Company of Heroes: Opposing Fronts

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2007

Измина почти година, откакто на компютърния пазар се появи Company of Heroes – стратегията на Relic Entertainment, която доказа, че дори в предъвкани теми като тази за Втората световна война има още хляб. Единадесет месеца по-късно програмистите от студиото, отговорно за култови заглавия като Homeworld и Warhammer 40,000: Dawn of War, отново нахлуват на бойното поле, наречено геймпазар. И, струва ми се, за пореден път доказват своя професионализъм.

Днес учениците имат повече време от всякога – просто защото не им се налага да ходят на училище. Company of Heroes: Opposing Fronts е едно от най-добрите решения за запълване на това свободно време. За тези, които са запознати с първата част, ще спомена, че в новия, самостоятелен експанжън е запазена уникалната атмосфера на първообраза. Но най-важното е, че все още е на лице умопомрачаващата интензивност на събитията, която определено е най-запомнящото се качество на заглавието.

2 е повече от 1

В Company of Heroes имаше само една кампания и тя беше фокусирана върху битката за Нормандия. В началото й се сблъскахме с десанта на съюзническите сили на Омаха бийч, а след това преживяхме редица исторически подвизи в компанията на съюзническата армия на френска територия. Една от добрите новини относно Company of Heroes: Opposing Fronts е, че предлага не една, а цели две кампании.

Едната е в компанията на II британска армия, която трябва да нахлуе във френския град Каен, броени дни след масираната атака, известна като D-day. Във втората поемате управлението на елитна немска танкова дивизия, която трябва да отблъсне нашествието на противниковите парашутисти, известно като операция с името “Маркет Гардън”.

Company of Heroes: Opposing Fronts е самостоятелен експанжън, което означава, че за да се насладите на геймплея му, не е нужно да разполагате с копие на първата част на играта. От друга страна обаче, ако имате Company of Heroes, ще можете да се възползвате от няколко екстри. Първо – в менюто на Company of Heroes: Opposing Fronts ще се появи опция за разцъкване на кампанията от първата част – Normandy. Освен това в мултиплейър режим ще можете да избирате както измежду фракциите от първата игра, така и между новодобавените англичани и шваби.

Нещо като лек оптичен тунинг

Ако трябва да си послужа с автомобилна терминология, за да ви опиша ситуацията с новата игра на Relic Entertainment, ще ви кажа, че производителите не са се постарали да направят основен ремонт на двигателя, добавяйки нeколкостотин допълнителни конски сили към мощността му. За сметка на това обаче са осъществили много стилен оптичен тунинг, който неминуемо ще задържи вниманието ви върху играта за неопределен период от време. Или с други думи – в своята дълбока същност всичко си е както постарому – изключително интензивен геймплей, качествена графика, добър изкуствен интелект, сравнително интригуващи кампании и страхотен мултиплейър.

Към добре познатото старо са добавени двете изцяло нови фракции. Ако изберете да застанете на страната на немците, управлявайки елитна танкова дивизия, ще имате предимно офанзивни мисии. За сметка на това обаче, ще се възползвате от бързината на германските единици и от тяхната функционалност. Всички пехотинци могат да ремонтират механизираните части, което е страхотен плюс. Освен това, когато играете със силите на Третия райх, можете да се възползвате от възможността да копаете окопи, поставяте телени заграждения и т.н. Като цяло с немците е далеч по-лесно – те са много подвижни, но именно този факт предполага изключително съсредоточаване върху бойните действия и светкавично дислоциране на отделни части от армията ви.

С англичаните се играе далеч по-спокойно, те са по-дефанзивния вариант. Разполагат с разрушителна артилерия, която може да разпердушини вражеските позиции от безопасна дистанция. Механизираните им единици са добре бронирани, но за разлика от немските не могат да бъдат ремонтирани, което е съществен минус. Освен това британската пехота не разполага с възможността да хвърля гранати, което я прави напълно безполезна против танкове и друг вид механизирани врази. Въпреки това, играейки с англичаните, ще можете да се възползвате от няколко вида защитни гнезда – против пехота, танкове и т.н. Комбинирани, вършат наистина добра работа.

Да раздвижим сивото вещество

Интензивността на събитията в Company of Heroes: Opposing Fronts предполага на моменти засилена мозъчна дейност. Ще трябва да се замисляте за разни ситуации, когато ви се наложи да избирате измежду различни бонуси по време на битка. Те се изразяват в своеобразни ъпгрейди или в получаване на подкрепления. До тези благини ще можете да се докоснете, когато натрупвате достатъчно опит, който се трансформира в специални точки, които са ви необходими, за да “закупите” някой от бонусите. Отделно всяка от единиците ви ще трупа опит и ще качва нива.

Тук обаче идва моментът, че за да се възползвате от това, трябва да кликвате върху всеки отделен юнит и да го ъпгрейдвате поотделно. В един момент това упражнение става наистина досадно. Като цяло изборът ви при подобряването на характеристиките на юнитите след покачване на ниво не е голям – общо взето се свежда до дефанзивни и офанзивни подобрения. От друга страна обаче, почти всяка единица може да развие определено умение срещу известно количество ресурси. За стрелците например това е точност или разширен обсег на действие и т.н.

Послушахте ли ме?

Ако извадите изпод леглото си брой 12/06 на PC Mania и отворите на материала за Company of Heroes, ще видите, че преди около една година съм ви препоръчал да се сдобиете с нова видеокарта, за да можете да се насладите на качествата, които предлага заглавието на Relic Entertainment. Ако тогава сте ме послушали, сега няма да имате никакви проблеми с изискванията на продължението, защото те са почти същите. За сметка на това обаче и визията е почти непроменена. Забелязват се някои дребни корекции, но като цяло изгледът си е непроменен.

По посока на аудио оформлението мога да кажа само хубави неща. Двете кампании са въоръжени с арсенал от коренно различни мелодии, а силата и плътността на шума от взрив зависи от това на какво разстояние от него се намирате. Определено озвучението допринася за създаването на завидно добрата атмосфера.

И за финал може би трябва да спомена, че мултиплейърът съвсем не е за изпускане. Факт е, че и соловите кампании са достатъчно качествени, за да задоволят глада ви за надмощие и победа, но усещането да натупате жив човек е друго, нали? Ако пък не можете да намерите доброволци, с които да разцъкате, можете просто да направите един скърмиш – разликата няма да е много голяма. Изкуственият интелект е на завидно добро ниво, както и почти всичко останало в най-новия продукт на Relic Entertainment.

Автор: Асен Георгиев