Blaze & Blade: Eternal Quest

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Напоследък модата да се прехвърлят конзолни игри на PC платформа стана много заразителна. Всъщност това е съвсем обяснимо – както се казва “какво му плащаш?”. Емулаторите отдавна са създадени (виж за допълнителна информация статията е един от предишните броеве на PC Mania), така че преработката се състои единствено в това, да се добави съответния надпис в началото на играта… оттук нататък пет лева да се изкарат, все е печалба! Добавете към това, че американците са луди на тема японска анимация (anime) и все ще се намерят маниаци, които да “изръсят” кредитната карта на татко. Това дотук би следвало да ви е предостатъчно, за да разберете за какво става въпрос – а иначе рекламата към играта звучи доста многообещаващо! Там ще прочетете неща като “complex 3D – Polygon Environment” и какво ли още не! Целта е да ви убедят, че става въпрос за RPG, пред което Baldur’s Gate изглежда създадено като от ученици! Всъщност графиката е наистина 3D, но това не ви пречи да имате чувството, че играете на уличен автомат отпреди 5-6 години! Колкото до RPG елементите – най-сложната част от играта е създаването на персонажи… “дребният” проблем е обаче, че всъщност няма никакво практическо значение какви точно персонажи сте създали.
Оттук нататък играта е типична jump & run блъскалка, при това с отвратително сложен интерфейс. Последното е съвсем обяснимо, тъй като естествено не се използва мишка и за най-дребното действие трябва по 5 минути да щракате различни комбинации от едни и същи клавиши.

След като играта се представя като RPG би следвало да има и някаква интеракция с околната среда и с различни NPC-та. Е, има наистина някаква интеракция, но тя е на равнището на 7-годишно дете (необходимо е  само да се различава азбуката!).

Като заключение – ако смятате, че ще играете на игра от ранга на Baldur’s Gate или Lands of Lore 3, по-добре изобщо не се захващайте – ще бъдете ужасно разочаровани; ако обаче искате да си загубите “приятно” няколко часа без да се напрягате и без да влагате някаква сериозна мисловна дейност, то Blaze & Blade: Eternal Quest ще ви предостави тази възможност!

Автор: Генко Велев