Call Of Duty United Offensive

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Със сигурност всеки познавач на 3D-екшъните вече потрива доволно ръце. И има защо. Заглавието, спечелило приза “Игра на годината” за 2003, получи дългоочакваното си продължение. Официалният експанжън на Call of Duty, озаглавен United Offensive, вече е в ръцете ни. “Обединената офанзива” отново ще ви отведе по фронтовете на Втората световна война, където ще изпитате суровата реалност на този глобален конфликт. Продължението носи няколко много приятни изненади за любителите на шутъри от “първо лице”, посветени на военна тематика.

Куп новости

Култовият експанжън идва с куп новости от всякакво естество. Ще започна с факта, че издателите от Activision са поверили работата върху продължението на ново геймстудио – Gray Matter Interactive. Тези дизайнери добиха известност под друго име – Xatrix. В техния каталог попадат заглавия като Return to Castle Wolfenstein, Kingpin, Cyberia и други. Това блестящо родословие изглежда е убедило гигантите от Activision в потенциала на новия проект. И така той се появява с 13 напълно нови сингълплейър мисии, 11 мултиплейър карти, допълнителни оръжия, разширени възможности на героя, изцяло преработени атмосферни, пиротехнически ефекти и… със сигурност ще пропусна нещо.

Отново три сценария

Както в оригиналния Call of Duty, United Offensive е разделена на три основни кампании. Във всяка от тях ще имате възможността отново да погледнете ужасите на войната през очите на американски, британски и руски войник. Изключително много ме впечатли точното придържане към историческата достоверност. Ето защо между отделните части има тотални разлики в стратегическо и тактическо отношение. Например британската кампания се състои предимно от стелт мисии, в които извършвате диверсии в тила на врага. Американската е ориентирана към отбранителни сражения, в които трябва да удържите фашистите до идването на подкрепления, а Руската почти изцяло е нападателна.

Сега ще се спра по-изчерпателно на всяка една от тях.

Чевръстият янки

Започвате играта като сержант Райли от 101-ва въздушнопреносима дивизия. Действието се развива през зимата на 1944 година. На вашите плещи ще падне задачата да спрете настъплението на германците през Ардените.

Първата битка, в която ще участвате се води в гора в близост до Бастон. Още със старта на нивото невероятният динамизъм на сраженията ще ви спре дъха. Изкуственият интелект и способностите на вашите опоненти са подобрени чувствително. Вече немският войник е станал много по-трудна мишена. Ще се изненадате как враговете прекрасно използват естествените прикрития на бойното поле. Когато откриете огън по тях, веднага се хвърлят на земята или правят кълбо встрани, без да ви дадат втори шанс за точен изстрел. За стрелбата им само ще кажа, че всяко надзъртане извън окопа или зад ъгъла за повече от 4 секунди се наказва с headshot.

След като достатъчно похвалих нацистите, нека се върна към историята на сержант Райли. Главното, което ще ви се налага да правите по време на американската кампания, е да удържате ключови позиции като кръстопътища или замъци до идването на подкрепления под формата на танкове или авиация. Също така ще имате честта да отвоювате няколко града като – Бастон, Фо и Новил.

Тази част от играта предлага най-разнообразния геймплей. Задачите ви ще се сменят през няколко минути като няма да имате и миг спокойствие. Непрекъснато ще трябва да сменяте позицията си от левия на десния фланг и обратно според необходимостта. Постоянното движение създава неповторимо усещане за реализъм. При тези маневри ще трябва да запушвате пробойните в защитната линия на вашите войски, обикновено предизвикани от танкове или снайперисти.

В тези моменти ще се насладите на новите попълнения в арсенала ви. Става дума за базуката и най-вече за леката картечница Browning. Ще се сблъскате и с немския й еквивалент MG 34 или MG 43. Единственото неудобство на тези оръжия е, че за да откриете огън с тях, трябва да ги разпънете, което става сравнително бавно. Но след като веднъж заемете позиция, настава истинска касапница. Приятна добавка е и полуавтоматичната германска карабина Gewehr 43, но лично аз предпочитам американската M1 Garand.

Не мога да не спомена също така какъв шок беше за мен първият ми сблъсък с фашист, снабден с огнехвъргачка. Той просто изпепели цялото отделение заедно с мен за секунди. Затова един съвет: застрелвайте ги веднага. Изтребвайте ги до крак.

