Brutal Legend

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 сеп. 2009

Някой сеща ли се кой по дяволите е Тим Шейфър? Не? Споко, аз също ще трябва да призная (с известна доза срам), че доскоро не свързвах това име с нищо конкретно. Докато не мернах въпросния господин на фона на няколко интригуващи плаката, до един свързани с бруталното куест минало на Lucas Arts. Manic Mansion: Day of the Tentacle, The Secret of Monkey Island, Full Throttle и Grim Fandango! Иии-хаа-аа! Това си е кажи-речи нещо като Зала на славата на адвенчър жанра. А мистър Шейфър и турил по един пръст във всяко от тези  заглавия, като последните две са едва ли не негови соло-творения. Какво да кажа още освен – шапки долу, господа геймъри!

Може би не сте чували още и за Brutal Legend? Или по-скоро – Brűtal Legend, ако трябва да сме точни. М-не, това не е новият албум на Manowar. Не е ничий нов албум, всъщност. Но иначе – добър опит! Хеви метълът категорично има нещо общо с тази… игра. Излиза, че гореспоменатия Тим Шейфър е заклет хеви метъл маниак. Като му гледам ЕГН-то (адски близко до моето, хе-хе), това е по-скоро неизбежно. Всъщност, хеви метълът май никога не си е тръгвал от сцената. Миналата година Мейдън взеха британската награда за турне на годината, а хлапета на възрастта на сина ми се мотат с метъл фланелки година след година, след година.

Ако ще се прави хеви метъл игра, то кога, ако не сега?

И за да се върнем на новото творение на мистър Шейфър – я да видим кой друг откачалник на средна възраст (макар от малко по-различна сфера на развлекателния бизнес) беше луд на тема „тежък рок”? Кратко мълчание… Дами и господа, имаме участник познал верния отговор! Джак Блак, разбира се! (Мини през редакцията да си получиш наградата,  малкия и-ии… доведи някой от родителите си, окей?) Така-аа, Джак Блак е озвучил всичките няколко хиляди реплики на главния герой на Brutal Legend – Еди. Всъщност, Еди дори малко прилича на Джак. Или по-скоро на Джак, какъвто той самия се е виждал в своите най-необуздани хеви метъл пуберски фантазии. Ще рече, метър деветдесет и два, 48 сантиметра бицепс, буйна метълска грива и… всичко останало, което върви с комплекта. Видите ли, Еди е нещо като супер-роуди. Какво е „роуди”? Леле, мале, момчета и момичета, ма вие съвсем ли престанахте да четете?! Боже, добре, пускам ви още един жокер, безплатен… но това да ви е за последно!  „Роудита” (от английското “road” – „път”, или в случая по-скоро „турне”) са онези добри рок духове-помощници, които правят турнетата на мега-звезди като Металика и Мейдън възможни. Това са хората, които общо-взето вършат цялата черна работа по един концерт – от разтоварването и нареждането на тонове апаратура до настройването на инструментите. Между другото, много бъдещи идоли на рока са започнали като роудита на великите групи от своето време. Това очевидно е и мечтата на нашия Еди, но за съжаление нещата нещо не се движат в неговата посока напоследък. И както често става в живота,

именно на ръба на отчаянието идва чудото!

Еди се пренася магически в легендарното царство на хеви метъла с главно „Х” и главно „М”. (Добре де, от мен да мине – нека всичките букви да са главни!) Това владение на здравата музика е претъпкано до тавана с убийствени рифове, легендарни герои, непристъпни крепости, смразяващи кръвта чудовища и – разбира се! – яки гаджета! Време е мистър Еди Ригс да запретне ръкави и да се превърне в Брутална легенда!!

