Chaos League

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Chaos League всъщност представлява нещо като американски футбол (по-известен на масите в Европа под формата на британското ръгби), но с една голяма специфична подробност. Отборите, които играят на полето, са съставени от орки, троли, огрета и подобни представители от фентъзи флората и фауната. Вашите играчи могат да използват не само груба сила, но и магия, за да отбележат точка. Отбелязвате точка като минете с някой от играчите, държащ топката, зад тъч даун линията на противниковия отбор.

Та така-а-а… Нека минем на детайлите. В играта имате няколко възможности – tutorial, single match, championship и multiplayer. Първото смятам, че е ясно какво представлява американският футбол, но все пак, преди да се впуснете в играта, минете през тренировката. Също така в това меню може да намерите полезни тактики и стратегии за някои от расите (ще кажа няколко думи за тях по-долу). Второто е ясно на повечето хора, които са играли спортни игри – избирате си опонент, отбор, с който да играете, и се впускате в мача. Тази част е препоръчителна, за да натрупате малко опит, преди да започнете Championship. Целта ви в шампионата е да „сглобите” отбор от една раса, като взимате предвид нейните предимства, недостатъци и паричните ви средства, и да се доберете до купата на Chaos League. В този вид на игра вие сте мениджър на отбора и като такъв може да купувате или продавате играчи дори и от други раси, тъй че да намалите слабостите на отбора си. Също така вашите играчи трупат опит и по този начин придобиват нови умения, които да ви помогнат. Това ви кара да ги пазите повече – ако някой „ръгбист” изяде достатъчно бой, може и да умре.

Расите

са 10 на брой – хора, немъртви, варвари, орки, гоблини, джуджета, горски елфи, тъмни елфи, преторианци и наемници. Както казах по-горе, те всички имат специфични качества. Например хората нямат никакви специалности и не държат особено на бой, но пък могат бързо да се нагаждат към стила на игра на опонента си. От друга страна, горските елфи са доста добри магове, но ако става въпрос да се опази топката чрез груба сила, то само един обикновен орк може да мине през целия им отбор.

Вашите играчи имат две основни статистики – health и breath. Ако здравето на ваш играч падне драстично, но не стигне до нула, то той е ранен и ще трябва да го изкарате от игра, ако не искате да го загубите завинаги. Втората статистика се използва за специални умения, магии или общи skill-ове като лекуване, приветстване на тълпата, правене на мъгла (противникът не вижда нищо в даден район), спринт и power move (увеличава статистиките на дадения играч за известен период от време).

Има и специални играчи – герои. Излишно е да споменавам, че те са истински зверове и могат да минат през двама или повече противникови защитници, без да им бъде отнета топката (обикновените същества могат да се преборят средно само с един противник).
Трябва да се обърне внимание на

Тълпата

Колкото повече я поздравявате с вашите играчи, толкова повече точки за използване на глобални магии ще трупате. Тези глобални заклинания са шест на брой – 3 защитни и три нападателни. Разделени са в три нива – по една защитна и една нападателна магия на ниво. Най-мощните са, разбира се, на третото ниво. Трябва да се каже, че ако публиката не е доволна от мача, започва да хвърля по вашия отбор развалени домати, бомби или дори цели канари, което, разбира се, не е никак приятно.

Мръсните номера също присъстват. Преди мач може да платите за допинг на вашите играчи (повишава им статистиките) или да проверите дали противникът не е направил същото. Ако искате, може да подкупите съдията, но ако той се окаже честен, ще ви обяви служебна загуба. Може да наемете група хулигани, които да замерят противниковия отбор с всевъзможни опасни за живота предмети. Също както е в “големия спорт”.

Общо взето това е доста приятна игра, особено ако искате да изпуснете малко напрежение след стресираща онлайн-партия по WarCraft.

Автор: Кирил Илиев