Champion Dreams: First to Ride

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 сеп. 2006

През досегашния ми „многолетен” досег с компютри и игрици за тях (да се чете: Ех, Дигер, Дигер, къде са ми дискетите, та да те заиграя) съм попадал на ужасно малко заглавия, които имат изключително рязко определена целева аудитория. Дори и най-вманиачените и подробни самолетни геймки или симулатори на влак са имали поне една идея масовост, скрита в настройките. Поради това настоящата игра Champion Dreams: First to Ride, на която имах удоволствието да попадна, ме впечатли най-искрено. Зад името на настоящото чудо се крие не нещо друго, а приключенията на една девойка… в училище по конна езда… Мда…

В играта отсъстват розови облачета или изобилие от понита, наречени Скокльо, но въпреки това, само след около десетина минути запознаване с включените менюта и филмчета, ще се убедите, че това произведение би допаднало и най-вероятно е насочено към аудитория от подрастващи представители на нежния пол.

Романтика и Кукли Барби

Действието на играта си има всичко, за да предизвика някой романтичен и завеян помисъл. Началото е директно и брутално копиране на Хари Потър. Главната героиня е избрана да учи в престижно училище по езда, което е издигнато под формата на задимен замък, набоден по средата на леко хълмиста местност, до която се стига с парен локомотив. Визията на всички тези детайли е почти тотално копие на някои от елементите от филмите по книгите на Роулинг.

Като допълнение към този грандиозен фон Champion Dreams бъка от наистина подобаващи персонажи. Съществата от мъжки и женски пол, които се разхождат из действието, приличат на лица, извадени от някоя силно изопачена реклама на известна марка цигари. Излъскани, леко загорели от слънцето и пластмасово сексапилни. Ако играта попадне в ръцете на някой малко по-възрастен индивид, външният вид на персонажите може да му се стори определено извратен. За радост подобен ефект трае кратко поради простата причина, че репликите и държанието на пъплещите по монитора човечета е приятно инфантилно и определено направено с цел да забавлява малки момиченца.

За капак в геймката присъстват и порядъчно лигави детайли тип дневник, магазини (онлайн), в който наша милост може да купува нови дрешки, с които да се разкрасява по всякакъв възможен начин и т.н.

Геймплей

Самото джиткане и прогрес в играта опира до поредица от малки задачки, които се поставят пред нашата героиня. Някои от събитията се появяват изневиделица, докато други са строго планирани. Тактическите изпълнения в геймката опират до това, че на играча се дава свобода по отношение на подреждането на личния график, по който се развива действието. Всеки ден от училищния живот на девойката има определен брой задачки, които трябва да се изберат и подредят предварително. Дейностите са най-разнообразни и започват от почистване на подопечния кон и конюшня, минават през тренировки по езда, почивка и още няколко определени щуротии. В случая правилният ред и дисциплина могат да окажат благотворно влияние върху „професионалното” издигане на ездаческия талант, щастието на любимия кон и всеобщия прогрес в играта.

Цветя, жребци и музика

Графиката и звукът могат да минат към средната класа. Ефектите и човечетата са леко неестествени, менютата изобилстват от цветенца, някои детайли са като от приказка, а конете на  моменти имат определено наконтен вид. С други думи всичко оставя леко сладникаво усещане, но до степен, която би била понесена и от възможно най-комплексирания техно-мачо-„аз никога не нося розово” индивид.

Контролът над коня и дейностите, които се извършват, е средна хубост. Повечето елементи са лесно изпълними и опират до няколко клавиша по клавиатурата или реене с курсора на мишката. Единственият леко объркващ и недомислен детайл в цялото чудо е сърфирането из предложените менюта. От една страна човек остава с впечатлението, че авторите са се опитали да опростят този детайл, но от друга крайният резултат е определено объркващ и изисква повече концентрация и мисловен напън от приемливия минимум.

Финал

Champion Dreams: First to Ride е игра, предназначена за специфична аудитория. Въпреки сравнително приятния си вид и действие хомосапиенсите, на които би допаднала най-много, имат чифт Х хромозоми и се намират в големи количества из началните училища.

Ако имате невръстна братовчедка, сестра, дъщеря или внучка, която знае как се пуска компютър (и поне веднъж е изтривала безвъзвратно някой важен файл), открийте геймката и се опитайте да й я пробутате. Да си призная, не разбирам много, но имам дълбокото подозрение, че играта ще попадне в правилните ръце и ще бъде превъртяна или поне удостоена с небивал интерес.

Автор: Стефан Хаджиев