Играта е преди всичко класически екшън с гледна точка от трето лице в духа на класики като Devil May Cry и God of War. Основното оръжие на Еди са неговите два  „axe”-а. Ъъ  не, не става дума за популярен сред масите дезодорант от близкото минало. Видите ли, в доброто старо време когато метълът беше още млад,  китаристите викаха на китарите си „ахе”, не на последно място заради приликата на някои от по-шантавите модели с бойна брадва. От тази игра на думи явно са грабнали идеята авторите на Brutal Legend. Защото Еди разполага както с брадва, така и с китара, като всяко от тези две оръжия за масово поражение върви със своя набор от атаки. Брадвата е по-скоро за близките сблъсъци, а китарата може да поразява от разстояние, при това повече от един противник. Във втория случай трябва да се справите с мини-игра, в духа на Guitar Hero, като на всяка „магическа” атака отговаря различна комбинация от бутони. И както сигурно сте сетили, с течение на играта списъкът от начини за унищожение набъбва значително, макар всички да знаем, че в края на краищата едва ли ще използваме повече от 2-3 от тях.

По всичко личи, че Brutal Legend ще бъде една повече от забавна игра. Въпросът е само колко време ще трае очарованието й и дали то ще не отведе чак до самия й край, нещо което лично на мен (а предполагам и на вас) рядко се случва напоследък. Авторите на тази нова метъл сага всъщност добре са се презастраховали по линия разнообразие. Като начало –

това нещо очевидно ще бъка от яки лафове

До един смешни до побъркване, разбира се. Не сте забравили за диалозите на Monkey Island и Full Throttle, нали? Тим Шейфър определено е голям майтапчия, при това без грам ирония в това мое твърдение. За сметка на това иронията в творенията на мистър Шейфър е в наистина убийствени дози и аз поне спокойно мога да кажа, че рядко съм се смял така, както докато играех някое от неговите изброени в началото неща.

Вече споменах на няколко пъти рок легенди и те наистина не липсват в тази игра като при това са здраво намесени в действието. Ще ви спомена само за трима (защото знам само за тях, до момента J), но не изключвам възможността за някоя и друга допълнителна изненада. Така-а, да видим кой е поканен на купона… Разбира се, за къде без ”бащицата” – единствения и неповторим Ози Озбърн. После, Леми Килмистър, естествено, който в играта е кръстен “The Kill Master” (и това вероятно го е изкефило). И накрая става въпрос за още една незабравима метъл икона – мистър Роб Халфорд (ние все така те обичаме, човече, независимо от посоката на резбата ти)!

Но дори това не е всичко. Какво би била една сбъдната метъл мечта без съответното адско возило?! В случая това е хотродът, кръстен The Deuce, който Еди може да призовава с китарата си. Щом се озовете зад волана ви предстои зловещо

метълско меле в духа на добрия стар Carmageddon

Е да, колата ще ви служи и за да си довлечете задника от една до друга част на приличния по размер свят на BL. Но газенето на адски изчадия си е къде-къде по-забавно, нали? Още повече, че с напредването в играта ще можете да ъпгрейднете своя четириколесен звяр с нови и нови адски приспособления.

Един момент, къде тръгнахте? Дори това не е всичко! Вярвате или не, Brutal Legend предлага още две екстри –

стратегическа част и мултиплейър

Не, не пиша по две статии наведнъж (де да можех!) и не съм объркал двата текста поради едната бира, дошла ми в повече по нощите. Не, в Brutal Legend наистина ще можете да сформирате и управлявате свои мини-армии. Честно казано, не ми се навлиза в досадни подробности от сорта на „тая единица ще прави еди-какво си”. Но пък самата идея за стратегия в екшън от трето лице звучи изкушаващо, не мислите ли? Долу горе същото мога да кажа и за мултиплейъра в това метъл приключение. Едва ли ще бъдем шашнати от някой невиждан и нечуван режим, но пък защо не, мамка му, защо не?!

За последните си оцелели читатели ще спомена

няколко кратки, но съдържателни думи за графиката

Мм, я да видим сега… Убиец е!! Майтапа настрана – визията на BL кефи могъщо! (Или с други думи – „издържана е изцяло в духа на класическия хеви метъл кавър арт, към който изключително уместно е прибавена добре премерена доза стилизация, като всичко това има основателните претенции да се присъедини към списъка от безсмъртните визуални консепти в света на електронните развлечения.)

И така, последният въпрос, на който трябва да си отговорим, е „кога, по дяволите?” На 13-ти октомври тази година, по дяволите. За PS3 и XBOX 360… само… по дяволите!

Автор: Ивелин Г. Иванов