BMW M3 Challenge

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2007

Да поизпържим новия баварец!

BMW M3 Challenge е безплатен рали симулатор, създаден да популяризира новия модел BMW M3 Coupe. Въпросният автомобил е е достатъчно впечатляващ, за да му се посвети игра – 420 конски сили с възможност за 8300 оборота в минута.

Ще започна обаче с недостатъците на играта. Основният минус е недоизпипаната реалистичност. Ако се блъснеш с примерно 150 км. в час в някоя каменна ограда, колата спира внезапно на място, без дори да се завърти или преобърне. След това просто даваш заден и си продължаваш. Ако пък се блъснеш със 180 км. в час, едва тогава имаш „шанса“ да се позавъртиш леко и отново пак си продължаваш спокойно по трасето. Нереалистичността при ударите е ужасно дразнеща, дори за фенове на марката като мен. Уж има опция за реалистични повреди по автомобилите, но колкото и да блъсках бавареца, нищо особено не му се случваше. Прави впечатление и липсата на традиционните шарени реклами по пистите. Тук-там само присъстват билбордове на BMW, Intel или пък Dunlop. Празнините по пистите са запълнени с огромни национални знамена.

Управлението на играта е странно, защото се използва мишката – газ подавате с левия бутон, спирачката е десният, а скролът служи за задна скорост. Често казано, решението не е много удачно – „големите“ в жанра отдавна щяха да го въведат, ако действително беше улесняващо играта нововъведение. След не повече от 10 минути „шофиране“, китката ви така ще се схване, че най-много да намразите играта и да я деинсталирате мигновено. За щастие разработчиците са предвидили възможност за управление и със стандартните бутони.
Според мен BMW M3 Challenge е

приятна за мултиплейър

Играта позволява състезание между 16 играча едновременно. Когато се надпреварваш с приятели, нереалистичното управление не е чак толкова важно, тъй като забавлението има друго изражение – непременно да му го… на тоя Гошко от петия етаж. Иначе мултито е също не е лишено от проблеми – например файъруолът ви може да ви попречи да го използвате, затова е препоръчително да го изключите.

Сред плюсовете е възможността да си запишете свои mp3-ки в папката с музика към играта, така че да се почувствате, че все едно карате собствената си кола. Има няколко гледни точки, от които можете да управлявате автомобила – едната е да гледате пистата зад пилота, така че да виждате какво той прави в колата, как превключва скоростите и т.н., втората е да виждате пистата все едно през очите на състезателя – тоест предното стъкло и предния капак на колата, а можете да наблюдавате пистата на цял екран, или направо да гледате колата отзад.

Тези опции се променят с шифт-бутона и създават приятно разнообразие в надпреварата. Можете също така да изчистите всичките статистики от екрана и да се почувствате не като в игра, а като във филм. Предвидено е да включите или изключите автоматичната антиблокираща система на колата (ABS), тъй като, както е известно, истинските пилоти предпочитат да шофират без нея, защото така спирането на автомобила се осланя на собствената им преценка.

Каквото и да кажа, сигурно е, че всеки геймър, който е горд притежател на BMW, ще си инсталира играта. А който няма – може пък да се навие да си купи, след като я поджитка.

Автор: Свилен Енев