Blitzkrieg

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Има теми, които никога не могат да се изчерпат. Например за войната и по-специално – за Втората световна. Тя винаги е била в основата на всякакви спорове, разисквания или на обикновена обмяна на информация. Според мен винаги ще има хора, които да джиткат на игри от този род. На кой не му е интересно да разбере какво е било през онази епоха. И кой не би искал да стане началник на непобедимите велики армии – било дори и на ужким, във виртуалната реалност? Някои от вас може и да се възхитят на смелостта на програмистите, дръзнали да направят игра на тази тема, след като от дълго време стратегическата поредица Sudden Strike господства сред феновете на Втората световна война. Най-хубавото за нас, геймърите, е, че Blitzkrieg всъщност е много по-добра от Sudden Strike. На пръв поглед двете игри имат доста допирни точки. Но не след дълго това впечатление ще избледнее.

Автор на Blitzkrieg е руската гейм-компания Nival Interactive. Тя стана известна с фентъзи игрите Rage of Mages, Etherlords и Evil Islands. Сега Nival Interactive прави леко отклонение от въображаемите и магически светове и създава една далеч по-сериозна, мащабна и исторически коректна реалновремева стратегия. Интересно е да се отбележи, че издател на новата игра е германската фирма CDV, която разпространява и култовия Sudden Strike. 

1939–1945

В случай, че не знаете, това е периодът, през който се развива Втората световна война. В Blitzkrieg въпросното историческо време е пресъздадено напълно достоверно. В тази супер красива стратегия ще имате възможността да застанете начело на СССР, Германия и Съюзническите сили и да изиграете по една невероятна поредица от военни операции с всяка от трите враждуващи фракции. Отделните кампании са разделени на няколко епизода, които, от своя страна, включват известен брой основни и допълнителни мисии. Най-интересното на последните е, че при всяка игра те се генерират напълно случайно и спомагат за подобряването на ефективността на вашата армия.

Ще трябва да приложите стратегическите си умения и да поемете управлението на едно наистина огромно количество от единици, всяка от които е почти уникална и има свои собствени специфични особености. В Blitzkrieg са пресъздадени над четиридесет вида пехота (офицери, снайперисти, картечари, инженери и др.), сто и петдесет различни модела коли, всякакви танкове и артилерии, бронетранспортьори, джипове, ракетни установки… Освен това ще може да копаете окопи, да криете бойците си в различните постройки, да строите мостове, да обезвреждате мини, да поставяте антитанкови препятствия, да викате въздушни атаки и т.н. и т.н. А за добрата обстановка и атмосфера ще се погрижат и над двеста и петдесетте декоративни постройки, съответстващи на времето, в което се развиват събитията.

Както и при поредицата Sudden Strike, в Blitzkrieg няма да ви се наложи да събирате ресурси и да конструирате сгради. Вместо да правите това, вие ще сте достатъчно заети с

логистиката на армия

За тези, които не са наясно за какво става въпрос и не са играли Sudden Strike, ще кажа, че ключът към победата е именно в доброто снабдяване на единиците. То се осъществява от камиони с амуниции. Танковете, артилерията, бронираните коли и повечето други юнити изхабяват своите снаряди и имат нужда от нови. Ако не успеете да закарате допълнителните муниции до бойното поле, направо сте загубени.
Артилерийските оръдия, които играят огромна роля в тази стратегия, не само трябва да се зареждат със снаряди, но имат нужда и от войници, които да оперират с тях. В повечето случаи противникът не разрушава самото оръдие, а просто убива хората, които стрелят с него. И имайки предвид, че безпризорната артилерия може да сменя собственика си, това наистина прави ролята на пехотата ви много по-голяма. Освен това в Blitzkrieg действа в пълна сила законът – “всяко действие си има свое противодействие”. Или формулиран малко по-иначе – за всяка единица си има друга, която да й види сметката. 

Голям плюс е, че някои от мисиите в играта са “разцепени” с множество истински черно-бели документални кадри от Втората световна война. Те сякаш са извадени от програмата на Discovery Channel, вместват се изключително добре в цялостната атмосфера на Blitzkrieg и са доста любопитни за гледане. 

Добра визия

Единиците, за разлика от Sudden Strike II, са триизмерни и изглеждат изключително добре. И най-важното – може да ги различите една от друга бързо и без излишно дзверене и цъклене срещу монитора. Движенията на различните видове танкове, камиони и самолети е плавно, реалистично и красиво. Истинско удоволствие е да гледате как някой бомбардировач прелита над нищо неподозиращата цел.

Теренът, от своя страна, също е много прилично пресъздаден. На всичкото отгоре, неговият вид е от жизненоважно значение за правилното протичане на едно сражение. Танковете например не могат да прекосяват блатни местности, а камионите се придвижват едва-едва през по-пресечени терени. Освен това голяма част от обектите, които виждате по картата, могат да бъдат (поне в повечето случаи) буквално сринати със земята.

Blitzkrieg поддържа и мултиплейър с няколко различни режима на игра, които ще може да разцъквате в LAN или Интернет. Ако по един или друг начин ви омръзнете да мерите сили с компютърния изкуствен интелект, винаги може да изпробвате стратегическите умения срещу свой приятел в пряк двубой за надмощие над някоя местност.  

Единственото нещо, което ми направи що-годе лошо впечатление е pathfinding-ът. Blitzkrieg има някои проблеми в това отношение. На няколко пъти се наложи да изхабя доста нерви, докато успея да накарам танковете си да стигнат от точка А до точка Б. Но това не е кой знае колко непоправимо. Нали за това са измислили пачовете. 

Макар и да няма кой знае колко новаторски хрумвания, Blitzkrieg е една изключително интересна, увлекателна и не на последно място – трудна реалновремева стратегия. Тя безпроблемно би могла да застане рамо до рамо със Sudden Strike II – своя идеен предшественик, и да влезе в пряк двубой за титлата “най-реалистично пресъздаване на битките от Втората световна война”. И ако не ми вярвате, може да се убедите по един-единствен начин – намерете си Blitzkrieg и прекарайте няколко часа в нейната компания. Няма да се разочаровате. Но преди това се уверете, че може да й отделите близо 2,4 гигабайта свободно дисково пространство.

Автор: Асен Георгиев