Civilization 2: Test of Time

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 сеп. 1999

Тази година със сигурност ще се запомни като “Годината на Civilization” 🙂 Досега феновете вече имаха възможност да пробват стратегическите си умения с Alpha Centauri и Civilization: Call To Power. Сега пък Microprose хвърлят на пазара нов вариант на оригиналната култова стратегия на Sid Meier под името Test of Time. След противоречивите отзиви за Alpha Centauri и Call To Power появата на обновената Civilization 2 се очакваше със сериозен интерес. Още отсега мога с чиста съвест да ви кажа, че Microprose не са се изложили.

Първото, което прави впечатление след инсталацията на Test of Time, е, че имената на Sid Meier и Bruce Shelley напълно отсъстват от играта, въпреки че на практика това, което ви очаква, си е леко променен вариант на легендарната стратегия Civilization 2, която е дело именно на тях двамата. Слава Богу, Microprose не са пипали почти нищо по самата игра и са се задоволили предимно с промени в графиката и така са избегнали развалянето на магията, която винаги се е излъчвала дори само от името Civilization.

За незапознатите накратко ще разкажа за какво става дума в играта. Civilization е походова стратегия, в която имате задачата да поемете съдбините на едно малко племе в дълбоката древност и постепенно да го превърнете в модерна супернация. Това става чрез откриването на нови технологии (в Test of Time те са над 100), заселването на нови територии, строенето на най-различни чудеса на света (доста повече от историческите 7) и естествено воденето на безконечни войни с досадните съседи, които по някаква незнайна причина също се стремят към световното господство. Кулминацията на играта е в построяването на космически кораби и завладяването на космоса. Всичко това, разбира се, е до болка познато на милионите фенове на Civilization. Сега нека видим какво ново са решили да ни предложат от Microprose.

Първото, което се набива на очи, са

новите дрехи на царя

или, казано с други думи, сериозно подобрената графика на играта. Не че оригиналната Civilization 2 изглежда кой знае колко зле, но от днешна гледна точка играта вече е доста поостаряла като оптика. Именно в тази насока Test of Time предлага сериозни подобрения. Графиката е 16-битова, всички бойни единици са анимирани, а дори и околната среда вече не е съвсем статична. Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че растенията се поклащат от вятъра, птичките се движат и т.н. Като цяло от графична гледна точка Test of Time не предлага никакви революционни новости, но спокойно може да се конкурира с Call to Power и бие по всички показатели Alpha Centauri.

Нововъведения има и в интерфейса. По принцип имате възможност да ползвате леко подобрен вариант на оригиналния интерфейс (примерно в менюто на градовете вече има опция направо да минете на следващия град) или пък да пробвате чисто новия вариант, който екипът на Microprose е подготвил. В началото новият интерфейс вероятно ще изглежда малко странно на Civ-ветераните, но след като поиграете малко и посвикнете с него ще забележите, че той в доста отношения дори превъзхожда оригинала като фунционалност. За съжаление и в Test of Time е останал един от най-сериозните недостатъци на Civilization 2, а именно че не можете да задавате на градовете повече от едно нещо за строене. Така, когато империята ви се разрасне, всеки ход започва да отнема по 10-15 минути само защото трябва да кликвате през 20-30 града, които са си изпълнили производствените задачи и очакват нови команди. Естествено можете да поверите на министъра на вътрешните работи управлението на строежите, но тогава пък ще се сдобиете с един куп излишни сгради и може да се окаже, че градовете ви въобще не са подготвени за поредната вероломна аката на комшиите.

Както вероятно сте забелязали, всичко споменато до тук е свързано предимно с оптиката и няма пряко отношение към самата игра. Бързам да ви успокоя, че Test of Time съвсем не е само Civilization 2 с леко подобрена графика. Новата творба на Microprose предлага няколко съвсем нови вида игри, които ще гарантират на всички фенове достатъчно дълго време пред мониторите. Първият вариант е обикновената Civ 2, която си е 1:1 с оригинала. Нещата започват да се променят като изберете Extended Original Game. На практика това също си е Civ 2, но са включени и доста нови технологии и бойни единици, който удължават кампанията с няколко десетки хода. След като изстреляте космическия си кораб, ще можете да продължите играта едновременно на Земята и Алфа Кентавър, като на новата планета можете да строите цял куп уникални бойни единици. След това с помощта на новата придобивка Starport пък ще можете да ги пратите на Земята и да изненадате неприятно противниците, които още си нямат база на Алфа Кентавър. Не  по-малко интересни са новите варианти на тема

научна фантастика и фентъзи

В тях ще трябва да разучавате напълно нови технологии и ще разполагате със съвсем различни бойни единици. За съжаление, така е само на пръв поглед. След 10-15 минути игра ще забележите, че на практика само са сменени имената на единиците и технологиите и основната интрига ще се състои в това да откриете, на коя точно технология или единица от оригинала съответства това, което току-що сте си построили или открили 🙂 От друга страна пък, този подход има предимството, че не е разрушен балансът на играта. А и докато видите всичко, което са измислили програмистите, ще мине доста време. След това ще ви остане да се занимаете и със сценария Midgard. Той е изцяло в стил фентъзи и е направен доста интересно.

Ако имате време в излишък, може да обърнете внимание и на опцията за multiplayer. Тя не е съвсем нова (имаше я вече в CivNet), но за пръв път се появява в официално стандартно издание на Civilization. Предвидени са игри през Интернет, горещ стол (няколко души на 1 компютър) и по модем. За съжаление, обстоятелството, че една партия на Civilization отнема поне 9-10 часа едва ли ще позволи кой знае какво популяризиране на multiplayer-версията на играта, въпреки че тя предлага доста интересни възможности.

Искам специално да отбележа и системните изисквания. Дори с P100 и 32 Mb RAM вече ще можете да играете без никакъв проблем, което пък прави тази гениална стратегия достъпна на най-широк кръг геймъри.

Автор: Никола Дърпатов