Bugs Bunny: Lost in Time

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 фев. 2000

Убедени сме, че на героите от поредиците на Warner Brothers им е много гадно да знаят, че имената им се пишат с “TM” накрая. Е, и на вас да ви пишат името с някаква “запазена търговска марка” отзад, ще се почувствате като дамска самобръсначка Gilette (между другото очевидно най-доброто за един мъж са бръснатите женски крака). Четивото, което сте подхванали в момента, ще ви разкрие няколко интересни детайли около една продукция, в която се разказва за Bugs BunnyTM, Elmer FuddTM, Witch HazelTM, Yosemite SamTM, RockyTM, Marvin The MartianTM и Merlin Munroe TM . Ако тези имена не ви говорят нищо, явно сте имали тежко детство и познавате само героите от “Ну погоди”, “Трите мечета” и други социалистически шедьоври на анимационното изкуство.

Американската действителност обаче е по-брутална от руските мултфилмчета и по тази причина основният коз на техните аниматори е черният хумор, обикновено за чужда сметка. Без съмнение най-известният герой на Warner Brothers е наглият заек Bugs Bunny, прочут с вбесяващата си реплика “What’s up, Doc?”. По принцип един такъв заек би трябвало отдавна да е изчезнал от света на живите зайци, ако се спазват законите на Дарвин за естествения подбор и законите на Двуцевката, приложими по време на ловния сезон. Bugs обаче пет пари не дава за каквито и да било закони и на всичкото отгоре се кани да отиде на курорт в Pismo Beach.
Вместо там зайчето попада в очукана барака, където някой си (може би добрата зъбата фея на фермерите) е забравил чисто нова
машина на времето, захранвана с морковен сок!

Пропускаме следващия момент, в който ви е ясно какво прави малоумният заек и продължаваме направо със завръзката на историята – Bugs е загубен във времето и пространството.

Според авторите, за да контролирате времето, ви трябват часовници (ние бихме си помислили, че ще ви е по-полезно да развиете добра сетивност за 4-то измерение). За да се върнете в собственото си време, ви трябват още повече, та даже

дяволски много часовници

Основната задача в играта е да откриете всичките ви необходими времепоказващи устройства. Колкото повече будилници събирате, към толкова повече нови нива и епохи ще ви се отвори достъп. И това в общи линии е цялата фабула на играта, дори и да не ви се струва достатъчно задоволително. От друга страна, всяко ниво си има своя собствена мини-история, често повтаряща някой култов епизод от сериите Looney Tunes. За съжаление остава покъртителният факт, че в играта не участват нашите любимци Уили Койота и Бегача, които хич си нямат взимане-даване със заека и вероятно са запазени за друга игра. Но иначе ще срещнете много познайници от телевизионния екран.
Игри като Bugs Bunny – Lost in Time се срещат за PC платформи в по-големи количества предимно през последните 1-2 години. Това се дължи на нарасналата отскоро мощ на домашните компютри, която позволи “хърбавите” едно време машинки да поемат тежестта на игри, които някога бе немислимо да се играят на нещо различно от Nintendo 64. Bugs Bunny е една PC-преработка на вече съществуващо заглавие, издадено за доста игрални машини. Веднага ще усетите, че при нея е много по-добре да се играе с gamepad, отколкото с клавиатура. Забелязва се и някакво затъмнение на цветовата гама на картината, която сякаш я прави по-мрачна от телевизионните серии. Предполагаме, че това също е резултат от несполучливата адаптация на графичната система към PC-стандартите.

Не ви препоръчваме да опитате да пускате играта без какъвто и да било 3D-ускорител, защото софтуерната система за rendering е повече от незадоволителна. След всичката тази критика за графиката могат да се кажат и доста добри думи, макар и тя да не може да стъпи и на малкия пръст на Rayman II например. Самите човечета са много добре изпипани от гледна точка правдоподобност на движенията и на моменти изглеждат досущ като в Looney Tunes.

Сметнахме за признак на лош вкус детайлното описание на всичките по-интересни гегове в играта, които така или иначе ще видите, ако се заиграете сериозно. Без съмнение jump & run игрите на PC имат значително повече противници, отколкото привърженици и Bugs Bunny със сигурност няма да се добере до място в класациите, които са заети от ледотрошачи като Quakе, StarCraft и техните наследници. Играта е по-скоро препоръчителна за любители на конзолите и заклетите аркададжии.

Автор: Георги Пенков, Боян Спасов