Championship Manager 2001/2002

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 ное. 2001

Цар Футбол. Така някои наричат най-популярния спорт в света. Те произнасят това име с искрящи очи и тръпнещи от страстен фанатизъм пръсти. Признавам си, през последните две-три години моята скромна личност реши да се посвети на други страсти и остави леко настрана запалянковските емоции. И въпреки това все още предпочитам някой напрегнат двубой от Шампионската лига пред ежедневната бирена разпивка с приятели. Освен това винаги мога да седна пред вярното си PC и да се позабавлявам с поредната игричка, посветена на футболната тематика… И ето, отново съм пред монитора, сгънал съм се на питанка и цъкам ли цъкам…

Новият Championship Manager 2001/2002 не е чак толкова нов, както между впрочем и миналогодишният. Всъщност става въпрос за актуализирани версии на появилата се преди около три години Championship Manager 3 с най-новите статистически данни на повечето значими футболни първенства. По отношение на графиката годинките си личат дори от самолет. Затова и всички фенове с нескрито нетърпение очакват Championship Manager 4, където и визията най-после ще има значение.

Засега обаче промените се изчерпват предимно с

обновената база данни за футболистите

и някои малки подобрения в геймплея. Иначе това е добре познатата на всички симулация, утвърдила се през последните няколко години. Веднага изниква логичният въпрос – е, добре, струва ли си тогава да си губя времето с поредния “mission pack”. Има ли смисъл да се пръскат пари именно за това заглавие, а не за задаващата се FIFA 2002? Еднозначно да. Усещането е съвсем различно, когато управлявате отборите с техните състави за актуалния сезон.

Нека с две думи да обясня и разясня целта на Championship Manager за тези, които и понятие си нямат от икономически симулации на тема футбол. Влизате в ролята на главен управител на отбор по ваш избор – дали ще играете с третодивизионен италиански клуб или ще се забавлявате с Манчестър Юнайтед е въпрос на личен вкус. След като сте избрали кой да вашият тим, започва наистина трудното. Предстои ви намиране на нови играчи, отстраняване на застаряващите, определяне на тактическата схема на отбора, намиране на изход от непредвидени ситуации като контузия на ключов защитник например, както и внимателно изучаване и проследяване на статистиките от целия сезон. Ако сте запален фен на “Еврофутбол”, още с първите минути ще се почувствате в свои води и няма да се отлепите от монитора до първите сутрешни слънчеви лъчи. Основното предимство на Championship Manager е неговият

невероятен, неподправено истински реализъм

На ваше разположение са статистически данни за над 50 хиляди футболисти, сортирани в общи категории като бързина, физическа подготовка, единоборства, издръжливост и т.н. Има и данни за професионалната кариера на всеки от тях. Както вече споменах, отборите са с актуалните си състави за настоящия сезон (например Зидан вече играе за Реал – Мадрид). Реализмът не се изразява само в автентичността на събраната информация, но и в статистически изчисленото до последен бит поведение на самите отбори.

В Championship Manager 2001/2002 са изменени сравнително малко неща в сравнение с миналогодишното издание. Подобренията са чисто функционални – можете да сравнявате показателите на двама играчи едновременно или да правите свои бележки в досиетата на футболистите. Освен това скаутите на вашия тим вече могат да правят подробен анализ и на прекия ви опонент. По този начин можете да съберете нужната информация относно най-добрия играч на противника или тактическата постройка на състава. Забавен е и вграденият редактор, който ви позволява редактиране на статистическите данни създаване на нови отбори, допълнителни играчи и т.н. Истинските фенове обаче отдавна ползват разпространения в интернет Tri Wasono, който върши същото нещо.

По отношение мачовете мога само да кажа, че се чувствах като пред радиоприемник, който излъчва пряко включване на репортерите от стадионите из страната “… и сега невероятен пас на Х към Y, който с блестящ плонж достигна топката и брилянтно я върна в игра обратно към Z… Z се засилва, шутира и пронизва вратата!

Гол, уважаеми радиослушатели

гол в 64-тата минута на мача!…”. Но уви, Championship Manager е неубедителен и като звукови ефекти (такива на практика почти няма), и като графика. Личи си, че парите на Eidos са отишли за създаването най-автентичната и най-истинска футболна база данни, правена за РС.
Играх Championship Manager 2001/2002 с невероятно удоволствие. На моменти отчаянието ми беше голямо, когато моят отбор губеше катастрофално. На моменти ликувах на глас, когато разбивах силен противник. И така, точно като в реалността, аз отново станах запалянко, за когото нищо друго нямаше значение. Дори в тролея се хванах, че най-невъзпитано се взирам във футболния ежедневник на съседа по седалка. За да видя последните новини и статистики, не друго…

Автор: Александър Бойчев