ChampionShip Manager 2000

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 23 дек. 2000

Hесполучливи игри са излизали винаги – безспорен факт в компютърната индустрия. Няма съмнение и че за някои фирми това е традиция. Фирми, които пускат лошо заглавие, не осъзнават глупостта му, след което издават втора, че и трета част. Едни от лидерите в тази област са “ненадминатите” в подобни начинания Eidos Interactive. Момчетата пуснаха Tomb Raider, пожънаха доза успехи и издадоха втора част. След това апетитната Лара Крофт започна да се явява пред мониторите ни всяка година по Коледа. Лично за мен тя вече е нещо като “Дързост и красота” или като “Докато свят светува”. Да, наистина Лара е дръзка, красива, неустоима и най-вероятно игрите от тази поредица ще излизат докато свят светува. И това се превръща в главната причина Tomb Raider да е РС “сапунена опера”.

Има и едно друго заглавие на Eidos от този тип. Това е Championship Manager (CM). Игра, излизала няколко пъти до сега, пожънала доза успехи и, за съжаление, вече изтъркана до краен предел…

“О, Господи и това ли доживяхме?!?”

Да, доживяхме го и още как! Излезе поредният Championship Manager, който е адски, невероятно, безумно и нечовешки скучен. След излизането на F.A. Premier League Manager 2001 (PLM) новият мениджър изглежда доста зле. В графично и звуково отношение играта като че ли е правена за 1997 година, ако не и за 1987-ма!

Предишните части отново имаха този недостатък, но просто до момента не бе предлагано нещо по-добро на пазара. Сега тези недостатъци лъсват още при стартирането на играта. Всеки, играл PLM, няма да изтрае повече от двайсет, максимум трийсет минути пред монитора. Друг голям проблем е загубата на време. Авторите са решили, че всеки, който обича мениджъри, е способен да прекара целия си ден пред екрана. Не, че не е така, но не обичам да губя времето си, чакайки и играта да започне. Зареждането на данните и пресмятането на разултатите е около два пъти по-дълго от времето, през което ще ви се наложи да изпълнявате задълженията си като мениджър. А те въобще не са много. Няма никаква възможност за каквато и да била намеса в извънклубни въпроси като строене на периферни сгради, преустройство на стадиона ви и определяне на цените на билетите. Не е включена и възможност за тренировки на играчите ви… Изобщо нищо!

Всичко, което PLM успя да постигне, въобще не е забелязано от авторите на това позорно продължение на Championship Manager. За графиката и звука вече казах – плачевни са. Единственият звук, който се набива в ушите ви, е адски гадно и неопределимо странно пърдене от колоните. Авторите все пак са решили да го разнообразят и по време на мач ще чувате разни неща от типа на “Ааа…!” или “Ооо…!”. Но тези звуци приличат повече на стонове от операционна в Пирогов, отколкото на възгласи от трибуните на стадиона. Единствената “графика” пък е сменящите се фонови картинки, които заемат 300 мегабайта от ценното ви пространство на харддиска. Ако ви устройва, гледайте ги, но със сигурност ще ви писнат на третата минута. Всички менюта са изографисани или по-скоро надраскани с един дразнещ окото мазен шрифт който според авторите бил “futuristic”. Е да, прави са, може би е бил такъв по време на раждането им, но веднага след това се е изтъркал и е станал абсолютно “retro”.

В играта има купища информация

Статистики, истории на състезателите, биографии и други подобни неща, които според мен са не само безмислени, а просто безумни! Това е причината играта да си прави swap-файл на диска ви с големина от около 200 мегабайта. За това не си и помисляйте да я инсталирате, ако нямате поне 1.2 гигабайта свободно място.

Няколко думи и за самия геймплей. Разполагате с 26 лиги и над 50 000 футболисти.

Ще можете да изберете една или няколко от лигите

и да станете мениджър на един или няколко отбора. Това може би е единственото преимущество на CM пред PLM. Въпреки това едва ли има някой, който ще съумее да се справи с управлението на пет отбора едновременно. След като изберете отбора, възможностите ви за действие са толкова малко, че и на най-пристрастените към този вид игри би им доскучало. Можете само да сменяте формацията на състава си, да купувате нови играчи и да продавте стари. И май вариантите се изчерпват до тук. Разбира се, ще можете да правите още едно-две неща, но като че ли тези двете са най-основните. Друго, с което можете да се занимавате през времето, докато зарежда играта, е да четете фермани. Не е нужно дори да си ги купувате, те ви се дават с играта! Тонове, литри, километри или както искате го наречете от излишна информация.

Най-смешното е, че футболистите не са с по 4-5 показателя, както е редно да бъде. Всеки от тях има по цели трийсетина личностни характеристики и то абсолютно безсмислени. Примерно кой се интересува от

личната хигиена на Клуиверт…???

Или това, че Ривалдо често закъснявал за срещи с мадами? Готино е, че може да давате прякори на играчите. Да наредите например играчите Vratarhinjo, Zashtitinjo и Napadinjo в някой испански клуб. Като цяло този мениджър вероятно би бил интересен само на някои футболни фанатици.
По-точно той ще им бъде полезен, защото в него четенето преобладава над геймплея. Докато играете, в един момент започвате да се чувствате като читател на енциклопедия Британика. Удоволствието изцяло е заменено с доста скучно изучаване на статистики, истории, биографии, класации и факти. Авторите определено са се престарали в това отношение и с този мениджър правят една огромна крачка назад.
Единствената разлика между този разводнен продукт и предшествениците му е обилната информация. Много нова и понякога напълно безполезна. И понеже вече започнах да говоря твърде много за данни и информации, смятам да спра дотук. Това бледо подобие на игра може да претендира, че е нещо като енциклопедия, но не и че е футболен мениджър за широката публика.

Според мен играта е под всякаква критика, въпреки че според някои е шедьовър. Тези хора или са пили нещо недотам здравословно или пък “чавка им е изпила мозъците”, както казва българският народ. Всеки, който е играл на друг мениджър, освен на предишните от тази серия, веднага разбира що за стока е творението на Eidos. Това нещо, този футболен буквар, би се харесал само на някой треньор, който проучва противника, или на студент във ВИФ, решил да отдаде живота си на книгите и учебниците по практическа интерпретация на играта с топка.

Автор: Орлин Широв