Colobot

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 окт. 2001

Тази игра е предназначена за всички, които някога са си мечтали да станат програмисти или да полетят в космоса. Както и за тези, които са искали да направят и двете неща, но по някакво странно стечение на обстоятелствата не са успели. 🙂 Е, първото нещо не е чак толкова трудно осъществимо, обаче за да спретнеш проста една екскурзия в околоземна орбита, трябва да си поне мултимилионер. Но стига съм говорил глупости… 
Какво се крие зад

странното име на играта

Colobot е равно на colonize with robots. 🙂 Това творение на фирмата Epsitec е едно от най-странните неща, на които бях попадал през последните няколко месеца. Не мога да кажа, че е нещо невероятно, но пък е доста любопитно да се разбере какво всъщност представлява играта. Дори и жанрът й е трудно определим. Той не е нещо, което може да се категоризира с една или две думи. Ще откриете кажи-речи от всичко по малко – action, adventure, real time strategy и всичко това комбинирано с елементи на програмиране. Заинтригувах ли ви? Colobot е нестандартна и едва ли ще завоюва високи позиции в топкласацията на геймърско общество, но определено е нещо, с което може да запълните времето си (но без да прекалявате). 

Историята е съвсем обикновена и банална и едва ли ще изненада някого. Животът на всичко мърдащо по Земята е застрашен от

унищожителен катаклизъм

(кой ли е виновен?). Хората са принудени да си търсят нов дом и изпращат експедиция от няколко роботи, които да кръстосват планетите, да дирят ресурси и подходящо място за пребиваване. Но по незнайни никому причини мисията завършва с провал. Няма и следа от роботите. Вашата задача е проста – трябва да успеете там, където машините са се провалили. Тръгвате сам, придружен единствено от верния ви кораб и няколко помощни роботи. Никой не знае какви опасности ще срещнете по пътя си. Единственото, което ви е известно, е, че хората се нуждаят от вашата помощ и то спешно. Така че хайде да ги спасяваме от самите тях!
Със стартирането на Colobot имате възможност да определите

външния вид на вашия герой

– неговата мутра, цвета на косата, какви слънчеви очила да носи, в какви краски да е скафандърът му. След това пред вас изниква меню с няколко опции. Като за начало бих ви препоръчал да се заредите със слонско търпение и да минете обучаващите мисии. Там ще ви научат как да програмирате (сравнително важно нещо, подробностите за него – след малко). Едва след като се запознаете с основния геймплей на играта, е време да потеглите към първата си планета.

Управлението на героя е съвсем обикновено и следва принципите на third person игрите. Вашият човек има на гърба си нещо като jet pack, което му позволява да прелита на не много дълги разстояния. Имате ръчен контрол не само над астронавта, но и над роботите, които създавате. Това обаче ще е приложимо само в началото. По пътя си ще се натъквате на странни извънземни форми, които не са по силите на един-единствен робот. Тук идват на помощ и вашите умения да програмирате своите машини (предполага се, че това е усвоено още в началото). Езикът (условно казано), на който ще пишете програмите, е

нещо като Java и C

(поне така твърдят производителите) в най-простия им вид. Например командата ‘move (10)’ – казва на робота да се придвижи десет метра напред. Ако числото е отрицателно, той ще тръгне назад. От друга страна пък ‘fire (5)’ кара робота да стреля в продължение на пет секунди. Както вече ви казах, ще трябва да усвоите тези неща още в началото в случай, че искате да стигнете до края на играта. Командният център в Хюстън ще ви праща готови програми, но те често няма да пасват на вашите нужди. Понякога ще се налага да ги преработвате изцяло. В началото всичко това може да ви се стори доста досадна част, но свикнете ли веднъж, няма да имате повече проблеми.

Астронавтът умее и да “строи”.

В Colobot има множество сгради – от фабрики за производство на роботи през изследователски центрове до различни радари и електрически централи. За да издигнете подобна постройка, ви е нужен малко титан, плоска земя и вашият магически “пистолет”, който сякаш изважда сградите директно от нищото. 🙂 Важен помощник в мисиите ще бъде преносимият ви и компактен миникомпютър, прикрепен към лявата ви ръка.
Благодарение на него имате постоянна връзка със Земята и получавате различни наставления какво, къде и защо трябва да правите. Удобен е и внася доста светлина в нивата.

Colobot предлага цели тридесет и шест разнообразни мисии, които са разпръснати из девет планети. Ако искате да намерите нов дом на хората, ще трябва да минете всички в определения ред и да спазите точните инструкции. Включен е и още един тип игра – free game. Благодарение на него можете да преиграете която и да е от мисиите без някакви особени цели или задачи – просто правите това, което искате. Интересно хрумване.

Графиката

в играта може да се определи с една дума – шарена. Разработеният специално за Colobot енджин не представлява нещо особено, но пък създава една неповторима атмосфера. Предлага различни ефекти, които нямат кой знае колко общо с действителността, но защо пък трябва да имат. 🙂 Една игра е много по-интересна, когато показва нереални неща. Е, не е нужно да сте съгласни с мен, всеки има право на мнение.

Идва ред на недостатъците. Първият и най-важен е, че Colobot ще изгуби доста от геймърите още в началото, когато бъдат изправени лице в лице с робот, който трябва да бъде програмиран да извърши някакво движение. Едва ли много хора ще имат търпението да усвоят всичко това само заради едната игра. На второ място идва звукът. Той сякаш е сложен просто от задължение. Друг недостатък са според мен не чак толкова сполучливо анимираните герои. Не знам как човек ходи по другите планети и как му действа различната гравитация, но едва ли толкова смешно, колкото в Colobot. Извънземните (представени предимно от насекомоподобни същества) също не са кой знае каква гледка.

В заключение

Откъдето и да го погледнем, играта предлага нещо ново – интересен микс (направо коктейл) от жанрове. Заслужава да й хвърлите по едно око, пък кой знае, може и да ви плени за няколко дни.

Автор: Владимир Тодоров