Command & Conquer 3: Kane’s Wrath

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Нови субфракции, единици и нов режим на игра – Kane’s Wrath е изпълнен с благини, всяка от които променя доста съществено познатите до момента стратегии и тактики. Целта на гайда е да хвърли повече светлина върху всеки един от новите елементи, както и да разкаже за някои бъгове и експлойти в релийз версията.

Конквистадор

С GDI и NOD се стремете да построите базите си така, че да обхващат колкото се може повече градове – с малко умение след 5 ход ще получавате около 20 000 кредити от тях. Паричният бонус от сититата за Scrin e много малък, но обезлюдявайки градовете ще спрете NOD да изпълнят алтернативното условие за победа (при нормална игра, NOD винаги печели на картата).

Внимавайте, като създавате ударните си групи. Ако в тях не е включено MCV, няма да можете да строите нови единици и сгради по време на самите битки, за това премислете дали ударната ви сила си е самодостатъчна или имате нужда от по-малко войски и база. Също така не е удачно да правите тясно специализирани войски (само от 1 или 2 типа единици) или прекалено разнородни (от всичко по-малко). Единственото изключение са stealth tank взводовете, правени за бъзик и Scrin флотилия от Devastator-и и PAC самолетоносачи.
Можете да ъпгрейднете базата си на три нива, след което се отключва опцията за 1 супер сграда. Задължителен е и ъпгрейдът за електроцентрали и защитни структури (базите на NOD стават невидими след Tier 2 ъпгрейда).

Всеки взвод запазва получения в предишните битки опит, така че има смисъл да се опитате да запазите максимално количество от единиците си здрави. В момента, в който група от 1 Redemeer, 4 Black Hand-a, 4 ракетчици и 5 Purrffier-a достигне елитен статус, можете да сте сигурни, че няма да ви се опре нито една армия или база и победата ви се превръща във въпрос на време.

Субфракциите

Всяка една от трите враждуващи в играта сили получава разширение от по две субфракции, силни в определен тип стратегии, както и разполагащи с уникални единици. Това не е нещо ново за поредицата, тъй като в първия експанжън за Command & Conquer: Generals – Zero Hour, основните страни също бяха разделени на отделни генералски структури. Тъй като оригиналните три раси от Command & Conquer 3 са запазени, броят на страните, които можете да избирате, се вдига от 3 на 9. Основните сили в конфликта са:

Global Defense Initiative

Основните промени при GDI са добавянето на Hammerhead хеликоптерите, Slingshot пво-тата и Zone Shatterer-a. Променени са и Tier нивата за различните ъпгрейди, добавени са и няколко нови. Сега вече можете да ъпгрейдвате електроцентралите след построяването на първата Tier 2 сграда, освен това в нея е добавен и ъпгрейд за картечниците на Hammerhead-a, пехотата, АРС-тата и Wolverine-ите (AP Ammo). Ъпгрейдът е задължителен, тъй като драстично подобрява ефективността на единиците. Вече пехотинците не могат да избират конкретната локация, на която да използва умението си FoxHoles. Вместо това те се окопават на мястото, на което се намират в момента на даването на заповедта, но в бункерите им вече могат да приютят още едно подразделение (ракетчици например). В летищата са добавени ъпгрейди, които в зависимост от фракцията повишават издръжливостта на всички летящи единици или увеличават амунициите им. Освен това можете да обградите всяка сграда с енергийно поле, повишаващо издръжливостта й и правейки я недостъпна за инженери, или да повикате орбитална бомбардировка на произволно място от картата. Орбиталният удар нанася съкрушителни щети на скупчена на едно място армия, а ако е комбинирана с EMP снаряд, за да не може врагът да избегне радиуса ви, може да ви донесе лесна и бърза победа. Supersonic Air Strike пък сдъвква всички фърковати юнити (включително и вашите) в определена зона.

Hammerhead хеликоптерите в момента са страшно любими на всички GDI играчи, видели, че противниците им не използват ПВО установки. В тях можете да сложите всяка единица, добавяща към двете въртящи се на хеликоптера картечници и собственото си оръжие. Заради височината на Hammerhead пехотата получава бонус към далекобойността на оръжията си – с други думи – 12 хеликоптера с 6 ракетчици и 6 Zone Trooper-a/12 Zone Raider-a изнасят всичко за норматив.

Slingshot-ът е реверанс към hover технологиите от втората игра – 4 картечници правят на сол леките самолети и с малко усилие сдъвкват големите кораби на Scrin и бомбардировачите на NOD. За да са наистина полезни, трябва да подобрите амунициите им (Tungsten Shells), а ъпгрейдът, въпреки че се прилага и върху защитните ви АА кули, е прекалено скъп.
Shatterer-ът е втората hover машина на GDI (обещават, че в новия пач, заедно с Slingshot-а ще може да прекосява водни площи). Замислен като подвижно Sonic оръдие, той се оказа доста слаб – наистина залп на 6 танка наведнъж може да помели цяла армия, но за целта първо трябва да ги подредите, което отнема време и микроконтрол ресурси, освен това няма гаранция, че ще оживеят дотогава, заради леката си броня.

