SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Едно от малкото неща, които мога да ви кажа със сигурност е, че игрите, направени по филми, не стават. Точка. Историята на гейм индустрията застава с цялата си внушителна тежест зад моите думи. Доколкото си спомням обаче, някой от големите мозъци на човечеството беше подхвърлил няколко думи за правилата и изключенията. Май ставаше въпрос, че всяко правило (било то и циментово като това за игрите и филмите) си имало изключение. Е, с гордост ви съобщавам, че Bolt е представител на тази миниатюрна група, защото е игра, направена по филм, която просто става. Забавна, шарена, лесна, тотално различна от филма по отношение на сюжет, бърза и екшънска.

Прилики

Ако вече сте гледали Bolt на кино (в българските салони той се появи с превода „Гръм”), знаете, че в него се разказва за едно куче, което не на шега си мисли, че притежава суперкучешки възможности. Реалността обаче е друга – Болт е най-обикновен кино-герой, а ламтящите за пари продуценти правят всичко възможно да му внушат, че той наистина притежава специални умения, за да може филмите с него да изглеждат максимално реалистични. Лапа до лапа с него се бие и Пени – малко момиченце, към което Болт е крайно привързан. В играта са премахнати драматичните моменти, в които Болт осъзнава, че всъщност не притежава суперсили, а акцентът като цяло пада именно върху тези умения.

Кучешкият екшън започва в ролята на Пени. Да си призная това малко ме изненада. Не знам защо, но очаквах тя да е пленена или нещо подобно, а още в самото начало да поемете управлението на Болт и да я спасите от неприятелите. Да, ама не познах. И така, в началото Пени ще ви заведе в Италия. Тя е по следите на злодей, отвлякъл баща й. За нула време ще се научите да използвате бойните и стелт способности на малкото момиченце. Например – специалното й нощно виждане, което освен всичко регистрира и местата, с които по някакъв начин можете да си взаимодействате. Ще се научите и да боравите с най-могъщото оръжие на Пени – нейния „wheel bar” – едно от онези неща, които малките момиченца и момченца използват, за да се придвижват по-бързо – дъска с две колелца. Освен това червенокосата екшън героиня е изключително умела в безшумното проникване. Необходимо е само да натиснете един бутон, за да я накарате да се притаи и да слее с обстановката. В следващия момент просто трябва да се приближите до нищо неподозиращия си враг, да натиснете още един бутон и да се насладите на следващите мигове, в които Пени ще му счупи зъбите. Освен това тя може да се справя с всякакви видове компютърни терминали. Може да разбива кодове и да достига до ценна информация.

Болт

Определено играта с Пени е забавна, но не може да се сравнява с усещането да се вселите в суперкучето. Докато управлявате момиченцето, ще трябва се придържате повече към безшумния стил на игра, а когато се вселите в Болт, ще можете да отприщите всичката си агресия върху прииждащите врагове. Болт е машина за убиване. Той е бърз, притежава три вида различни базови атаки и още поне четири специални. Основният му удар е нахвърляне върху врага, а по-силният – специфично изтъркулване, отскок и захапване. Третата възможност е да се скочите на главата на неприятеля и след това да изберете една от четирите посоки на света и да натиснете съответстващата й в играта стрелка. Това ще накара Болт да извърши едно от няколкото типични кеч движения, които е усвоил.

Най-интересни са обаче специалните умения на кучето филмов герой. То може да използва своя лазерен поглед, за да неутрализира враговете. Когато пък трябва да разруши някоя стена, на помощ идва нискочестотния му кучешки лай, който нанася огромни поражения. Към всичко това можем да добавим и „мускулестите” лапи на иначе миловидния домашен любимец. Когато той се отлепи от земята, следващото съприкосновение с нея предизвиква същинско земетресение, което кара враговете в близост до вас да полегнат на пода.

Едновременност

Освен заради интензивния и зарибяващ екшън, Bolt ми хареса и с още нещо – идеята на разработчиците да създадат усещане за едновременност на събитията. Така например, когато минете един етап от някое ниво с Пени и след това започнете да играта с Болт, по време на кучешките ви приключения ще виждате отделни моменти от това, което сте правили с малката героиня преди малко, но от друга гледна точка. Например – Пени чупи мост и минава по него, тичайки. След малко вие вече сте Болт и виждате отстрани как един мост се разпада и едно момиченце бяга по него. Тази идея лично на мен много ми допадна. Създава атмосфера и определено допринася за цялостното усещане от играта.

За приятните мигове допринасят и качествените ин-гейм филмчета, които до голяма степен ни въвличат в сюжета, който като цяло е банален – лош чичко отвлича таткото на Пени, който е много умен учен, а малкото момиченце взима кученцето си и се впуска в самоубийствена спасителна мисия.

Можеше и по-добре

Когато видях, че инсталираната игра е почти 7 гигабайта, си казах „супер, значи вероятно изглежда добре”. За мен беше особено важно графиката точно в този екшън да е на много високо ниво, защото бях гледал филма, там всичко беше супершарено и готино и някакси си представях и играта така. Очакванията ми не се сбъднаха на 100%. Всъщност произведението на Avalanche Software е прекалено тежко, за графичните характеристики, които притежава. Героите са добре реализирани – детайлни и приятно раздвижени. Проблемът е по-скоро в околната среда, която на моменти изглежда статична и някак отделена от героя ви – някъде се губи чувството за единен, цялостен свят.

И като съм тръгнал да недоволствам, то поне да споделя и другата ми забележка: към играта трябва да се подхожда с умерен интерес, защото в противен случай лесно може да омръзне. Имам предвид, че ако всеки ден сядате да играете по час и половина, то ще ви е забавно, поне докато я превъртите. Ако обаче още в първия момент се засилите да играете пет часа, то накрая ще сте болезнено отегчен от факта, че в крайна сметка не се случва нищо различно от това Пени да стелтва покрай вразите, а Болт да им чупи канчетата с лекота. Така че придържайте се към безсмъртната сентенция „количеството прави отровата” и удължете приятните моменти в компанията на Болт, като бъдете по-умерени.

Автор: Асен Георгиев