Carnivores – Ice Age

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 мар. 2001

Ако сте болни и трябва да лежите на легло, ако стените на къщата ви са окичени с рога и одрана дивечова козина, ако имате компютър, ако от малки обичате да стреляте с ловната пушка на дядо, чакането ви е към своя край. Най-сетне се появи един приличен 3D-шутър, посветен на вашата страст. Отдайте се на повика на дивото – инсталирайте си Carnivores – Ice Age…

Историята на играта е следната –

главният герой е ловец

който препуска от полянка на полянка, въоръжен по последна мода. Земята, по която тичате е, застлана със сняг и се намира някъде в далечното минало, някъде в ледниковата епоха… Целта на нашия човек е да избие колкото се може повече праисторически бозайници. За всяка поразена цел той получава точки. С тях може да купува нови оръжия и да се изправя пред все по-големи предизвикателства.

Като цяло играта не страда от липса на реализъм. Мунициите са сравнително малко. Трябва страшно да се внимава с какво и къде се стреляте. Ако човек се научи да използва правилно инвентара си и схване основната разлика между оръжията, ще си спести доста време и неприятности. Изстрелите от пистолета могат да подплашат някое от по-дребните тревопасни и да привлекат някой от хищниците.
Изключително важно е ловецът непрекъснато да си пази гърба.
Миризмите, които се носят наляво и надясно, не могат да бъдат усетени от играча, но са един от основните ориентири за животните. Терените са насечени и могат да осигурят добро укритие – както за противника, така и за играча. Единственият им недостатък е, че са доста еднообразни и сравнително малки.

Арсеналът, който се предлага в Carnivores – Ice Age не блести с нищо: пистолет, обикновена пушка, двуцевка, арбалет, карабина и снайпер. Малки глезотийки от рода на ножове и моторни резачки не са предвидени. Поне има доста допълнителни екстри, като маскировъчен костюм, заличител на миризми, радио, допълнителни пълнители и т.н.

Графиката на това чудо не е нищо особено. Не се и надявайте да видите разхвърчащ се във всички посоки мечи мозък.

Детайлите ги няма никакви

Животните се движат доста сковано. При това контактът им със земната повърхност почти липсва. Цветовете са доста потискащи – преобладават сивото, кафявото и бялото. Сякаш в света, където ловувате, цари вечната пролетна киша. Единствените по-свежи неща са околните борове.

Звуците в играта са далеч от спецефектите на повечето нейни 3D-роднини. Не очаквайте злоради реплики от рода на: “ей, как му пръснах тиквата на тоз’ мамут”. Единствените звуци, които героят може да издаде, са доста несвързани предсмъртни подхърквания. На фона на това животните са доста по-шумни. Можете дори и да ги чуете да изръмжат два-три пъти, преди да ги расфасовате с мощното си ловно приспособление…

Вижте, харесвам добрите стари триизмерни екшъни, но в тази игра има нещо, което ме кара да потръпвам в тих ужас. Едно е да се стрелям с лигави извънземни из коридорите на порутена космическа станция. Съвсем друго е да гоня мамути с двуцевка. Дните на големите бели ловци са отдавна отминали, а и не мисля, че би ми доставило удоволствие да си закача главата на лос над телевизора в хола. Аман от тези ловни симулатори.

Автор: Сергей Ганчев