Steel Talons

Ветерани от втората война за Тиберия, Steel Talons са експериментално подразделение, специализирано в тестването на най-новите машини на GDI. Фракцията запазва любовта си към ходещите роботи и е единствената, която все още използва подобрени версии на Titan-a и Wolverine-а, познати от Tiberian Sun. Те са и фракцията, направила първите модификации по ходещите канонерки Juggernaut (прекръстени на “Behemoths”), добавяйки им бункер за пехота. Имат специална програма за обучение на инженерите и наблягат силно на railgun технологиите. Titan-а в релийз версията е по-скъп, и съвсем малко по-добър вариант на Predator танковете. След първия пач, бяха завишени ударната му сила и издръжливостта му, което комбинирано с умението му да мачка с краката си тежка пехота и леки до средни танкове и машини го прави невероятно лош опонент в началната и средната част на играта. Wolverine-ът е снабден с две картечници, които помилат пехотата и е невероятно ефективен, дори срещу тежки гадове. АРС-то на Steel Talons няма картечница, но може да поправя по една единица или сграда в ограничен радиус. Заедно с харвестърите и Behemot-ите има допълнителен слот за пехота.
Кашимерията е най-слабата част на Steel Talons. Въпреки че това е фракцията с най-много възможности за комбинация на пехотинци с машини, те разполагат само с базисисните войници от казармите – стрелци, ракетчици и гренадири. За сметка на това инженерите им са с подобрена броня и носят патлак, който освен за трепане на други инженери, не е особено полезен.

Steel Talons нямат Sonic технология, но за сметка на това Mammoth и Titan танковете, Guardian оръдията и Rig-а се възползват от Railgun ъпгрейда. Танковете имат и допълнително умение, което активира EMP защитна броня около тях за кратко време, спасявайки ги от EMP удар или специалните умения на NOD бъгитата и киборзите. Комбинирано с Railgun Accelerators (33% по-бърза стрелба за railgun оръдията, за сметка на damage over time ефект) Steel Talons разполагат с най-бруталната наземна ударна сила в цялата игра.

ZOCOM

“Zone Operations Command” или ZOCOM са елитно подразделение, създадено след третата тиберийна война. Те отхвърлят railgun технологията за сметка на подобрени sonic оръжия и пехотинци. Те са единствената GDI фракция, предлагаща ъпгрейд, вдигащ драстично бронята на пехотата и даващ й имунитет срещу тиберийната радиация. Вместо картечница, харвестърите им са снабдени с ракети, а Orca изстребителите – със sonic гранати. Уникалната единица на Zocom e Zone Raider – тежка пехота, подобна на Zone Trooper-a, с опцията за кратки скокове по картата и детекция на невидими юнити. За разлика от Trooper-a, Raider-a има sonic гранати, нанасящи по-малко директни щети и с доста по-ниска точност, но с много голям радиус на действие. Освен това мацките (Да, raider-ите са жени) имат ракетни установки на гърба, даващи им доста добра защита срещу въздушни атаки. Натъпкването им в Hаmmerhead хеликоптери ги превръща в машини за масови унищожения и любима тактика на GDI екстремистите. Shatterer-ът на ZOCOM има умението да изстреля подсилен заряд, с цената на 7 секундна нефункицоналност. 6 изстрела са достатъчни за Con Yard.

Играейки с ZOCOM трябва да се примирите с липсата на артилерия (Juggernaut) и rail технологии. Освен това, Zone Raider-ките в MARV са по-неефективни от Zone Trooper. Но пък ще получите най-силната пехота в играта, заедно с едни от най-издръжливите летящи единици, които, подкрепени от леки и тежки машини по земя, се превръщат в сила, вършееща всичко по пътя си. За това и ZOCOM е най-играната фракция в момента на оригиналните сървъри.

Brotherhood of Nod

Братството получава две нови единици (3 с Redeemer-a), които компенсират слабите му до момента страни. Specter е мощна артилерия, изстрелваща мини атомни бомбички на огромно разстояние. Подобно на снайперистите на GDI, Shadow Team единиците могат да указват целта за бомбардировка на произволно място на картата. Това умение в момента е прекалено силно, защото гадовете не само, че са невидими, но и могат да летят, придвижвайки се страшно бързо през всякакъв терен. За да е картинката пълна Specter-ът е невидим. Reckoner-а е подвижен бункер с два слота за пехота. Можете необратимо да го обърнете от машина в защитна сграда, като в този случай бронята му скача драстично и се появява още един слот за пехота.

