Chessmaster: Grandmaster Edition

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2007

Ако трябва да съм честен, открих магията на шаха преди няколко години. Не че като малък не играех често, но просто комплексната природа на шаха нещо ми беше убегнала. За сметка на това през последните няколко години откривам тръпката на тактиката и стратегията за доста предизвикателна и когато намеря време, изигравам някоя и друга партия.

В този ред на мисли: Господ трябва да благослови Ubisoft, че успяват да преведат класическата игра на езика на масите и успяват да зарибят много нови почитатели всяка година. Вече 11 поредни години те пускат нова версия на виртуалния си шах, наречен Chessmaster. Тази година той носи името Grandmaster Edition. Той е достъпен както за хардкор любителите на най-древната стратегическа игра, така и за новаците. Всеки бива оценен с рейтинг и в зависимост от уменията си може да се изправя срещу различни компютърно симулирани реални състезатели. Разбира се, ако ви липсват по-задълбочени знания за тактиките и стратегиите, Chessmaster Grandmaster Edition разполага и с огромна база данни с исторически партии, уроци и откривания, които могат да ви послужат като

първи крачки в тази област

В Chessmaster Grandmaster Edition имате възможност да избирате и между огромен набор от 2D и 3D дъски, като така преживяването на шаха придобива индивидуален оттенък, в зависимост от вашите собствени желания. Една от интересните новости тази година с включените миниигри, които могат да ви помогнат доста за усвояването на базови умения в тази област.

Както и в предишните версии, имате три основни варианта за избор – игра, обучение или забава. В частта за обучение имате академия, в която можете да вземете уроци лично от гросмайстора Джош Вайтзкин или да се научите да играете в по-атакуващ стил с Лари Кристиансен. Уроците са озвучени и визуализирани много добре и с тях определено можете да подобрите уменията, си ако имате желание. В обучителната част можете още да проследите ход по ход стотици класически партии, като Chessmaster-енджина автоматично ще анализира всеки ход и така ще можете да разберете защо даденият играч играе именно да действа така.

В частта за игра можете да избирате между тренировка, партии за рейтинг, мрежова партия, можете да участвате в почти всички известни турнири или просто може да си подредите произволни фигури по масата и да се упражнявате. Всички тези възможности дават едно голямо разнообразие, което превръща Chessmaster: Grandmaster Edition в на практика безкрайно занимание.

За по-малките или за тези, които искат просто да се позабавляват с шаха има специално отделна секция Fun. В нея можете да намерите 4-5 мини игри, задачи за намиране на конкретен изход от някоя партия или просто можете да поиграете с комикс герои (тази година е включена и дъска с Raving Rabbids).

Много важно е да спомена, че Chessmaster Grandmaster Edition тази година излиза за първи път и за Nintendo DS. Версията за тази платформа се разработва не от някой друг, а именно от

българското студио на Ubisoft

Като цяло, въпреки че серията на Ubi Chessmaster отнася известни критики от хардкор феновете на шаха (играещи Fritz и Rybka), според мен тя е адски сполучлива и е най-добрият виртуален шах, достъпен както за професионалистите, така и за начинаещите играчи.

Автор: Орлин Широв