Civil War: The Game

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 мар. 2003

1861 г. Година, съдбоносна за историята на САЩ. Избухва гражданска война между Севера и Юга. Ябълката на раздора е робството. Югът отказва да се подчини на закона против робския труд. В отговор на това северняците налагат тежки данъци на южняците. От своя страна, южняците затварят всички търговски пътища за Севера и по този начин оставят без храна половината страна.

Време е за война…

Несъмнено сте се досетили за какво става въпрос в настоящата стратегия. Вие поемате ролята на една от враждуващите страни в конфликта – Union (Севера) или Confederation (Юга). Но преди това ще трябва да си изберете тип на игра – North vs. South, Free for all и Change History. North vs. South e реално пресъздаване на военните събития от Гражданската война, които бихте могли да промените. Free for all е типичен skirmish-режим. Играете докато не унищожите всички военни сили на противника или той вашите. 🙂 В change history режим имате на разположение няколко важни дати от Гражданската война. Единствената разлика между първия и третия вид игра е това, че в първия случай имате възможност да избирате с колко единици и с колко пари да започнете, докато в третия тип просто стартирате от гореспоменатите дати.

И в трите случая ще играете на една и съща карта – тази на Америка (без Аляска и още няколко западни щата). Всеки щат е разделен на по-малки окръзи. В някои от тях има железопътни гари, чрез които можете да стигнете дори и до най-отдалечената точка на страната. Можете обаче да прехвърляте армии само от гара на гара. Също така всеки окръг представлява и своебразно бойно поле. За съжаление теренът не се променя, ако две армии повторно се сблъскат на едно и също място.
Когато противниковите войски се срещнат, битката се пренася на бойно поле, което зависи от региона. Тук има един малък бъг. Ако играете с Конфедерацията и нападнете форта в Тенeси, в който се е установил противникът, то не вие ще щурмувате укрепеното място, а врагът – вас. 🙂 Но нейсе – преживява се. Поне теренът е доста разнообразен и може да ви помогне (или навреди). Да, точно така мястото на битката оказва влияние върху бойните действия. Например, ако имате една-две артилерии, разположени върху възвишения, то те биха могли да възпрат дори около 80 войници.

Друго важно нещо са

Генералите

Тях може да ги наемате (срещу солена сума пари) от укрепленията, които са общо четири на брой. Без генерал вашата армия не би била много боеспособна. Освен това без помощта на пълководеца посмъртно не можете да накарате военен отряд да нападне. Поради тази причина генералът е просто задължителен. Ще срещнете действителни личности от епохата – Грант, Лий, Бърнроуд и други.

Нека спомена и няколко думи за бойните части. Те са лека и тежка пехота, конница, подвижна и обсадна артилерия. Единиците са напълно идентични и за двата враждуващи лагера. Събират се по подобие на Heroes – след определен брой ходове се трупат единици в завзетите територии и по-точно – укрепените окръзи (общо четири). Разбира се, ще ви трябват и пари, с които да наемате солджърите. Кеш набирате от окръзите, които са под ваш контрол. Колкото повече “завзета” територия притежавате, толкова по-добра икономика ще имате. Средно от един регион взимате по 150 щатски долара на ход.

Графиката не е нещо особено – терените са поносимо направени, но войниците са ужасно дървени. За звука могат да се кажат по-добри неща – по време на битка изстрелите трещят досущ като истински, а докато сте в менюто, върви приятна музика.

Автор: Кирил Илиев