Blitzkrieg: Total Challenge

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Съмнявам се, че има почитатели на стратегическия жанр, които не са подкарвали Blitzkrieg поне веднъж в геймърската си кариера. Това е като да си запален футболен запалянко и никога през живота си да не си ходил на мач. Просто невъзможно.

Нека обаче си припомним с какво успя да заплени геймърите този въпросен Blitzkrieg. Освен че визуално изглеждаше повече от добре, играта отразяваше събитията, които са се случили през Втората световна война напълно достоверно. Тя даваше голяма свобода на стратегическото въображение и разполагаше с шеметен запас от бойни единици: различни видове пехота, танкове, самолети, артилерия и какво ли още не. Това е играта, която поне в моята лична класация, успя да измести Sudden Strike. Сега, почти година след появата на Blitzkrieg, се надявам, че все още пазите нейните два диска, защото ще са ви необходими, за да подкарате излезлия наскоро експанжън Burning.

Тоталното предизвикателство

Това е първото разширение за Blitzkrieg, разработено от INtex и издавано Hip Games. То се стартира като се влезе в опциите на играта и се заради под формата на мод. Total Challenge предлага двадесет и пет нови мисии (двадесет и четири стандартни и една бонус), които включват търсенето на разбит самолет из руините на Берлин, освобождаване на ваши другари пленници в противников военен лагер, атака срещу японците на остров Окинава, невероятно танково сражение и много други. Новостите в този аддон не свършват с допълнителните мисии. В него ще откриете и двадесет изключително детайлни самостоятелни карти над една дузина юнити като ARVs, SD KFZ 251, допълнителни оръжия по железопътните линии и прочeе.

Но тези насипни данни не биха значили нищо, ако не са добре примесени хармонично с геймплея на превъзходното творение на Nival. За щастие и тук няма причина за притеснение. По скромното ми мнение INtex са се справили много добре. Blitzkrieg: Total Challenge се явява истинско предизвикателство, на което малко стратези могат да устоят.

В очакване на нещо ново

След като Blitzkrieg разполагаше с три доста мащабни кампании, над които е съмнително кой се е потил повече – разработчиците или ние, и само с три четири свободно избираеми мисии, появата на Total Challenge беше съвсем очаквана. В забързаното си ежедневие голяма част от геймърите предпочитат да седнат и да изкарат набързо една-две карти, които си изберат, а не да се потят над заплетените и сложни кампании, които изсмукват много повече време и нерви. Всъщност този аддон не е нищо кой знае какво като запомнящо се самостоятелно творение. Може да се каже, че той е като ароматизатор, който освежава застоялия въздух в прашна непроветрена стая. Неговата функция според мен е по-скоро да припомни на геймърите, че все още съществува една изключително качествена игра, която се казва Blitzkrieg и която все още е една от най-добрите стратегии, пресъздаващи историческите моменти от времето на Втората световна война. Бъдете сигурни, че много скоро ще бъдем зарадвани с още един аддон и дори с цяло официално продължение, чието действие ще се развива в напълно триизмерен и изключително детайлен свят. Така че хващайте Total Challenge и се спукайте от геймене до появата на нещо ново и още по-добро.

Автор: Асен Георгиев