Call of Duty 3

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Call of Duty 2 завинаги ще остане в личния ми списък с много специални игри. Човек рядко попада на нещо полирано до такава степен на съвършенство и носещо такова невероятно усещане. Признавам, че именно възхищението ми от Call of Duty 2 ми попречи да събера кураж и поне да опитам COD2: Big Red One, било то за PS2 или Xbox. Просто не ми се вярваше, че тези две позастаряващи конзоли ще имат мускулите да предадат подобен комплексен геймплей и атмосфера. А никак не ми се играеше Call of Duty Light… Оказа се, че съм грешил. 

Междувременно се появи Call of Duty 3 за Xbox, отново дело на авторите на Big Red – Treyarch. Самият факт, че поредицата е поверена на нов дивелъпър, ми се струваше най-малкото сериозна несправедливост, след като Infinity Ward на практика пренаписаха правилата на жанра с първия Call of Duty. Още една причина да съм предубеден на COD 3. Играта обаче ме сграбчи още от първите няколко минути, точно както на времето това бе сторила Call of Duty 2.

За разлика от предишните издания, действието на Call of Duty 3 е концентрирано само в една точка от хронологията на Втората световна война – офанзивата при Нормандия. Играта предлага общо 14 хронологично подредени мисии, разхвърляни в рамките на общо 88 дни, като всичко приключва с освобождаването на Париж от войските на Съюзниците. В духа на предишните заглавия с тази марка, играещият отново поема ролята на няколко различни войника съответно от американските, английските, канадските и… полските военни части! Почти завидях на полските геймъри за шанса да изживеят подобен епичен сблъсък през очите на свой сънародник.

Принципно геймплеят е запазен непроменен от второто издание на поредицата. Отново ще използвате познатите две степени на прицелване, здравето ви отново ще се възстановява просто като се прикриете за известно време на безопасно място и прочее, и прочее. Сред по-сериозните нововъведения трябва да спомена първо въведените мини-игри, при които от вас се изисква да натискате комбинация от бутони в правилния момент. Звучи изтъркано и леко неуместно за подобен тип игра, но това е само на първо четене. След мисия-две мини предизвикателствата бързо се превръщат в неделима част от геймплея, като определено внасят и нужната доза свежест и разнообразие.

Графиката на Xbox версията на Call of Duty 3 е ни повече, ни по-малко изумителна, особено по стандартите на един близо шест годишен хардуер. PlayStation2 също се справя чудесно с нелеката задача, макар че аз лично ви препоръчвам Xbox версията.

Дори да ви се гади към днешна дата от игри, посветени на Втората световна война, Call of Duty 3 е заглавие, което не трябва да бъде пренебрегвано. Всичко в това издание е наистина на галактическо ниво, като продукцията е поръсена обилно и с убийствена доза достоверност и реализъм. Никога преди конзолен фърст пърсън шуутър не е изглеждал по-добре и не се е играел по-добре. А аз дори не съм опитвал още Xbox 360 версията…

Автор: Ивелин Иванов