Chromebook: Acer AC700-1099

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 авг. 2011

Компютри в облаците. Някога това бе просто една мечта. Днес обаче облачните изчисления отдавна са навлезли в нашия живот – от споделянето на файлове между различни устройства, през редактирането на документи, до размяната на електронни писма. 

Google е може би сред най-големите поддръжници на тази идея. За компанията интернетът предлага решение на всички наши проблеми. Едва ли е случайно, че именно тя разработи и цяла операционна „облачна“ операционна система, базирана на популярния си уеб браузър Chrome. И един от първите мобилни компютри, които я ползват, е вече на пазара. Представлява ли реална конкуренция на останалите продукти от този тип? Да видим…

11.6-инчовият Acer AC700-1099 разполага с хардуер

сходен на Samsung Series 5. Откриваме процесор Intel Atom N570 1.66 GHz, видео карта Intel Media Accelerator 3150, 2GB оперативна памет DDR3-1333 и 16GB SSD диск. За разлика от Series 5 обаче той е значително по-евтин – може да бъде закупен за 350 долара.

Може би единствената по-впечатляваща визуална характеристика на този хромбук е дизайнът на неговата клавиатура. Всеки милиметър пространство е оползотворен максимално. Резултатът – големи и удобни за работа клавиши. Вместо F-ве, откриваме бутони за Back, Forward и Refresh, както и за контрол на яркостта и силата на звука. Бутонът за стартиране на машината също е част от клавиатурата и реагира едва тогава, когато го задържите за определен период от време. Едно бързо натискане пък е достатъчно, за да излезте от текущия активен акаунт.

Под клавиатурата е разположен доста голям тъчпад, който поддържа мултитъч жестове, включително десен клик с два пръста и drag & drop. Той не разполага с бутони. Кликовете се осъществяват с натиск в долната му половина.

Въпреки малкия размер на екрана

максималната поддържана резолюция на AC700-1099 е 1366 x 768 пиксела, която принципно е типична за лаптопи с подобен размер. Качеството му като цяло е средно – точно такова, каквото бихте очаквали от евтина мобилна машина. Аудиото от своя страна обаче е добро. Не забравяйте обаче, че това е малък компютър и говорителите не са кой знае колко мощни. Докато се намирате в близост до тях обаче, ще се насладите на качествен звук, допълнен от леки намеци за  бас.

Машината е тънка – почти 2.5 см. Разполага с по един USB от двете страни, както и с четец за карти, HDMI порт и жак за слушалки/микрофон. Това е – нито повече, нито-по-малко. Би било добре да има поне още 1-2 порта, както и алтернативен видео вход. Но уви, Acer са преценили, че няма нужда от тях. По този начин обаче хромбукът не може да се мерси с Windows нетбуците, предлагащи се на същата цена.

Може би най-важната характеристика на хромбукът обаче е неговата операционна система, наречена Chromium. Настройването й е бързо и лесно – осъществява се посредством поредица от менюта, сходна с тези, които потребителите на Android телефони са свикнали да виждат. На практика може да започнете работа с машината пет минути, след като сте я извадили от кутията. 

Първоначалните позитивни впечатления от Chromium обаче бързо изчезват

Да речем, че трябва да редактирате някакво изображение. Поради факта, че може да подкарвате единствено приложения в Chrome, трябва да извършите операцията през някой сайт или чрез плъгин апликация. Логично е да посетите Web Store на Google. Там обаче предложенията са доста оскъдни, а много от тях – работят бавно и са с оскъдни възможности.

Същото важи и за редактирането на документи. Макар и Google Docs да е приемлива като цяло програма, тя по-скоро може да бъде оприличена на Wordpad в Windows и не може да стъпи и на малкия пръст на софтуер от типа на OpenOffice, LibreOffice или Microsoft Office.

Chromium не разполага и с приложение за управление на вашите файлове. Определено драстична промяна за хората, свикнали да боравят с Windows. Файловете могат да бъдат записвани на харда през браузъра. Впоследствие се разглеждат чрез шорткът от клавиатурата. Това е. 

В системните настройки пък няма да откриете много възможности. Те са достъпни през менюто Settings, което се отваря през браузъра, но тук ще откриете шепа опции като системно време и достъпни Wi-Fi мрежи. Няма Device Settings меню, така че може само да се надявате, че джаджите, които включите в хромбук, ще заработят от първия път. Онлайн сигурността също е потресаващо слаба. Няма вградена защитна стена, нито пък антивирусна програма. Операционната система не ви съветва и какъв софтуер е добре да ползвате на нея. 

По отношение на производителност

AC700-1099 регистрира 1830 точки на бенчмарка Peacekeeper. Солиден резултат, безспорно (Sony Vaio Y постига 1804). И въпреки това – до известна степен той е разочароващ. Една лека браузър базирана операционна система би трябвало да изпревари Windows по производителност в пъти повече, когато ги сравняваме на системи с евтин хардуер. Изглежда обаче Chrome OS няма кой знае какво предимство пред Windows 7 Starter. Освен може би скоростта на зареждане – само за 7.3 секунди (за справка Sony Vaio Y се пуска за 37.95).

Какво излиза в крайна сметка? Операционната система на Google е интересен експеримент. Без съмнение обаче той е провал. Интернет гигантът обеща платформа, която е надеждна, евтина и относително бърза. Да, Chromium безспорно е стабилна. Но това е единственото й положително качество. Хромбуковете не са кой знае колко по-евтини от Windows-базираните машини, а операционната система не предоставя кой знае колко по-добра производителност. Единственото й по-специално качество е скоростта на зареждане.

Хардуерът на Acer е с една идея по-качествен 

Получавате машина с приличен екран и качествена клавиатура. Двуядреният Atom процесор обаче е значително по-приемлива алтернатива от едноядрения в тази машина. На пазара в момента се предлага 11.6-инчов нетбук с двуядрен AMD C-50  процесор и Windows 7 Home Premium за по-малко от 300 долара. При това отново на Acer. Трудно ми е да си представя кой и защо би избрал хромбукът пред подобна алтернатива.  

Вероятно през следващите година-две Google ще подобрят възможностите на своята операционна система. Дотогава обаче – стойте настрана от този експеримент.

 

Автор: Петър Йорданов