Chessmaster 10th Edition

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 авг. 2004

Затормозващите ми години интензивно обучение, съчетани с няколкото месеца лятно отпускане, доведоха до ужасяващи съмнения в рационалното ми мислене и моментните стойности на милото ми IQ. 🙁 Е, за мое облекчение повечето от тези мрачни наблюдения бяха разсеяни и опровергани от една симпатична нова геймка, носеща името Chessmaster 10th Edition (десетото издание на една от най-добрите шахови симулации Chessmaster).

Древно-индийската връзка

В основната си част настоящата игра предлага класически шахови партии в стил “човек срещу комп”. Сложността, пред която може да се изправи наша милост, варира значително. Из първите нива противниците са доста тъпоумни и един блиц с минимално количество мисловни напъни може да доведе до победа. Ситуация от типа “белите с три царици и четири топа” е напълно възможна. За радост в по-следващите равнища на трудност враговете, управлявани от щайгата, стават далеч по-зловещи и тръпката от баталиите е напълно осезаема.

По отношение на изпълненията човек срещу човек Chessmaster 10th Edition предлага всичките класически възможности. На първо място опонентите могат да използват една и съща щайга, на второ  – могат да се включат през локалната мрежа, а на трето, биха могли да прибегнат до уеб услугите на разпространителя на играта Ubi Soft.

Друг по-интересен момент, прикрепен към главната част, е свързан с няколкото вмъкнати турнира. Партиите, които трябва да се изиграят в тях, варират по брой, има си и определено ниво на сложност. Като цяло за фон са добавени и кратки, често забавни предисторийки.

Характерният момент за всички продукти от този род през последните години, присъстващ и тук, е един изключително голям и приятен списък с шукаритети. Из трите диска на геймката се крият: огромна библиотека от изиграни срещи, задачки за решаване, речник и т.н. Повечето от наличните екстри вървят в комплект с много добри обяснения. Ако човек се зарови в тоновете шахматна информация, има пълните шансове да попие някоя и друга прилична идея от тази древна игра. Особено приятни в случая са тренировъчните партии. По същността си срещите напомнят сблъсъците в основния режим на играта, но ако закъса човек, може да поиска съвет от машината и да поразнищи моментното си състояние.

2D vs. 3D

Chessmaster предлага множество различни варианти на фигурки и дъски. Въпреки това всички те могат да се разделят в три отделни групи. Торба номер едно съдържа двуизмерни обекти с малко цветове и добра видимост. Вторият предоставен тип обединява голямо количество триизмерни, изчистени и леко бозави чудеса. Третата и най-хубава купчинка съдържа няколко анимирани комплекта фигури и дъски. Наличните в нея персонажи се млатят, подскачат и издават доста забавни звуци.

Шах и мат

Както може и да се очаква, Chessmaster 10th Edition е претъпкана с допълнения прекрасна шахова симулация. Най-голямото й плюсче е по-скоро не самото джиткане, а възможността за получаване на полезна информация и трупване на малко опит. Играта би била подходяща както за някой отявлен шахматист, така и за някой напълно начинаещ и незапознат индивид.

Автор: Сергей Ганчев