Commandos 2 – Men of Courage

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 ное. 2001

Commandos 2: Men of Courage е вече факт, а Втората световна война е история. Pyro Studios обаче ни връщат назад към нея. Назад към времето, когато Съюзническите сили са подложени на небивал натиск от Третия Райх. Единствените, които могат да обърнат нещата, са елитните командоси, които действат в тила на врага. Конфликтът е във връхната си точка и вие се намесвате, за да наклоните везните в полза на “добрите”. Талантливите испанци от Pyro майсторски са изтупали прахта от забравеното минало, за да го съживят тук и сега. Сякаш от нищото пред нас изникват огромни танкове, ръждясали подводници и смъртоносен арсенал от оръжия, с които са се водели пагубни битки в името на борбата за глобално надмощие. Милиони бойци са губели живота си, заради безумието на един единствен човек. И така, отново ви приветствам с “добре дошли” в мрачната епоха на Втората световна война

Май, 1941-ва

Цяла Западна Европа е сломена. Полша, Холандия, Франция, Белгия, Норвегия и Дания са отстранени от театъра на бойните действия. Германската армия съсредоточава усилията си изцяло върху войната с Англия – последното европейско укрепление на Съюзническите сили. Няколкото опита за нападение над острова от страна на Третия райх са неуспешни заради отличната боеспособност на британския флот. Поради тази причина немците решават, че е време да започнат да водят война на “изтощение”. Англия е островна държава, която разчита предимно на вносното оръжие и горива. Това са неща, които й се доставят по море чак от другата страна на Атлантическия океан. Взимайки предвид това стратегическо предимство, Германия започва да потапя корабите, които носят тези доставки, изчаквайки по този начин силите на британците постепенно да се изчерпят…

С тази предистория започват и веригата от мисии, включени в Commandos 2. Време е съюзниците да отвърнат подобаващо на тези удари. Но за целта са нужни специални хора от елитен отряд. Такива, които са добри в близкия бой и са експерти в употребата на всички оръжия. Такива, които могат да отвърнат адекватно на нападенията на Третия райх и да осъществят поредица от успешни контраатаки срещу него. На тези неща са способни единствено група от смели, решителни и безстрашни хора.

В тила на Третия райх
 
Цялата игра е представена под формата на дванайсет мисии, чието действие се развива във Франция, Германия, Япония, Тайланд, Индия, Нормандия и т.н. Първите две от тях са нива, които имат за цел да ви обучат и да ви въведат по “трудния начин” в света на Commandos 2. Имам предвид, че те ви запращат директно на бойното поле лице в лице с неприятеля. В началото все още липсва по-дълбока сюжетна линия, която да свързва отделните задачи, но това по абсолютно никакъв начин не пречи и не разваля удоволствието от играта.

Нивото на трудност във всяка една от задачите е на много високо равнище. Дори и на easy ще ви се наложи да се поизпотите пред екраните, докато постигнете всички зададени цели. Ако си мислите, че скромната цифра дванайсет е прекалено малка, въобще не се притеснявайте! Всяка мисия (без първите две) отнема средно по около четири часа (при условие, че знаете какво точно трябва да правите). Сигурно можете да си представите какво ще стане, ако си пуснете Commandos 2 на hard. Тази игра е едно наистина голямо предизвикателство. Минаването на всяка мисия ще донесе в душата ви чувство на удовлетворение от добре свършената работа. Задачите, които ще трябва да изпълнявате в едно ниво, са многобройни и разнообразни.
Всеки път техният списък е доста дълъг, а в хода на играта се добавят и нови поръчения.

В следващите редове ще се постарая да опиша колкото мога по-подробно функциите на деветимата командоси като към всеки от тях ще добавя и кратък профил. 

ДЖАК “BUTCHER” О’ХАРА – “Зелена барета” от ирландски произход. Този човек е с невероятно буен нрав и има сериозни проблеми с поведението. За него са характерни независимостта и предприемчивостта. Ветеранът от първия Commandos е повишен в ранг сержант. Специализиран е в близкия бой и е експерт в употребата на хладни оръжия, който няма равен на себе си. Заключените врати не представляват пречка за него, тъй като той минава направо през тях. С две думи Джак е “машина за убиване”, която вече дори може да се заравя в земята.
 
ДЖЕЙМС “FINS” БЛЕКУУД – Роден в Австралия, този моряк е невероятно добър плувец и умее да управлява всичко, което плава. Отрицателните му черти (доколкото могат да се нарекат такива) са, че обожава забавленията, доста е разпуснат и има проблеми с алкохола. Благодарение на своя водолазен костюм, този командос може да остане под водата толкова, колкото поиска. Въоръжен е с харпун.

