Catwoman

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 сеп. 2004

В разгара на лятото настъпи времето на супергероите. Казвам това по повод появата на филмите Spiderman 2 и Catwoman. Не ми е ясно защо продуцентите са решили, че имаме нужда от комиксови притчи за доброто и лошото точно през големите жеги, но това е тема на друг разговор. Премиерите на въпросните киноленти бяха подобаващо шумно отразени от медиите навсякъде по света. Както знаете, рекламата е много важна. И сега идва най-интересното. Едновременно с излизането на филмите по кината, на пазара се появиха и техни геймблизнаци. И човек започва да се пита дали вече игрите трайно не са се превърнали в част от рекламната кампания и мърчандайзинга на блокбъстърите. В тази статия ще ви разкажа за Catwoman-играта, за да можете да си отговорите сами на този въпрос.

Новото отроче на EA Games следва напълно еднакъв сюжет с филма. С две думи: дава ви се възможност, освен да изгледате кинопродукцията, и да я изиграете. Тоест идеята е: една история – двойно забавление. Доколко са успели да се справят със задачата гигантите от Warner Bros. и Electronic Arts ще споделя с вас чак в края на това ревю. Навсякъде в играта услужливо ви се напомня, за да не забравите, кой всъщност играе главната роля на големия екран. А това е носителката на Оскар, съблазнителната шоколадова гърла Холи Бери. Дизайнерите са се постарали основният персонаж, с който ще се впуснете в приключенията, достатъчно ясно да прилича на актрисата. И да не ви се вярва, това е факт: Жената Котка е чернокожа. Разбира се, доколкото може да се види от латексовия й костюм. В това няма нищо лошо, да не ставаме расисти, но все пак е малко странно, нали? Но не може да се отрече, че ще имате удоволствието да командвате една от най-сексапилните героини. И понеже Catwoman е екшън от “трето лице”, през цялото време ще се наслаждавате на гъвкавото й тяло.  

Комиксов сюжет

Сега е време да ви осветля относно основната линия на интригата, върху която се градят както киноверсията, така и геймизданието на комикса. Действието проследява необикновения живот на скромната и затворена в себе си Patience Philips. Тя е плах графичен дизайнер в рекламния отдел на огромна международна козметична компания. Основната й задача в Hedare Beauty се състои в подходящото представяне на нов революционен продукт против остаряване.

Именно в този момент скучният й живот бива напълно разрушен от едно случайно събитие. Веднъж след работа тя ненадейно научава ужасната тайна на своята работодател. Всичко се свежда до обстоятелството, че в новото козметично чудо се използва биоактивна бактерия, която наистина има невероятен ефект, но за съжаление с краткотрайно действие. Скоро след започването на употребата му човек започва бързо да дегенерира. Какво ли биха казали от Комисията за защита на потребителите. 😉 Госпожица Patience обаче има лошия късмет да бъде надушена от началството си, което изпраща по следите й своя личен бодигард Армандо. Въпросният главорез успява да удави нашето момиче в една тръба в лабораторията…

Тук свършва историята на стеснителната Patience Philips. Тя умира безславно, изхвърлена сред градските боклуци. В този коварен за нея момент съдбата й протяга ръка по доста необичаен начин. Изключително рядка порода египетска котка успява по тайнствен начин да я съживи. Не стига това, но когато главната героиня се съвзема от шока, тя установява, че от своята благодетелка е получила не само нов живот, но и специални способности. Провидението я дарява с котешки умения и тя се превръща в Жената Котка. Това е нощно същество, което със специфична грациозност безмълвно броди по покривите на града, криейки се в нощния мрак.

От този момент двойнствена природа тласка нашата героиня да поеме по тънката линия, разделяща доброто и злото. На ръба на закона нейната съдба се преплита с тази на младия инспектор от полицията Tom Lone. Тук ще вмъкна едно малко отклонение, че в ролята му ще видим изгряващата звезда Бенджамин Брад. Двамата млади определено се харесват, но, както е типично за комиксите, животът е несправедлив и не им дава шанс да се съберат. Нека не забравяме, че шоколадовата пъргавелка е заподозряна в извършването на няколко тежки криминални престъпления, а служебният дълг на момчето в униформа му повелява да я преследва до дупка. Това обаче не им пречи на всяко ниво, докато се гонят, да си разменят палави реплики.

Точно на този етап от историята геймърите ще трябва да вземат нещата в свои ръце и да помогнат на главната героиня да спре лошите и да намери отговор на мистерията около своята смърт и ненадейно възкръсване. В общи линии това е сюжетът. Оттук нататък от вашите умения зависи как ще се развие действието.

Спъната динамика

Създателите на Catwoman от EA Games са имали огромното желание да създадат една динамична игра, в която всичко се случва на бързи обороти. За съжаление поне в първите няколко нива това не става. Според мен разработчиците малко са надценили уменията дори на най-печените геймъри. В началните мисии човек основно е зает да се бори със свръхестествените способности на сексапилната мацка и няма никаква възможност да вкуси от напрежението на играта. Не мога да спестя голямото си разочарование от факта, че това е поредното заглавие, чието управление може да се определи като едно малко недоразумение. Естествено, причината е една и съща. Catwoman излезе на пазара едновременно за PC и за всички съвременни конзоли. Както винаги, когато даден продукт се разработва от един екип едновременно за всички платформи, видеоигрите оказват своето пагубно влияние върху навигацията на главния персонаж в PC версията. Предполагам това е причината в играта да не се използва мишката, а да се разчита само на клавиатурата, което за мен определено е сериозен минус. Разбира се, с достатъчно тренировки тази глупост е лесно преодолима, но в началото тайно си мечтаех да бях мутирал след Чернобил и да разполагах с трета ръчица.

