Blitzkrieg: Mission Kursk

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Blitzkrieg 2 отдавна излезе на пазара, но CDV просто не могат да спрат да бълват още и още експанжъни за първата част на тази военна стратегия. Не че има нещо лошо в това, но в един момент обикновеният потребител трудно може да различи наистина качествения продукт от боклука, когато в момента на пазара има един господ знае колко разширения за хита на Nival Interactive. Колко игри могат да се похвалят с подобен интерес от страна на феновете? Точно така – съвсем малко. А какво стана със Sudden Strike – първообраза на този род стратегии? Потъна вдън земя, макар че все още претендира да е номер едно.

Но да се върнем към темата, а именно Mission Kursk – второто творение на ACTive Gaming след Mission Barbarossa, което продължава опита на авторите да пресъздадат максимално достоверно тежките сражения, които са се водили на Източния фронт по време на Втората световна война. И сега след Барбароса е време за

Операция “Цитадела”

известна още като Битката за Курск. Pri neq Вермахтът подготвя мащабно настъпление, чиято цел е да среже Курската дъга и да остави в обкръжение огромно количество съветски войски. Адонът пресъздава максимално достоверно всички битки, проведени в рамките на десет дни през юни 1943-та – чак до решителния бой при Прохоровка: най-голямата танкова битка в историята. И макар на пръв поглед загубите за Червената армия и немците да са приблизително еднакви, за Германия те са фатални. Така с Курск се полагат основните на началото на победния марш на СССР към Берлин.

На бойното поле

Една от основните промени, които се наблюдават в играта, е увеличеният стрелкови обхват на единиците (както и тяхната видимост). Сега той е почти три пъти по-голям в сравнение с останалите Blitzkrieg игри. За да балансират нещата, ACTive са променили обаче скоростта на стрелба, която сега е по-бавна и би трябвало да бъде напълно реалистична.

В определени ситуации пък ще може да взимате пленници. Те ще ви снабдяват с допълнителни цели, които да увеличат крайния стратегически резултат, или ще ви снесат информация за разположението на вражеските войски. Имайте предвид обаче, че ако ги оставите без надзор, те ще се опитат да избягат.

Освен всичко останало ACTive са се постарали да създадат почти над четиридесет нови единици – танкове, самолети и всякакви бойни машинарии, които досега не са се появявали в която и да е Blitkzrieg игра. Например самоходните оръдия Grille и Bison, гаубицата SdKfz 251/9 “Stummel”, Ju-87G “Tank Buster”, A-20 Havoc и Hurricane IIC и прочие.

В крайна сметка

това са едва една трета от новите неща, на които ще се натъкнете в Mission Kursk. ACTive определено заслужават похвала и наред с Mission Barbarossa, това е един от най-добрите адони за тази военна стратегия. Така че ако искате да научите нещо повече за една от най-изучаваните битки от Източния фронт след тази при Сталинград, Mission Kursk вероятно ще ви помогне да забравите поне за миг, че стаята ви се е превърнала горящ котел, подклаждан постоянно от вентилаторите на PC-то ви, което обикновено през зимата изпълнява успешно ролята на реотан.

Автор: Владимир Тодоров