Защитата на NOD е подсилена и с ъпгрейда на защитните кули (Quad Turrets), добавящ четвърта върху централната част на съоръжението и глобалната сила Laser Fencing, обграждаща с лазерна стена произволна сграда, правейки я имунна за инженери. Нов и задължителен ъпгрейд е Tiberium Core Missiles – увеличават в пъти щетите, нанасяни от ракетите на пехотинците, байковете, стелт танковете и кулите. С Disruption Pods всеки бомбардировач може срещу малка сума, да направи част от машините ви невидими за около 2 минути. Redemption е умението, което превръща взвод пехотинци в киборзи, а с Tiberium Vein Detonation можете да гръмнете цяло тиберийно поле, унищожавайки всички сгради и единици на и около него (с едно движение заличавате основния или вторичня източник на финанси на противника си).

Voice of Kane пък е дефанзивна структура, излъчваща “аура” около войските ви, повишавайки скоростта им на стрелба с 33%.

Black Hand

Черната Ръка на NOD е най-фанатизираното ядро на организацията. Истински религиозни маниаци, те отхвърлят стелт технологиите, в името на пречистващите пламъци. Това е единствената фракция, която може да има две командос единици по едно и също време и то с елитен статус още от мига, в който напуснат казармата. С малко повече микроменджмънт те могат да изнесат цяла армия пехотинци или половината база на врага ви преди да се е усетил какво се случва. Поради липсата на стелт технологии, Black Hand нямат стелт танкове за това за основна АА защита използват Mantis-а – бърза самоходна ракетна кула, артилерията им също не е невидима. Освен стелт, black hand не могат да строят летища и летящи юнити, както и да използват умението Call for transport. Стандартният ъпгрейд за пехотата с Confessor Cabal е заменен с Blacк Hand огнеметчик, а всички огнени оръжия могат да се възползват от задължителния Purifying Flames ъпгрейд, качващ щетите на напалмовите горелки в пъти над нормалното.

Вместо Avatar mech-ове, Blacк Hand използват Purifier – ранна версия на големите NOD роботи, с лазер и огнемет на рамото в момента на производство. За разлика от Avatar-а обаче, Purifier-ът не може да се ъпгрейдва с части от други машини, но за сметка на това около себе си има аура, надъхваща единиците около него. Със същото умение разполагат и Confessor Cabal-ите, заместващи стандартната пехота. Играете ли срещу Black Hand си пригответе добра въздушна подкрепа и избягвайте близките сражения, както и слагането на пехота в сгради, защото там те са богове. 4 Flame танка буквално изяждат взвод леки машини, за секунди, а силните им пехотинци могат да бъдат спрени единствено от елитните подразделения на другите фракции.

Marked of Kane

В момента Marked of Kane е най-небалансираната (в лошия смисъл на думата) от субрфракциите на NOD. Вместо конвенционална пехота те имат киборзи, които са доста по-скъпи, разполагат с EMP гранати и всъщност изискват доста умение, за да са полезни. Black Hand юнитите са заменени от Tiberium Trooperи, които са доста силни срещу пехота, но са напълно безполезни дори срещу леки машини. Основната им употреба е да използват оръжията си, за да редуцират скоростта на вражите машини, правейки ги лесна цел за бомбардировки и атаката на ъпгрейднати Venom-и. Вместо стандартни мини, могат да използват магнитни такива, които са убийствени, ако се хвърлят над вражи експанд.

Scrin

Извънземните нашественици са претърпяли доста промени, като основните са свързани с употребата на тиберий.

Reaper-17

Това е ударната субфракция на Scrin. Reaper-17 разполага с най-мощните атакуващи машини, за сметка на специализирана пехота, командос и въздушни единици. Gun Walker-а е заменен с по-мощния Shard Walker, а Reaper Tripod е подобрената и по-издръжлива версия на стандартния трипод, който може да смуче Тиберий от полетата с зелени кристали, за да подобри с 50% щетите на лазерите си. Задължителен е ъпгрейдът на Seeker, Shard Walker и Stalkerите, да стрелят със син, вместо зелен тиберий. Освен това Growth Accelerator-а им действа като Tiberium Spike и добавя допълнително кредити всяка секунда. За капак на всичко, харвестърите на Reaper-17 разполагат с допълнителен щит. Това, което спъва субфракцията от тотална доминация, е прекалената й специализация в бойни машини (както и при Steal Talons), което в игра срещу опитен играч е голям недостатък (всяка тактика си има counter)

Traveler-59

Противоположно на Reaper-17, Traveler-59 фокусират на скоростта и изненадата, за да тормозят враговете си. Най-силното им оръжие са Tier 2 култистите, които могат да хванат под контрол произволна единица и ъпгрейднатия Mastermind, с възможността да контролира едновременно няколко единици. Обърнете Mammoth-ите или Avatar-ите unit called the “Prodigy”. Задължителни са ъпгрейдите Advanced Articulators и Traveler Engines, повишаващи неимоверно скоростта на пехотата и корабите на Scrin.

