре познати от Desert Storm ветерани. Това са Jones, Connors и Foley. За съжаление след първите няколко мисии Foley геройски загива и отрядът е попълнен с една яка мацка – снайперистката Sherman. Определено добре са я изпипали визуално.

В заключение към предисторията ще кажа, че Global Storm е първата игра от поредицата Conflict, чиято фабула е напълно фикционална. Надявам се никой не се е заблудил, че това е една обикновена военна пуцалка, където ще стреляте по неорганизирани тълпи терористи.

Тактическите елементи

в новата игра са по-силно застъпени дори отколкото в SWAT 4, например. Интересното е, че тук специални организационни похвати използват и лошите. Техният изкуствен интелект буди уважение. Наистина е трудно да играеш срещу добре тренирани бунтовници, сражаващи се в екип. Не се учудвайте, когато видите колко умело се прикриват един друг. Нерядко няколко от тях ще ви заобикалят неусетно в гръб.

За да отговорите подобаващо на тези изкусни маневри, на вас ви е нужен специално подготвен отряд, който точно да изпълнява заповеди. Имате го в лицето на вашите стари познати. Всеки от тях е високо квалифициран в определена област. Главният персонаж – Bradley е роден лидер. Той е един от най-уважаваните членове на Special Forces. Изключително хладнокръвен е в битка. Владее перфектно всяко стрелково оръжие. Стандартно е оборудван с M4A1, пистолет със заглушител и мини Claymore.

На второ място е Jones. Той е експерт по взривове. Има MP5SD на Hеckler&Koch, полуавтоматична помпа и заряди C4. Следва човекът с картечницата – Connors. Освен огнева поддръжка, той успешно се справя и с бронирани цели. Обикновено това е най-ценният ви подчинен. Накрая идва Foley, заменен по-късно от Sherman. Вече споменах, че техният специалитет са снайперите. В допълнение имат и MAC10. Към това разнообразие от способности и въоръжение се прибавят и пушкалата, които можете да взимате от убитите врагове. Разполагате и с уреди за нощно и термо виждане. Изобщо инвентарът ви е изключително богат.

Допълнителна екстра е възможността да разменяте абсолютно всичко помежду си. Просто се приближавате до някой от вашия отбор и чрез специалното меню му давате, каквото решите. Много интересно е решен въпросът с възстановяването на кръвта. Всеки от вас може да носи няколко аптечки и при нужда да си помогне сам. Също така може да лекува и другите от отряда. Когато прострелят много лошо някого, той не умира веднага. Имате на разположение около 2 минути, за да пратите някой да го спаси. Ако не успеете или едновременно покосят целия екип, започвате от последния сейф.

Сега ще разкажа за изключителните възможности за контрол над вашите съотборници, които играта предлага.

Наборът от команди е доволно голям

едва ли ще попаднете в ситуация, за която да няма подходяща. Може да издавате заповеди на всеки отделен член на екипа ви или на всички заедно. С един бутон и курсора на мишката сте способни да изпратите който и да е от вашите подчинени, където и да е и да му зададете конкретна задача. Разполагате с екстрата свободно да прескачате между отделните персонажи. които да управлявате лично. Така имате достъп до всички специфични части от екипировката. Без значение с кого играете в момента, си запазвате опцията да контролирате останалите. Менюто, с което управлявате геймплея, е напълно интуитивно. Проблемът е, че се изисква малко практика, за да го овладеете напълно. Затруднението идва от многото опции, които предлага. Когато му свикнете, истински ще се насладите на зарибяващия геймплей.

В играта присъстват и превозни средства. Най-често това са джипки и леки танкове, но има и няколко хеликоптера.
Тези нови възможности са достъпни благодарение на

изцяло обновения графичен и физичен енджин

С него Global Storm изглежда наистина зашеметяващо. Тя определено е с най-разнообразен терен и обкръжаваща среда от цялата поредица. Ще се насладите на гледки от целия свят. Започвате в джунглите на Колумбия, ще преминете през градския пейзаж на Сеул в Южна Корея, имате спирки и във Филипините, Украйна и Чечня, за да завършите с мисия по снежните склонове на Кашмир в Пакистан. Общият брой на нивата е 14. Ако ви се струват малко, ще кажа, че може би ще ви трябва седмица, за да ги минете успешно.

Дойде ред и на финалните ми думи. Откровено мога да споделя, че играта определено ме зариби с тактическия си геймплей. Никога досега не съм командвал своите съотборници толкова прецизно, с толкова интуитивно меню. Наистина това е ново начало за серията Conflict. Като прибавим към това и възможността за онлайн приключения в кооператив режим, спокойно мога да обобщя, че бъдещето на Global Storm е светло.

Автор: Димитър Трифонов – Димо