Cabela’s 4X4 Off Road Adventure III

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В Америка пък и вече в други страни един от най-скъпите и забавни спортове е тъй нареченият Off-Road. Това е нещо като състезание с джипове в пресечена местност. В него участват хора, които могат да си позволят поправката на МПС-то, с което са се състезавали, а това изобщо не е евтино. В България този спорт очевидно не може да се практикува. 🙂 За такива като нас Activision Value издадоха третата част от поредицата Cabela’s 4X4 Off-Road Adventure.

Да започнем със

завръзката

Вие сте един типичен оф роудър, който жадува някой ден да се сдобие с мечтата на своя живот, а именно най-мощния джип 4X4. За тази цел постъпвате във фирма, наречена Cabela’s Club, която организира Off-Road състезания. Имате на разположение четири героя – двама мъже и две жени. В началото започвате с един джип, който, разбира се, не е върхът на технологията. Тук интересното е, че всеки герой стартира с различно всеходно чудовище. Например Хищника на Майк е по-маневрен от Stalker-a на Джон, но пък затова е с по-малка мощност.

Нека се спрем по-конкретно на самите герои. Както вече споменах, имате на разположение две жени и двама мъже. Тук е добавен един елемент, който е типичен за RPG-жанра – трупането на опит. Имате общо седем умения – шофиране, издръжливост, изследване, лов, навигация, открития и машинни способности. Показателите може да ги вдигате като изпълнявате различните задачи, поставени ви от клуба (за куестовете малко по-надолу) или помагате на други оф роудъри, изпаднали в беда. Тези умения се отразяват пряко на действието и от тях зависи колко качествено ще изпълните задачите си.

В играта има няколко доста обширни зони (засега съм открил само четири). Терените са доста трудно проходими. Интересно е да се отбележи, че още в началото можете да ходите навсякъде, стига джипът ви да може да се справи с местността. Във всяка зона има по едно сборище (гараж), където можете да взимате куестове, да ремонтирате автомобила си (безплатно, защото го поправяте със собствените си ръце), да правите модификации по МПС-то си и други.

Преди малко споменах за куестове. Получавате ги от седалището на клуба. Можете да избирате по 4 куеста от всеки гараж. Задачите са от типа на “провери за повреди контролните пунктове по пистата след пясъчната буря”, “намери изгубен турист/ка”, “поправи МПС-тата на закъсали членове на клуба” и все неща от този род. Но все пак, ако спечелите доверието на шефовете си, те ще ви възложат и някоя по-трудна задача. Например да вземете участие в Off-Road турнир, организиран от клуба, който е с доста голям награден фонд.

Всъщност задачи могат да се взимат не само от клуба, но и от дадени NPC-та. Те си седят по картата и просто ви чакат да дойдете. Повечето от тях искат да ги закарате някъде, но има и такива, които са се изгубили и молят за помощ. Другите типове задачи, които ви възлагат NPC-тата, са поправка на джипа им или да им намерите… добитъка. Разбира се, колкото по-бързо и качествено изпълнявате задачите си, толкова повече гущерчета ще ви плащат – не само фирмата, но и неигровите герои.
Сега стигаме до

най-същественият елемент – колите

Както казах вече в началото, тръгвате с едно возило, което по-скоро би трябвало да се използва в градски условия, отколкото в пустошта. По-късно, когато съберете повече долари, ще можете да си модифицирате четириколката, така че тя вече наистина да заприлича на джип за Off Road. Това става като купувате части от местните автосервизи и магазини. Те са отбелязани на картата с жълти точки. Препоръчвам ви да си намерите колкото може по-бързо броня за предните фарове, защото те се чупят много лесно. Също е хубаво да минете и тренировъчната мисия. Като награда ще получите напълно безплатно специални състезателни гуми, които доста ще ви улеснят живота. По принцип те се продават за около $400. Не бих дал такава сума като мога да ги имам безплатно. А вие?
Разбира се, можете да продадете старата бракма и да си купите истински професионален джип. Досега съм отключил две возила – класически 4X4 и модифициран 4X4. Но на едно състезание се срещнах с противници, които притежаваха Land Rover-и (спомнете си Патриотите от GTA 3). Тук е мястото да се кажат и няколко хубави думи за държанието на джиповете на терена. То е просто идеално. А ако имате Force Feedback, удоволствието ще е пълно. Возилата се държат почти като истински. Ако имах волан, наистина щях да помисля, че управлявам някое от тези чудовища.

Бензинът

е храната за всяко МПС. Тази максима важи в пълния си смисъл и тук. Ако забравите да презаредите и нямате туба с резервно гориво, като нищо можете да си закъсате буквално in the middle of nowhere. Газостанциите се отбелязват по същия начин, както и магазините – с жълта точка. От тях можете да презаредите 1/4, 1/2 или целия резервоар, както и да купите туба с бензин или да измиете колата. Аз лично не виждам никакъв смисъл в последното, тъй като само след първия завой няма да си личи, че сте водили джипа на баня. 🙂

Интересно е също, че можете и да слизате от колата (особено ако ви е свършило горивото или сте я преобърнали :)). Ще трябва да ходите и на лов. За тази цел Activision Value са добавили и… един вид ловджийска пушка. Купува се от магазините. Тя влиза в действие само по време на някоя мисия или при самоотбрана срещу атаките на диви животни. Колкото и да е тъжно, не може да се използва срещу хора. Тъй че Quake-аджиите и Unreal-истите ще останат разочаровани. Има и едно друго оръжие – електрическа палка, но нямах възможност да я използвам…

А сега няколко думи за визията. Графиката на играта е направо перфектна. Всеки детайл по вашата кола се забелязва до най-малката подробност с изключение на боята. Тя си седи на мястото и по нея няма никаква драскотина, дори и да направите някое грандиозно преобръщане. Теренът също е направен доста добре. Забелязва се дори как вятърът поклаща клоните на дърветата и листата на храстите. За звука могат да се кажат същите суперлативи. Бученето на двигателите, звуците от флората и фауната са направо перфектни. За съжаление репликите на NPC-тата не са озвучени. Също така няма радио подобно на GTA 3. Но хайде, може да минем и без това.

Според мен тази игра наистина има своите достойнства. Ако ви е поомръзнало да цъкате на Need For Speed: Hot Pursuit 2, то Cabela’s 4X4 Off Road Adventure III е един добър заместител.

Автор: Кирил Илиев