Butcher

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

При всички комплексни и пълни с реалистична графика игри днес, понякога на човек му се иска да поиграе нещо… по-простичко. Аркадно забавление, което да не го кара да мисли много-много и да не отнема часове. Butcher на Crunching Koalas е точно такова нещо.

Аркаден екшън до мозъка на костите си, Butcher е триумф на пикселизираното насилие. Навсякъде хвърчат пръски кръв, а повалените врагове пищят смразяващо. Вашият герой е безименен боец, който трябва да се пребори с кратки, но пълни със съдържание нива. В тях няма чекпойнтове, но повечето могат да бъдат минати само за няколко минути.

Управлението е безкрайно просто – левият тригър е за скок, а десният за стрелба. С А активирате платформи и отваряте врати, а Х е бутон за избор на оръжия. Арсеналът е богат – имате резачка, помпа, автомат, огнехвъргачка и др. Целта във всяко ниво винаги е да стигнете до изхода, като преди това ще ви се наложи да елиминирате няколко дузини гадове и да разгадаете някой дребен пъзел, свързан с платформи, врати и др. Периодично ще ви се наложи да бягате от опасни остриета или да преодолявате някакви други капани около вас. Всяка среща е динамична и може да завърши само по един начин – със смърт, било вашата или на противниците ви. Във всяко ниво има скрити и по три черепа и тяхното намиране е сериозно предизвикателство.

Както при всяка екшън игра, саундтракът е важен, а Butcher не е по-различна. Басите са силни и носталгията припомня подобните тонове на класическите шутъри на id. Ефектите на арсенала ви са също толкова добри и всяко оръжие има задоволителен бумтеж.

Butcher се играе на високи обороти и въпреки краткия си характер, тя очевидно е замислена за многократно преиграване с цел по-високи точкови резултати или по-бързо време. Някои описват играта като Doom в 2D и в това може да има логика.

Ами, това е – за игра като тази няма смисъл да се говори повече, просто си я пуснете и се потопете в един мрачен свят, където единственият цвят идва от шуртящата в промишлени количества кръв.

Butcher е налична в момента за PlayStation 4, Xbox One и РС. Кодът ни бе предоставен с любезното съдействие на Crunching Koalas.

Автор: Юри Попов