Civilization III: Play the World

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 дек. 2002

Най-общо казано, Play the World е един от най-качествените експанжъни, които някога съм виждал. Не само защото добавя редица нововъведения към играта, но и защото съумява да усъвършенства и обнови геймплея й до такава степен, че да го направи още по-привлекателен за всеки фен на поредицата. Но все пак вижте какво имам предвид.

Да направим игра

Новостите в Play the World започват да изкачат една по една още със самото му стартиране. Всеки, който ненавижда постоянната активност на варварски племена в своята територия, вече може да изключи напълно въпросните досадници от геймплея на играта. Така обаче рискувате да изчезнат и доброжелателно настроените колибки, които дават различни бонуси при тяхното посещаване.

Семейството на цивилизациите пък е нараснало с цели осем нови попълнения – араби, келти, скандинавци, монголци, корейци, испанци, картагенци и отоманци (познати и като турци). Всяка от нациите отново притежава по една уникална единица и няколко специфични характеристики, които я отличават от останалите. В експанжъна цивилизациите са разделени и на базата на четири културни групи – азиатци, средиземноморци, европейци и такива, населяващи Средния изток. В началото на играта можете да избирате дали всички “племена” да се разположат по картата, групирани според този критерий или напълно случайно.  

Новите условия за победа

Тъй като Play the World е експанжън, ориентиран предимно към мултиплейър- преживявания, Firaxis са обновили геймплея на новото отроче на Сид Мейър с няколко допълнителни и много интересни начина за победа, чиято цел е да ускорят протичането на играта. Те обаче могат да се използват също толкова успешно и в стандартния сингълплейър.
Преди началото на всяка игра имате възможност да определяте броя специални точки (victory points), нужни за нейното спечелване. По принцип те са 10 хиляди, но могат да бъдат увеличавани или намалявани според вашето лично желание. Има два начина за тяхното придобиване. Първият (victory points location) е като откривате определени полета от картата и ги задържате колкото се може по-дълго. Те ви носят по 250 точки всеки ход. Във втория (capture the princess) условието е да се доберете до противниковата принцеса (не може да се движи, атакува и защитава), която се помещава в столицата на врага, да я отвлечете и да я замъкнете до своя главен град. Това деяние ще ви гарантира скромния откуп от 10 хиляди victory points. Впоследствие принцесата ще се завърне обратно в дома си, а ако междувременно столицата на играча е унищожена, печелите още толкова точки.

Ако сте почитатели на бързото действие и искате да направите една напрегната и рискована игра на Civilization III, то в такъв случай вариантът elimination е тъкмо за вас. Когато тази опция е активирана, цивилизацията, която загуби който и да е свой град, бива елиминирана напълно от играта. Това условие за победа е просто идеално за мултиплейър партии, но ми се струва, че тук случайността и късмета играят доста решаваща роля.
Според мен специални овации заслужава нововъведението regicide. Чрез него всяка цивилизация започва играта с един крал, който за разлика от принцесата, може да се движи, атакува и защитава (макар и слабо). Играчът, чийто лидер умре, губи напълно. Същото нещо го има и във варианта mass regicide, но с тази разлика, че кралете са няколко на брой и това определено гарантира един интересен и интригуващ мултиплейър. 

Други екстри

След като преминахме първоначалната подготовка за играта, време е да надникнем и в нейния геймплей. Основната ви единица – работникът, е леко префасонирана, за да се улесни още повече нейната употреба. Преди тя можеше напълно да се автоматизира и по този начин да извършва всички присъщи за нея функции без ваша намеса. В Play the World обаче вече можете да избирате и кои точно да са те. Например ако имате желание да запазите известен контрол над него и да строите пътища, но не ви се занимава със замърсяванията, които започват да изникват щом стигнете до индустриалната ера, можете да автоматизирате единствено част от неговите умения. Освен това работникът вече изгражда и три допълнителни сгради освен крепостта и колонията – аванпост, който елиминира fog of war-а около него, летище, служещо за място, където въздушните ви единици могат да се прегрупират, и кула с радар, която увеличава атаката и защитата на войниците, намиращи се в близост до нея.

Градовете също не са подминати с лека ръка. Новите постройки, които се намират в тях, увеличават допълнително нивото на стратегия в Civilization III. По-голям интерес обаче заслужава новото чудо на света, което е в синхрон с концепцията на Firaxis за мултиплейър – глобалната мрежа Интернет. Цивилизацията, която успее да я построи, печели мощен бонус в сферата на научните изследвания и по този начин има голямата възможност да напредне по-бързо от всички останали в тази област.  
   
Дребни промени са нанесени и в управлението на единиците, които вече могат да бъдат придвижвани в групи, а това, от своя страна, спестява време. Освен осемте специфични за новите цивилизации юнити, за цвят са прибавени и още два – партизаните и силната в нападение средновековна пехота.  

Завладейте истинския свят

Ето че стигаме и до най-голямото нововъведение в този експанжън, а именно възможността за мрежови побои. Причината за отсъствие на мултиплейър толкова дълго време е много проста – една игра на Civilization може да продължи цял ден, че понякога и два. Но Firaxis са успели да намерят решение на този проблем, ускорявайки геймплея като въвеждат гореспоменатите нови условия за победа и няколко различни начини за протичане на един ход. Естествено, класическия turn-based отново е тук, но освен него са вмъкнати още и едновременен (всеки играч кара своя ход по едно и също време) и безходов – играта върви, без се прекъсва и без да ви уведомява за края на отделния ход. Но

Hot Seat

е без съмнение най-големият удар на Firaxis в това отношение. Подобно на Heroes of Might and Magic, няколко геймъри могат да играят на един и същи компютър, редувайки се всеки поотделно, без да се налага каквато и да било друга връзка. 

Както и сами забелязвате, 99 на сто от промените в Play the World са ориентирани предимно към въвеждането на новия мултиплейър и към ускоряване на геймплея. Това обаче по никакъв начин не нарушава святостта на нейния сингълплейър. Така че пригответе се, защото е време да пречупите съпротивата на своите приятели в почти истинския свят на Civilization III.

Автор: Владимир Тодоров