Championship Manager 99/00

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 мар. 2000

Футболен мениджър?! Няма такова животно. Поне досега в PC Mania не бяхме представяли подобна игра. На първо съм длъжен да кажа няколко общи приказки на тема

“Що е то футболен мениджър и има ли той почва у нас?”

Не си мислете, че футболните мениджъри са последната дупка на кавала в гейминдустрията и никой по света не ги играе. Точно обратното – списъкът с фенсайтовете на Championship Manager заема около пет екрана (можете собственоръчно да ги прегледате от бутона Web sites в играта).

Но какво точно представлява самата игра? Ако очаквате футболна симулация от рода на FIFA, то знайте, че не сте познали. Ама никак! Много по-вероятно е играта да се хареса на почитателите на походовите стратегии, отколкото на заклетите фифаджии. Но за да се справяте що-годе успешно, задължително ви трябва още нещо – детайлни познания в областта на футбола и то не само на тема Левски-ЦСКА, а на глобално световно равнище. Това ще ви е небходимо, тъй като играта ще ви постави под кожата на главния мениджър на който си поискате световен футболен тим и върху вас ще се стовари огромна тежест и отговорност, а единствено вашата компетентност ще определя бъдещето на нещастния отбор, който е изтеглил късата сламка.

Аз веднага ще си призная честно, че не съм чак такъв маниак на тема футбол и за да разуча играта, трябваше да прибегна до помощта на консултант, който ми помогна да я преборя (мерси, Косьо!). По същата причина ще ви помоля да ме извините, ако съм допуснал някоя дребна неточност в статията, все пак тя е писана от геймър, а не от Митко Чуков например.

Когато казах по-горе “мениджър на който си поискате световен футболен тим”, разбира се, имах предвид онази част от света, в която България за съжаление не фигурира – света на футболните държави (към който, с комерсиална цел, са прибавени и някои не чак толкова футболни). Можете да правите кариера в Аржентина, Белгия, Бразилия, Дания, Англия, Франция, Германия, Холандия, Италия, Япония, Норвегия, Португалия, Шотландия, Испания, Швеция и САЩ. Можете да започнете във всяко едно първенство на коя да е от тези 16 страни, та дори и в няколко първенства едновременно. Предвидени са и такива жалки екзотики като Конферентната дивизия на Англия, регионалните немски дивизии и т.н. (кога ли някой ще включи българската В група в подобна игра?). Има и възможност за мултиплейър, както в режим hot-seat, така и в мрежа.
Можете да започнете кариерата си както в гигантски тим от калибъра на Милан, Арсенал или Барселона, така и в някой третодивизионен клуб, за който със сигурност не сте чували досега. В началото на сезона Бордът на Директорите на вашия отбор ще ви представи очакванията си за предстоящата година и след това всичко е във ваши ръце – тренировки, стратегия по време на мачовете, заемане и трансфери на футболисти, издирване на млади звезди, както и на така нужния за всеки отбор помощен персонал – лекари, треньори, разузнавачи и т.н.

Играта е толкова комплексна, че просто свят ще ви се завие!

В началото ще изпаднете в черно отчаяние, изправяйки се срещу зловещата плетеница от бутони, иконки, менюта и подменюта. За да ги разучите всичките, ще ви трябват няколко дни и много, ама много солиден запас от търпение и нерви. “Откъде, по дяволите, се вижда колко пари имам?” и “Как, по дяволите, да си избера някого от хилядите възможни личности, без да им преглеждам показателите един по един?” са само два от въпросите, които лесно могат да ви накарат да треснете мишката в пода и да си пуснете за разтуха един Unreal Tournament (ще  откриете, че е бая трудно да се играе без мишка). Едва щом разберете как да се преборите с тези проблеми и пред вас ще изникнат два пъти повече нови (подобно на главите на хидрата от мита за Херкулес) и “по дяволите” вече ще ви се струва твърде слабо словосъчетание за ситуацията. Авторите направо са се престарали – в края на краищата не е реално един-единствен човек да се занимава с всичко това. А възможности за автоматизация просто не са предвидени – даже напротив, почитаемото ръководство на клуба само ще ви се пречка и ще се меси в решенията ви, а ако сте случили на по-нервен шеф (това също е показател, който е описан в статистиките му), ще изхвръкнете при първия по-сериозен гаф и ще трябва да си търсите работа в друг клуб.

Ролевите игри – ряпа да ядат пред Championship Manager!

За всеки играч има около четиридесет (!!!) различни показателя, които изобщо нямам намерение да описвам… Просто всичко, за което можете да си помислите, е там. За останалия персонал към отбора – асистент-менджър, доктор, треньор, председател на Борда и др. – още по десетина показатели. И всичко това са реални личности, а не измислени с някакъв генератор. Въобще като резултат се е получила най-голямата футболна база данни, която аз съм виждал.

Трябва да добавя, че освен вашето си първенство, паралелно вървят и всякакви други турнири и турнирчета – Купа на УЕФА, Купа на Шампионите, Европейска Суперкупа, турнир Интер-Тото… И още много – Олимпийски игри, световни и европейски първенства и квалификации, Копа Америка, турнир на Африканските нации и каквото можете да се сетите. Дори младежките национални отбори играят своите срещи. Ще попитате какво ви засяга вас това като клубен мениджър? Засяга ви и то много – представете си, че звездата на отбора ви е чужденец, който точно преди дербито внезапно бъде призован, за да вземе участие в младежкия национален отбор на страната си. А такива неочаквани събития се случват постоянно. Предварително уговорените дати за срещи се променят внезапно, за да бъдат излъчени по телевизията, звездите ви се контузват в най-критичните за отбора периоди, нервни рефери ви правят сечено и още, и още, и още… Ако ви писне – можете просто да си вземете отпуск и да оставите отбора на произвола на съдбата.

Цялата игра е правена под мотото “от всичко по много”, затова и статията минава под девиза “и още…”. Все пак май е време да приключвам, но не и преди да съм споменал за

българското присъствие в играта

Не можете да управлявате български клуб, но това съвсем не означава, че родината ни е забравена или пропусната – в енциклопедията, която си върви с играта, има доста текст за малка България, като американската ни одисея от 1994 е описана с големи подробности. Вашият герой също може да бъде българин, ако желаете. Данните за българските отбори са доста точни, макар и поостарели с една-две години (поне имената на играчите не са измислени). Като “големи клубове” от българска страна са включени Левски и Литекс (май не знаят, че той се нарича вече Ловеч), а като по-малки – Славия, Септември, Локо СФ, ЦСКА, Нефтохимик, Ботев и дори… Пирин (това само заради Михтарски, който е включен в състава на националния отбор). Всъщност участват общо 20 български отбора, като най-лесният начин да ги видите е да си уредите турне от приятелски срещи в България. Иначе можете свободно да купувате български играчи и ако имате късмет – дори да се срещнете с български отбор в някой от големите турнири. Дупе да ви е яко!

Автор: Боян Спасов