Британска предпазливост

След като отблъснете нацистите под американски флаг, започва британската кампания. Нейният старт е най-впечатляващ. Ще се озовете на борда на бомбардировач B-17, приемайки самоличността на сержант Дойл. Вашият пост на самолета е в някое от картечните гнезда. Докато летите над Ламанша, ще можете да се насладите на една от най-прекрасните гледки, които съм виждал в подобна игра – огромна ескадрила от “Летящи крепости” на фона на феноменално красиви облаци. А когато стигнете сушата, под вас започват да се нижат нивя и горички. Мащабът и реалистичността са зашеметяващи.

Но тази идилия не продължава дълго. Целта на вашата мисия е индустриална зона, близо до Ротердам. С нейното приближаване започват и проблемите ви. Първо ще ви гърми зенитна артилерия, а след нея се появяват “Щуките”. Тогава всичко ще зависи от вашите умения с картечницата. Не мога да ви опиша напрежението и възторга, които изпитвах, докато участвах в тази въздушна битка. Пикиращи изтребители, горящи бомбардировачи, грохот и тътен – зрелището е страхотно. Аз лично успях да сваля 19 броя ME 109.

След като пуснете бомбите си над завода, се случва най-лошото – свалят ви. За щастие имате парашут и успявате се приземите безпроблемно в клоните на едно дърво. Там ви намира майор Инграм. Заедно с него и холандските партизани ще извършите поредица от мащабни подривни акции, сред които особено добре се откроява взривяването на голям влаков мост. Следващата ви мисия под британски пагони е в навечерието на десанта в Сицилия. Задачата на вашия отряд е да обезвредите бреговата артилерия и да овладеете морския фар. Както и в Холандия, тук отново най-важната ви тактика ще бъде невидимото и безшумно придвижване. За целта ще имате на въоръжение Sten със заглушител. Ако искате да минете нивото, ще трябва да се научите да използвате за прикритие всичко от заобикалящата ви среда. Въпреки стелт характера на мисията, тя завършва с две запомнящи се битки. В първата се возите в коша на мотор, докато бягате от форта, а по пътя изтребвате яко фашисти. Второто сражение е морско. Докато се изнизвате от острова на борда на военен катер, ще се стреляте с преследващите ви немски моторници. Естествено се измъквате на косъм…

Руски героизъм

Руската кампания определено е най-драматичната. Тук вие сте просто редник Юри, един от хилядите новобранци, стоварени от влаковете на самото бойно поле. Първите ви сражения ще са в окопите близо до село Понири. Под командването на сержант Антонов непрекъснато ще трябва да сменяте фланговете, за да удържите натиска на немската армия. За разлика от предишните две офанзиви, където обикновено престрелките се водят от известна дистанция, тук ще се насладите на предизвикателството да участвате в ожесточен близък бой, а на моменти – и в ръкопашен. Имате шанс да се проявите и като герой, но трябва да взривите с “лепкави бомби” приближаващите танкове Elephant.

След като отблъснете фашистите, идва ред на едно специално ниво. Става дума за прословутото танково сражение при Курск. В тази велика битка ще се включите на борда на руска верижна машина. Заедно с батальона си ще трябва да нанесете непоправими загуби на немската бронетехника. Със сигурност ще останете доволни от интензивните танкови сражения. Понякога ще сте заобиколен от вражески машини и само бързите ви реакции и помощта на другарите ви ще ви спасяват. Трябва много внимателно да преценявате траекторията на движещите се панцери, защото често няма да имате възможност за втори изстрел.

След разгрома на нацистките дивизии при Курск ви очаква една почетна мисия – освобождаването на град Харков. Това ниво е изпъстрено с класически улични битки. Докато прочиствате кварталите, непрекъснато ще се сблъсквате със замаскирани оръдия и картечници. Тук геймплеят изисква от вас едновременно да си отваряте очите на четири и да не изоставате от напредващите танкове. Ако оставите машините без поддръжка, те стават лесна плячка за немските базукари. Ето защо трябва да имате много точен мерник,  за да се придвижвате с нужното темпо.

Обогатен мултиплейър

Последното допълнение към United Offensive са 11 нови мултиплейър карти. Освен разнообразен терен, те предлагат и три варианта на игра, които не присъстват в оригиналния Call of Duty. Това са Domination, Base assault и Capture the Flag. При първия трябва да контролирате 5 или 6 ключови зони на картата, за да победите. При следващия режим на игра, за да спечелите, се налага да взривите вражеската база. Третият е познат на всички ни – за да превземете някое знаме, трябва да го върнете в собственото си укрепление. Мрежовата игра дава възможност да се организират само танкови, както и смесени сражения.

За финал ще наблегна само, че тази геймка е задължителна за всеки. United Offensive е отлична комбинация между достойнствата на Battlefield 1942 и оригиналния Call of Duty. Удоволствието е гарантирано.

Автор: Димитър Трифонов