Bumper Wars

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 апр. 2002

Всеки от нас малко или много е имал вземане-даване с блъскащи се колички или поне е наблюдавал как се забавляват управляващите ги. Но как ви се струва идеята подобни возила да носят на борда си вграден минигън и да развиват кошмарно високи скорости? Такава странна идея може да хрумне единствено на група любознателни извънземни, които се опитват да разнообразят своята съдебна система. Влизайки в земен увеселителен парк, те решават, че от едни на пръв поглед съвсем обикновени блъскащи се колички може да се получи една страховита гладиаторска арена, където осъдените да водят свирепи схватки. 
Bumper Wars е една много увлекателна игра, за която с чиста съвест ще кажа, че ако не е по-готина, то поне е точно толкова добра, колкото да кажем Carmagedon или Revolt. А имайки предвид, че е създадено от не особено популярна фирма, това екшън-състезание си е наистина добро постижение.

Концепцията на Bumper Wars е проста: луда гонитба на високотехнологични блъскащи се колички върху много добре моделирани 3D писти. Но това е само малка част от чара на играта. Тези возила са снабдени с оръжия, които се използват изключително лесно. Това е екстра, която наистина улеснява начинаещите шофьори.

Играта предлага три вида съревнования (като изключим мултиплейъра). Първото и според мен най-интересното е турнирът. След като изберете колата и нейния цвят ще се изправите пред компютърно симулирани противници с професионални книжки, които управляват машините си изключително добре. Във всяка мисия имате определени цели. Ако в началото идеята е просто да размажете определен брой гадове за единица време, то в по-горните нива трябва например да отстраните враговете си само като ги блъскате (без да използвате оръжия).

Вторият вид игра е Bot Scrimmage или казано по-простичко, меле с ботове. Там избирате писти и возила в зависимост от това колко сте напреднали в турнира. Ако имате запецнете на някое ниво в соловата игра, просто се върнете назад в менюто и потренирайте на scrimmage. Това наистина ще ви помогне да се справите успешно със задачите в последните мисии на играта.

Дойде време да кажа няколко думи и за третия раздел – Skirmish, което на нашия роден език означава схватка. Тук вече можете да избирате измежду всички писти и от повечето бръмчащи возила. Също така сами определяте броя на опонентите си. Трябва да спомена нещичко и за добрия стар мултиплейър. Когато ви писне от компютърните противници, можете просто да направите on-line игра, в която да участват максимум шест живи и разсъждаващи противника.

Графиката на играта е много добра. За музиката също ще ходатайствам. Тя е доста интересна за слушане и не от тези, които омръзват още в първите десет минути. А ефектите, когато се блъснеш или си под обстрел, също са супер.

Като цяло мисля, че разработчиците на Bumper Wars са се потрудили от сърце, в резултат на което се е получило едно наистина интересно творение, способно да се конкурира с другите игри от този жанр. И ще ви кажа, че няма да съжалявате ни най-малко, ако го изнамерите от някъде и му отделите няколко часа. Тази игра предоставя на геймърите нещо наистина свежо. Тя е идеална за почивка между две поредни и изнервящи мрежови схватки. Мисля, че ако се издават повече подобни и забавни игри, животът на геймърите със сигурност ще стане малко по-цветен. 🙂

Автор: Асен Георгиев