НАТАША НИКОЧЕВСКИ – Двадесет и девет годишна червенокоса руска красавица. Тя е първото ново попълнение в Commandos 2. Нейното образование е на изключително високо ниво. Благодарение на множеството европейски езици, които владее, тази студена, пресметлива и необуздана дама бързо и лесно може да установява връзка с врага, подчинявайки го на своя чар и красота. Ако се наложи, крехката девойка винаги може да халоса противника с най-близката бутилка.

СЪР ФРАНСИС Т. “DUKE” УОЛРИДЖ – Англичанин с благороднически произход. Държи се доста резервирано с останалите хора от екипа. Не е много добър в контактите, но за сметка на това, по подобие на всеки друг снайперист, е отличен стрелец. Запазва самообладание и в най-напечените ситуации. Това го прави опасен и смъртоносен.

ПОЛ ТОЛЕДО – Второто ново попълнение в играта. Останал сирак на десет годишна възраст, този френски младеж започва да бърка по чуждите джобове още от ранна детска възраст. С годините се превръща в легенда сред крадците. На съвестта му лежат множество обири и изчезнали суми, от които няма и следа. Предаден и арестуван, той е осъден на петнайсет години и попада в затвора.

За негово щастие германски сили бомбардират зандана, вследствие на което той успява да се измъкне. Записва се във френската съпротива, а по-късно пристига в Англия и става командос. Притежава невероятна бързина и използва оръжия само в крайни ситуации. За него вратите не са пречка, а прозорците изпълняват функцията на изход или вход.
Пол не е забравил стария си занаят и с лекота може да пребърка джобовете на нищо неподозиращите немци. Неговият талисман е Спайк – малко мишле, което служи за отвличане на чуждото внимание.

РЕНЕ “FRENCHY”ДУЧАМП – Френски шпионин, който ненавижда нацистите. Той е експерт в комуникацията,  техниките за проникване и саботажа. Говори перфектно френски, немски, руски, английски и италиански. Единствено той може да облича униформи на по-високопоставени немски офицери, след което без особено усилие да командва и манипулира глупавите войници.
 
САМЮЕЛ БТУКЛИН – много недоверчив човек, който няма кой знае колко добри отношения със своите колеги. Умее да използва почти всички огнестрелни оръжия и е много добър механик. Той управлява и поправя всякакви видове земни превозни средства – дори и танк. Негов специалитет са смъртоносните капани.

ТОМАС “FIREMAN” ХАНКОК – Англичанин, започнал своя жизнен път като пожарникар. След като напуска своята работа, той е обучен за сапьор, а впоследствие постъпва в армията. Става командос по собствено желание. Борави с множество експлозиви и е способен да измайстори бомба от подръчни материали. Съответно може да обезвреди заряди от всякакъв произход. Само той може да си служи с базука и огнехвъргачка.

И накрая ще ви представя и най-малкия във всяко едно отношение член на отряда –

УИСКИ, който е…бултериер

Неговият истински собственик загива при изпълнение на бойна задача. Пол Толедо го намира и присъединява към групата. Уиски е бързо и силно куче, което върши доста полезна работа. Можете да го използвате като експресна свръзка с командосите. За отрицателно време пренася почти всяка вещ до желаното от вас място. Също така със своя лай разсейва войниците наоколо… 

Уменията на отряда

като цяло са същите като в първата част, но някои от тях са претърпели известни промени. Всички командоси без Наташа и крадеца могат нокаутират немците, да ги връзват и да ги пренасят на някое по-закътано местенце. Бойците умеят да плуват и да се гмуркат под водата за определен период от време. Само “зелената барета” и крадецът са способни да висят и минават по телефонните жици, ставайки невидими за останалите. Освен това джебчията е способен да се катери, промъква и крие навсякъде.

Имайте предвид, че командосите могат да обличат единствено униформите на обикновените войници (с изключение на шпионина, който, както казах по-горе, може да нахлузи дрехите и на командир). Нека да направя и едно кратко уточнение, преди да е станало прекалено късно. В тактическите указания не включвам никъде Уиски, тъй като то е само едно куче, макар и доста умно. Не очаквайте от него да влачи немците, да се катери по стълби или да краде чужди униформи. 🙂

Въвеждането на мисии през нощта, добавянето на възможността командосите да влизат във всички сгради, невероятния нов 2D/3D енджин, живописните пейзажи и детайлните графики реалистичният звук и готината музика придават на Commandos 2 един напълно нов облик. Ако много случайно все още не сте се сдобили с тази игра, моят съвет е да изприпкате бързо до най-близкия дископродавач и да си набавите това дяволски добро забавление.

Автор: Владимир Тодоров