Company of Heroes

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2006

Игрите, които пресъздават отделни моменти от Втората световна война, вече май са повече от геймърите. Не знам какво им става на геймпроизводителите, че все към този исторически период залитат. Вярно, че това е едно от най-кръвопролитните събития за изминалия век, но всяко нещо си има граница. То не бяха стратегии, то не бяха триизмерни шутъри, то не беше чудо. И сега за капак на всичко, пичовете от Relic Entertainment убиха всичко детско у мен с тяхната стратегическа игра Company of Heroes. Нейното съществуване доказва, че май е невъзможно дадена тема да бъде напълно изчерпана (дори и тази за WWII), колкото и да е злоупотребявано с нея. Това от своя страна означава, че ще има още главчовци, които ще се пробват в създаването на игри, отразяващи Втората световна война.
 
По дрехите посрещат, по ума изпращат

Тази поговорка важи в пълна сила за Company of Heroes, защото стратегическата игра на Relic Entertainment на пръв поглед е напълно обикновена. Нейната солова кампания се разгръща в последния етап от Втората световна война, пресъздавайки офанзивата на съюзническите сили по бреговете на Омаха.

Дотук нищо иновационно. Няма да ви изненадам и с факта, че ще можете да играете само с две фракции – от едната страна Съюзниците, а от другата – Оста. Company of Heroes обаче се отличава със своята атмосфера и детайлност. Геймката носи в себе си интензивността на военните действия, ужаса на смъртта, безсмислието на отнетия човешки живот. Блестящите графични характеристики са само едната страна на златната монета, от другата намираме зарибяващ геймплей, липсващ в по-голямата част от преките конкуренти, които можем да открием на пазара.

Хм, колко оригинално

Кампанията, на която ще се натъкнете, стартирайки Company of Heroes, започва с десанта на съюзническите сили в Омаха. Сингълплейър преживелиците ви са разпределени в близо дузина интензивни мисии, отразяващи историческите подвизи на съюзническата армия на френска територия.

Напредвайки в хода на бойните действия, ще трябва да навлезете дълбоко в контролираните от немците френски територии, да се сражавате за ключови позиции, да превземете силно охранявани градове, да осигурите доставки за братята ви по оръжие, да обезопасите важни пътни връзки и т.н. Мисиите следват логична последователност, като поетапно разкриват цялостното богатство на геймплея. В самото начало ще загреете с няколко по-елементарни задачи, но след това ще се сблъскате със суровата военна действителност.

Ще се борите със зъби и нокти за ключовите точки, разпръснати из терена, които ще ви осигурят приток на трите вида ресурси – човешки, муниции и гориво. Когато разполагате с достатъчно от тях, ще можете да създадете и собствена база. Благодарение на нея ще произвеждате танкове, пехота, артилерия и други полезни бойни единици.
Не си мислете обаче, че тук съществува вариантът, в който се окопавате, правите голямо количество бойна техника и изривате вразите. Такъв филм просто не съществува.

Няма време за почивка

Едно от най-големите достойнства на Company of Heroes е нейната интензивност. Сблъсъкът е непрекъснат, враговете атакуват безспирно. А вашата първа задача, попадайки в този изпълнен със смърт свят, е да се научите да водите сражения на няколко фронта.Трябва да разпределяте ловко бойните си части, да съобразявате техните специални характеристики и да ги групирате така, че да могат да се справят във всякакви ситуации. Например, ако запратите в дадена посока няколко танка, те могат да си изпатят сериозно от едно противотанково оръдие, но ако с тях има и група пехотинци – проблемът е никакъв.

В Company of Heroes не можете да създавате или управлявате войници индивидуално – те са групирани в отряди. Изкуственият интелект е на високо ниво, което позволява да им зададете конкретни заповеди и те ще ги изпълняват доста съобразително.

Войниците непрекъснато кореспондират със заобикалящия ги свят, възползват се от позициите, в които могат да се скрият от летящите куршуми, предпазват се, залепяйки се до стените на сградите и залягат, когато попаднат под обстрел. Тръгвайки на война, трябва да имате предвид, че бронята на танковете ви не е еднакво дебела по цялата им повърхност. Затова, когато тежките ви бойни машини са под обстрел, е добре да ги завъртите с най-здраво бронираната им част по посока на атакуващия, за да поемат по-малък демидж.

Както във всяка стратегия и в тази, водейки битки, ще натрупвате определено количество опит, който впоследствие ще използвате, за да получите някои бонус умения. Те могат да се използват многократно през определен период от време и са различни по вид: извикване на група войници; поправка на всичките ви бронирани машини; временни бонуси или пък покачващи бойните характеристики заклинания. В някои от мисиите ще можете да се възползвате и от други привилегии като парашутисти и директен артилерийски обстрел.

А ти купи ли си нова видеокарта?

На красотата на геймката ще могат да се насладят само тези от вас, които притежават достатъчно мощни машини. Само при това положение ще получите възможността да се сблъскате с детайлната околна среда на Company of Heroes. Ще виждате войниците, криещи се в полуразрушените сгради, ще се радвате на кратерите, които оставят след себе си танковите и артилерийски снаряди. Ако обаче не разполагате с модерен кашон, наблъскан с най-нови модели на видеокарти и процесори и едно кило RAM, може и да не останете толкова очаровани от графичните достойнства на Company of Heroes.
Положението всъщност не е толкова трагично, защото всъщност системните изисквания не са невъзможни за покриване, както при Gothic 3 например. Те са нормални за по-голямата част от цивилизования свят, но за нашите условия все още са малко височки. От друга страна, в опита си да намалят сеча по време на джиткане, програмистите от Relic Entertainment така са написали енджина за своята най-нова игра, че тя зарежда изключително бавно.

Няма нищо невъзможно

Въпреки че Company of Heroes се базира на една до краен предел експлоатирана тема, играта определено има с какво да се похвали. Както вече казах, тя не блести с изключително иновативни елементи, а с особено красив и детайлен виртуален свят и с добре балансиран, интензивен геймплей. Определено производителите от Relic Entertainment за пореден път доказват своята класа.
Още повече чрез издаването на качествен продукт в един от най-трудните за реализация пазарни сегменти – втръсналата на всички интерпретация на битките от Втората световна война.

Автор: Асен Георгиев