Commandos III

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2003

След дългото чакане най-накрая дойде моментът, в който добре познатите ни командоси, макар и в оредял състав, ще влязат в домовете ни и ще направят всичко на пух и прах. Има едно неписано правило, което гласи, че търпението винаги се възнаграждава. В нашия случай е точно така. Наложи се да чакаме цели две години за третата и последна (поне в този жанр) част от приключенията на командосите. За сметка на това удоволствието от изиграването на геймката бе огромно. Поне за мен. Трудността на и без това мега трудната игра е скочила до небето, интелектът на противниците – също, а за графиката и звука можем само да се пляскаме по челото и да се маем, въпреки че позволената разделителна способност е едва 800 х 600. След двегодишна почивка на някой тропически остров пичовете от специалните съюзнически сили са отново налице. Разбира се, по-печени от всякога! От вас се иска само да притежавате невероятно здрави нерви и голяма доза изобретателност. Оттам насетне пътят до Берлин и разбиването на противника ще бъдат на една ръка разстояние.

  Подобрения и нововъведения

   Целият геймплей на Commandos 3 е претърпял много дребни и на практика незабележими усъвършенствания. И целта на всички тях е да компенсират по-голямата част от дразнещите недостатъци на предишните две игри от поредицата. Една от новостите в играта е присъствието на цели мисии, чието действие се развива в закрити помещения. Поради тази причина Pyro Studios са преработили из основи някои части от енджина на играта, за да може да отговаря на техните нужди. На второ място интерфейсът е по-опростен и помага на играча да се справя по-ефективно с контролирането на командосите в напечени екшън ситуации. И управлението е претърпяло известни промени. Вече не е необходимо да използвате клавиша Shift, за да завързвате падналите в несвяст противници, а това става просто с кликване на левия бутон на мишката. След това ще се появи и опцията за пренасяне на омотаните шваби, чрез която ще можете да ги скриете далеч от взора на останалите врази. Много интересна екстра е и това, че можете да давате заповеди на вашите командоси да стрелят по всичко, което се появи в полезрението ви. Така организирането на внезапни засади става много по-лесно и по-ефективно.

Командосите

 В сравнение с втората част командосите в Commandos 3 са в леко оредял състав. Грозноватото бултериерче Уиски, Наташа, единствената пичка в състава, и недоверчивият механик Самюел не са намерили място в титулярния състав. Но всички останали са на линия, а техните умения, както и сами ще се убедите, са принципно непроменени. Е, с малки изключения – тук-таме са добавени нови, а някои стари са премахнати.

Зелената барета

Този ирландец неотменно присъства в абсолютно всяка част. Защо ли? Защото той е найякият персонаж в тази поредица – анаболен здравеняк, брутален килър и безцеремонен тип. Баретата може да прерязва гърлото на противниците си и предпочита своите юмруци пред което и да е друго огнестрелно оръжие. Той притежава достатъчно сила, за да се катери по телеграфни стълбове и да се придвижва по техните жици. Въобще баретата е най-големият – и като размер, и като значение – член на вашия екип! 🙂 А да не забравяме също, че и неговата издръжливост е невероятна!

Снайперистът

Хладнокръвен тип, разбира се, изключително добър стрелец. Толкова добър, че може да гръмне дори и бръмчаща муха в окото. Като всеки себеуважаващ се снайперист, той предпочита по-високите места. Например телеграфни стълбове, прозорци на многоетажни сгради и всякакви други подобни. Идеален е в поддръжката на вашия екип и в отстраняването на опасни врази от далечно и безопасно разстояние. Единственото нещо, което може да го обезкуражи, е раздялата му с неговата любима – снайперистката пушка. 😉

Шпионинът

Любимото занимание на французина Рене Дучамб е да имитира. Той владее перфектно няколко езика, включително и немски, разбира се. Това го прави идеалният човек, който може да надене сержантски, есесовски, гестаповски и всякакви други униформи, без много-много да се различава от оригиналните им притежатели. По този начин той може да заповяда по-нисшестоящи войници да напуснат своя пост или да гледат на друга страна. Рене не е привърженик на хладните и огнестрелни оръжия, но за сметка на това винаги може да ликвидира своите противници с помощта на силно отровни вещества.

Сапьорът

Бившият огнеборец Томас Ханкок е решил да обърне на 180 градуса своя живот и вместо да гаси пожари, предпочита да ги създава. Той се занимава главно с поставянето на експлозиви. Е, и с тяхното обезвреждане. Разнообразието от взривове, с които може да борави, е невероятно и отговаря на богатия му опит. Неговите любими играчки са коктейлите “Молотов”, базуките, всякакви видове мини и т.н. Прави живота си по-весел и ведър като унищожава танкове, залагайки бомби с дистанционно управление, и като открива заложените в земята мини. Именно заради това Томас Ханкок е все още сред отряда на знаменитите съюзнически командоси, а не на опашките за социални помощи за британски ветерани.