Супер единиците:

Всяка фракция разполага с епични единици, нанасящи и носещи на много бой по време на битка. За да ги създадете, имате нужда от специална фабрика, която може да произвежда и стандартни единици. Внимавайте, защото в момента, в който противникът ви я забележи, тя най-често се превръща в цел номер 1 за атаки.

GDI MARV

Mammoth Armed Reclamation Vehicle или просто MARV има 4 слота за войници, тройно дуло, пукащо със соник снаряди (унищожават пехота, нанасят щети в сериозен радиус и побъркват scrin), като след изстрелването на 3 му е нужно известно време, за да презареди. Освен това като минава през тиберийни полета, събира кристалите – 350 за напълно израснал зелен кристал и 700 за син. Ако сте достигнали капацитета на тиберийните си запаси (и нямате, не искате да строите силози), MARV ще консумира зеления минерал, но няма да ви носи пари. Поради бавната си скорост на по-големите карти мачът може да свърши преди танка дори да стигне до врага. За това изберете как да го използвате – за атака или за разходка из експандовите тиберийни полета на врага. Най-могъщата комбинация с пехота, която можете да достигнете е 3 Zone Trooper/Ryder-а и 1 инженер, но тогава ще трябва да го пазите от въздушни атаки. До момента най-полезен ми е бил именно с пазенето на базата или самостоятелни атаки над експанда на противника.

Nod Redeemer

Гигантският робот на NOD е единствената елитна единица, която не носи никакви кредити. Но за сметка на това идва с готов за активация Rage Generator още от самото си създаване. За да го употребите напълно разрушително, използвайте стелт върху Redeemer-a, ударете силите на врага с няколко скорпиона, доближете Redeemer-a и стреляйте с генератора, след което нахълтайте с основните си сили (според фракцията – миксирани артилерия, танкове и Avatar-и/Purifier-и). Правилно изиграна, тази маневра носи чиста победа, или поне до резултата – враг:0 танкове – приятел: 40 танка за довършване на базата.

Redeemer-ът разполага с два слота за пехота, в които, ако сте Black Hand, е задължително да ръгнете огнепръскачки или ракетчици. Мощната му атака превръща Redeemer-a в брутална атакуваща единица, освен това е най-бърз от всички 3 епични юнита.

Scrin Eradicator Hexapod

Eradicator-ът е масивно, паякоподобно нещо, използващо plasma disc оръжието на Devatsator корабите (нанася щети на всички единици в линия). Има три слота за пехота, в един от които, ако сложите Prodigy, получава опцията за телепортация на сравнително дълги дистанции. Всяка унищожена в близост до Eradicator-a сграда или единица носи кредити. Най-успешно се комбинира с Shock Troopers за АА и АТ защита. Перфектен е както да води централната ви атака, така и за тормоз над експанда на противника. В комбинация със Stasis Filed и умението му да мачка машини и пехота по краката си можете буквално да смажете цяла ударна група, след което да се телепортирате на безопасна дистанция. Worm Hole умението пък го изпраща директно в центъра на вражата база, компенсирайки бавната му скорост на придвижване. Чисто като бойни качества обаче, това е най-слабата от трите елитни единици.

Aванта:

В релийз версията на Command&Conquer: Kane’s Wrath има няколко бъга и дебалансирани единици, които можете да използвате в свое преимущество в сингълплейър или Lan игра. Повечето от тях са оправени с първият пач, който е изискван от официалните сървъри, за това са неприложими там:

Миризмата на напалм рано сутрин: Black Hand субфракцията на Nod имат два задължителни ъпгрейда, които след изпълнението си правят фракцията небалансирано силна срещу сгради. Един Purifier срива Con Yard за около 4 секунди – сам самичък. Това е своебразен рекорд, достижим само от атомна бомба. ЕА LA намалят силата на черният напалм с около 150% в последния пач, за това преди да го сложите помислете дали искате тази редукция в огневата сила на огнените танкове, роботи и пехота.

Глобална бъгализация: Когато направите армия със супер единица в нея, и не я ъпгрейднете всеки път, когато влезете в нова битка ще можете да добавяте единици към нея… нормално, но с тази разлика, че вече добавените единици се запазват. Това е особено полезно за GDI, само си представете един MARV с 4 пехотинеца, снайперисти, ракетчици, гренадири, инженера и zone trooper-и – да, точна така – това са 24 допълнителни слота, а самият MARV става практически непобедим. Същото важи за Redeemer-a и Eradicator Hеxapod-a.

Автор: Георги Панайотов