След като добре усвоите бутоните за управление, наистина ще имате удоволствието да се насладите на зашеметяващия на моменти динамизъм на играта. Ще се придвижвате с невероятна скорост по покривите на нощния град, а битките ще са като показно на Брус Лий. С две думи: вие ще сте господарите на улицата. Именно от тук започва истинското приключение, наречено Catwoman.

Свръхестествени способности

Естествено, в началото на геймката Жената Котка няма да притежава пълния набор от умения. Ще трябва да си ги спечелите. Това става много лесно. В началото на всяка мисия има брифинг, където ви уведомяват колко котешки движения и трикове трябва да направите. Те са няколко вида. За всяко добро изпълнение получавате определен брой точки, а с тях може да си купувате ъпгрейди.

Номерата, за които ви се дават бонуси, са четири. Първият е alley cat. Просто трябва да се движите с висока скорост. Следващият е scaredy cat. За да го прибавите към колекцията си, трябва да си поиграете на котка и мишка с враговете, докато те побягнат ужасени. Повярвайте ми, на опонентите ви не им трябва много, за да си изкарат ангелите. Няколко ритника от различни посоки са достатъчни. Третият трик е типично женски. При него вместо да спуквате от бой лошите, просто ще ги съблазнявате и дразните. Името му е красноречиво – pussy cat. Последният номер е най-брутален – wild cat. Той се състои в трошенето на заобикалящите ви предмети с телата на вашите неприятели. Тук е необходима малка подготовка. Трябва с няколко премерени удара да нагласите лошия точно пред някоя витрина или купчина кашони, след което с точен ритник да го пратите в правилната посока.

Околната среда е приятно интерактивна. Може да чупите, каквото се сетите. Освен на акробатичните си умения главната героиня се доверява единствено на своя верен камшик. Това е мултифункционален инструмент. Той служи не само като оръжие, но и като помощно средство тип “Индиана Джоунс”, когато се катерите по сградите. Точките, за които може да се захване, мъждукат със специална светлина, така че няма как да ги сбъркате. Просто удряте с камшика към някоя от тях и може да си висите на воля.

Когато овладеете достатъчно добре тези трикове и понатрупате бонуси, идва

време за ъпгрейдване

Подобренията са общо девет на брой. Двата най-достъпни и евтини трика са свързани отново с вездесъщия камшик. Когато ги придобиете, с негова помощ ще можете да отнемате оръжието на враговете си от разстояние, както и да придърпвате лошите в задушаваща хватка. Следват два нови удара. Първият от тях е скок от много голяма дистанция право върху опонента. Другият е ритник, чрез който врагът ви полита във въздуха, а после губи съзнание. Идва ред на един много интересен ъпгрейд. Става дума за domination mode. Мисля че името говори само за себе си. За кратко време ставате изключително бързи, а тупалките ви – няколко пъти по-силни и болезнени. Шестото подобрение, което може да си купите, е уникално. С него ще подушвате страха на лошите. Седмото се нарича pose. То е най-красивото. Определено е приятно да се гледа сладострастно извиващото се тяло на Жената Котка, облечено в тесен костюм. След такова представление опонентите ви изпадат в унес, а вие просто ги обезвреждате. Осмият ъпгрейд ви дава възможността злобно да се подигравате на жертвите си, преди да ги разбиете от бой. Неговото име е taunt. Той е много ценен, когато прилагате pussy cat, защото увеличава доста точките. Последното умение, с което може да се сдобиете, е advance cat sense. Благодарение на това подобрение ще усещате враговете си дори през стените.

Има и още две много важни котешки умения. Първото е неоценим помощник, когато трябва да се ориентирате накъде да поемете. Това е всеизвестната котешка интуиция. Тя изпълнява ролята на карта. Чрез проблясъци ви се показва вярната посока. Другата специална способност е не по-малко ценна. Тя ви спасява, когато сте под обстрел. С помощта на котешката си пъргавина ще можете да избягвате куршумите. С това мисля, че изброих всички свръхестествени качества, с чиято помощ ще побеждавате лошите.

Нива от филма

Геймплеят на играта ще ви преведе през малко повече от десет нива, разположени на шест различни карти. В това число влизат бижутерският магазин, фабриката и къщата на Hedare и др. Всички мисии ще се развиват през нощта на фона на окъпания в лунна светлина градски пейзаж. Въпреки неголемите си системни изисквания, играта предлага много добра графика, която определено гали окото. Светът, видян чрез котешките ви сетива, ще се състои предимно от стени и огради, по които ще се катерите. Ще се нагледате на сиво и кафеникаво, което понякога си е малко депресиращо, но няма как. Всички места в геймката са взети директно от филма. Същото важи и за главните злодеи. Става дума най-вече за тримата основни босове, с които ще се сборите. Това са бодигардът Армандо, главният главорез Уесли и разбира се, Laurel Hedare – красивото лице на престъпността.

Дойде време и за финал. С чиста съвест мога да кажа, че Electronic Arts са си свършили работата добре. Направили са една динамична и зарибяваща игра, която ми донесе истинско удоволствие. Препоръчвам я на всеки истински фен на екшън-адвенчър жанра.

Автор: Димитър Трифонов – Димо