Гмурецът

Джеймс Блекууд, известен в гмуркаческите среди повече като Човека риба, е способен да стои под вода часове наред без да се притеснява за кислород. Това се дължи на неговите невероятни умения и специална екипировка. Но кой е казал, че рибите не преживят и на сушата? Блекууде е също толкова опасен и извън водата. Той може да ликвидира противниците си, хвърляйки ножове, и е способен да се покатери безшумно на всяко дърво, стена или сграда с помощта на въже, към чиито край е прикрепена кука. Дори далеч от любимата си водна среда, гмурецът е изключително смъртоносен противник.

Крадецът

Ако зелената барета е най-големият като размер тип, то крадецът Пол Толедо вероятно е най-невзрачния командос на света. Това му помага да се промъква тихо и незабелязано покрай нищо неподозиращи шваби, да им пребърква джобовете, докато пафкат цигари и дремят на своя пост, или пък да отваря врати и сейфове със своите касоразбивачески инструменти. Но това не е всичко. Пол също може да се катери по стени и телеграфни стълбове (и съответно да преминава по техните жици), да се шмугва през прозорците, да използва въжени стълби и да се крие. Това го прави и командоса с най-много полезни и ефективни умения, но същевременно – и най-уязвимия от шестимата.

Мисиите

в Commandos 3 са разпределени в три големи основни кампании, чието действие протича в Нормандия, Сталинград и Централна Европа. Повечето карти са все така големи, както и в предишните части на поредицата, въпреки обещанията за по-малки, динамични и изпълнени с напрежение месии. Вярно е, има и такива. Например първото ниво от кампанията е Сталинград, където ще трябва да се справите с побъркал се немски снайперист, който безмилостно избива руските ви братушки. Но те са поскоро малко на брой. За разлика от преди се забелязва една много поголяма сюжетна обвързаност между отделните нива – нещо, което в предишните части беше оставено на по-заден план. Задачите, които трябва да изпълнявате на всяка карта, не са кой знае колко, но за сметка на това начините за тяхното изпълнение са многобройни и зависят изцяло от вашето въображение и подход към дадената ситуация.

Какво ще видите и чуете…

Графиката в Commandos 3 блести със своите живописни външни пейзажи и детайлни герои, с невероятното пресъздаване на снега и дъжда и с всякакви други специални визуални ефекти. Предварителните обещания на Pyro Studios в това отношение не се оказаха лъжливи. Дори при по-голямо приближение, персонажите и картите изглеждат все така добре. Хората вече не са кой знае колко пикселизирани и приличат на съвсем реални живи същества. Всичко това допълва перфектно добрия геймплей. А мелодиите, които съпътстват мисиите, са идеална предпоставка за едно незабравимо изживяване. Всеки от командосите в играта е озвучен по характерен за произхода си начин. Разговорите между героите и въобще всички техни реплики са със специфичен оттенък на английски, френски, ирландски и австралийски акцент. Освен че е доста забавно да ги слушате, по време на мисиите това ви помага и да се ориентирате кой точно ви говори в дадения момент.

В мрежа

До дванадесет души могат да се млатят и в режим на мултиплейър. Играчите могат да избират между командоси, съюзници или и двете заедно и да се изправят един срещу друг в два стила на игра – детмач и такъв, наречен “съберете флагчетата”. Pyro Studios удържаха на думата си и включиха и кооперативна игра, в която вие и вашите приятели може да преминавате мисиите заедно, помагайки си един на друг. Това е разнообразие, което е добре дошло за всички фенове на поредицата. Но така или иначе сингълплейър кампанията си остава най-добрата страна на Commandos 3.

Вече трети ден не спира да вали, а аз не съм ставал от това проклето PC. Така се случи, защото играта е изключително трудна и зарибяваща, а противниците са навсякъде и дори най-малката грешка може да наклони везните в тяхна полза. Докато успея да изиграя целия Commandos 3, температурите рязко спаднаха и след това се качиха, доларът скочи до три лева и след това се върна на нормалното си ниво и т.н… Това, което се опитвам да ви кажа, е, че прецизно изработените карти, приятният геймплей и високият изкуствен интелект са една добра предпоставка, че ще прекарате доста дълго време пред PC-то в компанията на Commandos 3: Destination Berlin. Но въпреки всичко новите приключения на командосите не предлагат кой знае колко революционни промени и нововъведения в този жанр. Явно и Pyro Studios са се усетили, че може да се плъзнат по пътя на “сапунените опери”. Вероятно точно това е причината да няма повече части на тази класическа тактическа стратегия. Като цяло Commandos 3 е едно много достойно заключение на приключенията на нашите любими командоси, което несъмнено ще се хареса на всички, които някога са имали възможност да се докоснат до тази поредица.

Автор: Асен Георгиев